2343

rev-tor-04619

Tornado GR.1 RAF
MERK: Revell kit.no 04619
SCHAAL: 1/72


PRIJS: fl 25.95
SOORT: spuitgiet
NIEUW MODEL: Nee, (2000), wel mooie nieuwe mal, maar reeds in verschillende uitvoeringen verschenen (o.a. Tigermeet: zie PIM2 2001)
GESCHIKT VOOR: gevorderden (i.v.m. decals)
AANTAL DELEN: 170
DECALS: 2 schema's, RAF 9 sqn wrap around camouflage, 17 sqn Barley
grey schema.
GELIJKENIS: goed, als je de cockpit-sectie wat bijwerkt (zie opmerkingen hieronder); zeer fijne onderdelen met zelfs ingegoten remleidingen op de wielpoten en een mooie set stores.
BOUWBESCHRIJVING: het bekende Revell instructieblad met kleuren van alleen Revell verf. De beschrijving van de decal plaatsing is zeer uitgebreid.
GELIJKENIS MET HET ORIGINEEL: prima, op de neussectie na. De dwarsdoorsnede daarvan is te hoekig. De twee zij-bovenranden naast het cockpitdak moeten aan weerszijden rond gevijld worden. Het plastic is dik genoeg.
DETAILLERING: uitstekend, zeer fijne ingegraveerde panelling inclusief zeer kleine klinknagels. Er zit een zeer uitgebreide bewapenings set bij met brandstoftanks, diverse pods en bommen. Sommige gebruik je voor andere versies maar ze zitten wel in de kit. Hiervoor worden ook decals meegeleverd. Voor de instrumenten kun je kiezen uit decals danwel het opschilderen van de opliggende details. Aardig zijn de aparte glazen anti collision lichten in de wingtips en diverse andere lichten! Deze kit is echt heel fijn gedetailleerd.
PASSING: De passing vergt nauwkeurig werken omdat het zo delicaat is. De romp is wat complex van opbouw met een aparte neussectie. Met gebruik van tape en goed lijmen lukt het echter prima. De plaats van de cockpitvloer is wat onduidelijk en de voorste cockpitstoel zit 2 mm te dicht op het instrumenten paneel, maar dat is nauwelijks te verhelpen. Vergeet ook niet de gaten open te boren van de tankprobe in deel 14. Deze past wat lastig, zeker als je de randen wat beter en dus ronder hebt gemaakt. De ophanging van het stabilo is helaas al in een vroeg stadium nodig. Beter is het om het maar te laten voor wat het is, de scharnierpunten af te snijden en de stabilo's pas laat na het schuren "vast" aan te brengen. De pylons moet je al vroeg in positie brengen volgens de instructie: doe dit later maar door ze dan gewoon vast te zetten en van buiten af te monteren als alles klaar en voorzien van decals.
KLEURAANDUIDINGEN: alle kleuren zijn in de bekende Revell nummers aangegeven; het groen is BSC641 (Extracolor X1 / Humbrol 163) en donker grijs BSC638 (Extracolor X4 / Humbrol 164). Het tweede schema van 17 squadron is Barley grey (Extracolor of ongeveer Hu167).
DECALS: dit is een zeer indrukwekkende sheet met meer dan 300 decaltjes! Het vergt daarbij de nodige arbeid om dit allemaal netjes aan te brengen, maar het resultaat is er dan ook naar! Zorg voor een glanzende ondergrond van de verf en breng daarna pas de decals aan. Werk het model dan af met een matte vernis.
CONCLUSIE: Een goed model dat met de nodige zorgvuldigheid een
mooi eindresultaat oplevert. Jammer alleen van de cockpit sectie, maar met wat bijwerken is het in orde. Wel alleen geschikt voor gevorderden omdat de details en decals zo fijn zijn.
Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van deze doos

Reviewer: Meindert de Vreeze
PIM 2001-5