Model : Republic F-84E/G Thunderjet
Merk : Academy (doos nr. 1617)
Schaal : 1/72
Soort: Spuitgiet
Prijs: f 18,50
Nieuw model: Ja, zomer 2000.
Geschikt voor: Beginners en gevorderden.
Aantal delen: ca. 85, grijs en doorzichtig plastic.
Aantal versies: Twee. In deze kit worden duidelijk de verschillen getoond tussen de -E en -G versies van de Thunderjet:
- de -E had nog niet de auxiliary blow-in doors in de neus die bij de -G wel duidelijk aanwezig waren;
- de -E had geen refuelling receptacle en de -G wel;
- de -E had een wat langere exhaust nozzle;
- de -E had aanvankelijk een 'frameless' canopy, maar na een paar incidenten waarbij deze bezweken, werden die vervangen door het bekende type met de vele spijlen, wat ook standaard op de -G zat. Voor geen van de drie beschilderingen wordt de frameless canopy overigens gebruikt.
- Er zijn wat opties mogelijk: canopy open of dicht, bommen of droptanks en, heel aardig, afwerpbare startraketten.
- Er zijn twee versies van de luchtrem, één met veel (48) ronde gaten en één met vier vierkante gaten) bijgevoegd.
De tiptanks zijn los van de vleugel gemaakt, en hebben air refuelling booms voorop. Voor de meeste F-84's zullen die echter verwijderd moeten worden.
Gelijkenis: Zeer goed.
Schaalnauwkeurigheid: Zeer goed, voor zover ik kon nagaan.
Detaillering: Hier slaat deze kit (bijna) alles wat ik verder in deze schaal ben tegengekomen: een uiterst gedetailleerde cockpit, schietstoel in vier delen, fraai gedetailleerde wielruimten, prachtige fijne en gedetailleerde panelgravering etc. etc. Wat wel erg bijzonder is dat alle luchtinlaatjes en -roostertjes in de romp opengewerkt zijn. Zeer realistisch, maar je moet wel voor een afdekking van binnen zorgen, anders kan je dwars door het vliegtuig heenkijken.
Passing: Uitstekend, één van de beste die ik heb gezien.
Bouwbeschrijving: Duidelijk en compleet, ook de schilderinstructies zijn zeer gedetailleerd.
Decals: Drie versies: een F-84E van de USAF, FS-191, 8th FBS, 49th FBG, Taegu, Korea, 1951; een F-84G van de USAF, FS-197, 8th FBS, 49th FBG, Misawa, Japan, 1955; en een F-84G van de Armée de l'Air; alle drie kleurige kisten, op blank metalen ondergrond.
Opmerkingen: Er was al een heel behoorlijke kit van de Thunderjet van Heller. Sinds kort was er ook de bijzonder fraaie kit van Tamiya, waarover ik al eerder bovenstaande kitreview had geschreven. En nu dit juweeltje!
Maar wacht eens even... had ik niet ook al eens wat geschreven over het 'plagiaat' dat door Academy gepleegd wordt? Jazeker, als je de Tamiya kit en deze naast elkaar ligt zijn de overeenkomsten frappant! Het interieur lijkt bijvoorbeeld rechtstreeks te zijn gekopieerd. Gelukkig zijn er ook verschillen: de open 'gun bay' van Tamiya is door Academy weer netjes dicht gemaakt, en bijvoorbeeld ook de lange lippen aan de vleugels van Tamiya heeft Academy niet overgenomen.
Ook in de fijnere details van de gravering zijn wel verschillen te vinden.
Toch wil ik daarom afsluiten dat Academy een pracht van een kit heeft gemaakt, waarmee we nu ook de F-84E correct kunnen portretteren. Bovendien is de prijs een stuk aantrekkelijker dan die van de Tamiya kit. Ik denk dat nogal wat modelbouwers voor dat prijsverschil wel over die gesloten 'gun bay' heen komen!
Reviewer: Maarten Schönfeld
2001