3302

rev-f5f-48-c

MERK: Revell

SCHAAL: 1/48

UIVOERING: Northrop F-5F “Agressor”

Doosnummer 04694 • Spuitgiet • 70 onderdelen • € 14,95

De Northrop F-5F werd ontwikkeld uit de F-5E Tiger ll en maakte zijn eerste vlucht in 1974. Het toestel had in tegenstelling tot de F-5B een langere neus gekregen zodat er toch een kanon geplaatst kon worden. Ook had de F-5F een radar. Hoewel de F-5 familie in heel de wereld een verkoopsucces voor Northrop werd, bleef het in de VS toch een weinig gebruikt toestel. Maar de F-5 wordt al jaren gebruikt als agressor-vliegtuig bij de luchtmachtoefening Red Flag en bij de marine tijdens Top Gun en de oefeningen van het Naval Strike Weapons Centre. In Europa is de F-5 het meest bekend door de Patrouille de Suisse.

rev-f5f-48-d

Deze doos van Revell is een heruitgave van de Monogram kit uit de jaren ’80. Het model heeft dus opliggende paneellijnen maar heeft een mooi gedetailleerde cockpit. Ook is de opbouw van de kit anders dan andere. De rompdelen bestaan uit een onder- en een bovenkant met daaraan vast de vleugels en de stabilo’s. Het is wel jammer dat de wielkasten in de vleugels erg ondiep zijn maar hier is niets aan te doen. Met wat werk is er toch een leuk model van te maken. De leeftijd van de mallen is af te zien aan de hoeveelheid “flash“. Het bestaat bij deze kit niet uit de bekende stukjes plastic maar meer een opstaand randje op de lijmvlakken, die je natuurlijk eerst vlak moet schuren. Het bouwen geeft weinig problemen.

De pasvorm is redelijk, ik heb de paspennen van de beide rompdelen weggeschuurd omdat zonder een betere passing geeft dan met. Want ik persoonlijk jammer vond is dat de onderkant van de stoelen meegegoten is met de cockpitvloer, waardoor het lastig is deze mooi te detailleren. Daarentegen zijn de instrumentenpanelen erg mooi gedetailleerd. Hier stonden de Monogram 1/48 kits om bekend. Doordat de vleugels zijn meegegoten, heb je al snel een bijna compleet model in je handen. De motoruitlaten zijn dicht gegoten maar met wat handigheid zijn deze uit te boren en te voorzien van een stukje pijp waardoor wat meer diepte ontstaat. Het onderstel ziet er goed uit maar inmiddels is hier een aftermarketset voor uitgekomen die er toch wel wat beter uitziet. Ik heb het onderstel uit de kit genomen.

rev-f5f-48-a

De decals zijn van de bekende goede Revell kwaliteit. Je kunt kiezen uit twee uitvoeringen. De eerste is van een navy agressor kist van VFC-111 en de tweede is een machine van de Thaise luchtmacht. De Navy machine is één van de zogenaamde “Frankentigers”. Een samenvoeging van de voorkant van een oude F-5F met de achterkant van een van de Zwitsers overgenomen F-5E. Dit om de tekorten aan F-5F’s op te heffen.

Jammer genoeg heeft dit toestel ook de nieuwe radome gekregen, dus de zogenaamde “sharknose”. Deze zit echter niet in de kit en zal dus zelf gemaakt moeten worden. Ook de Thaise F-5F’s hebben deze nieuwe neus. Wat ik heb gedaan is gezocht naar een afbeelding van een Navy F-5F met de oude neus en deze nagebouwd, met gebruikmaking van de decals uit de kit en uit de stapel decals die ik nog heb liggen. Zo kun je eenvoudig toch een mooie agressorkist neerzetten.

Met dank aan Revell voor het recensieexemplaar.

REVIEWER: Henk Hirs

juni 2012

rev-f5f-48-b