beaver 1 vintage box

MODEL:                 De Havilland Canada Beaver            
MERK:                   Airfix
DOOSNUMMER:  A03017V  (vintage classic heruitgave)
SCHAAL:               1/72
MATERIAAL:         Spuitgiet
AANTAL ONDERDELEN:   94
PRIJS:  circa 16 Euro

 

Eerste indruk

Een ‘gouwe ouwe’ Airfix bouwdoosje, het origineel stamt uit 1971. Een heruitgave, door Airfix in de Vintage Classic series uitgebracht. Voordeel voor de bouwer, je weet dat je te maken hebt met een model dat uit oude mallen komt. Voor de kenners, de strooibus met klinknagels heeft niet stilgestaan, er zijn wat gietnaden en flinke gietdeuken aan de vleugeltips.
In een grote plastic zak zitten 4 gietramen met grijze onderdelen, 1 losse bovenvleugel, 1 gietraam met de doorzichtige delen, een uitgebreid decal velletje in vergelijking met dat uit 1971 voor een Amerikaanse of Engelse uitvoering. In totaal 94 onderdelen, die je niet allemaal nodig zult hebben. Het model is te bouwen met wielen, ski’s of drijvers.
De bouwbeschrijving is vierkleurendruk, 7 bouwstappen, en 2 kleurenschema’s.

De DHC Beaver is van oorsprong een “bushplane”, een klein, stevig uitgevoerd vliegtuig, dat eenvoudig is aan te passen aan de lokale omstandigheden. Ontworpen door De Havilland Canada voor hun lokale markt, de Canadese wildernis. Eén belangrijke eigenschap van dit type vliegtuig, de mogelijkheid om te opereren vanaf korte ruige startbanen trok ook de aandacht van verschillende luchtmachten. De Beaver heeft onder andere in Nederland dienst gedaan, bij de Groep Lichte Vliegtuigen van de Koninklijke Landmacht, en een aantal is tijdelijk uitgeleend aan de Koninklijke luchtmacht. Begin jaren ‘80 zijn ze uit dienst gesteld. Het kleurenschema in de doos is ook geschikt voor de Nederlandse uitvoeringen, al zijn er wel wat aanpassingen nodig, afhankelijk van of je een vroege of een latere uitvoering wilt bouwen.

In principe zijn Airfix modellen uit deze periode niet erg slecht, al zul je wel wat dingen missen zoals inliggende paneellijnen. De kwaliteit van het spuitgietwerk zelf was voor die tijd vrij goed. Airfix maakte voor de Beaver al gebruik van gietramen waarin alle onderdelen zitten in plaats van de centrale gietboom, fijne opliggende paneellijnen en de niet te vermijden klinknagels op alle plaatwerk. De onderdelen zijn vrij dik, de doorzichtige delen zijn ook behoorlijk dik. Wat gietdeuken op de vleugeltips en bij de romp aan de staart.


Passing van de onderdelen kan nog wel spannend worden, maar de eerste indruk is niet verkeerd. Ouwe meuk, maar soms ook erg leuk. Vandaar de keuze om van deze Beaver een Nederlandse kist te bouwen, met de oude decals van Modeldecal, setje nummer 20. Deze set heeft decals voor 2 Buccaneers, 1 NF-5A en 1 DHC Beaver.

 
Reviewer:  Peter Neinhuis 

 

  • beaver-1-vintage-box
  • beaver-2
  • beaver-3
  • beaver-4
  • beaver-5
  • beaver-modeldecal
  • modeldecal-20

 

TIP: kijk ook bij Klu Nedmil sectie.....

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 12 april 2023 door M. de Vreeze