koolhovenfk52

Model : Koolhoven FK.52 
Merk : Alliance Models (nr. 72007), 1999 
Schaal : 1/72

Prijs: circa EURO 29
Soort: resin
Nieuw model: ja
aantal onderdelen: 26
aantal versies: decals voor twee versies
Schaalnauwkeurigheid: goed

Gelijkenis: goed op hoofdlijnen, detaillering laat wat te wensen over.

De Koolhoven FK.52 was een zogenaamde 'jager-verkenner' of escort fighter: een tweezits-dubbeldekker met twee offensieve mitrailleurs, alsmede een defensieve mitrailleur, en met de capaciteit om enkele bommen te vervoeren. Er zijn er maar paar van gebouwd. Twee toestellen werden naar verluid in 1939 met registraties 1006 en 1007 voorzien van Nederlandse oranje driehoeken. Ze werden later, op niet geheel opgehelderde wijze, doorverkocht aan Finland, waar ze vlogen onder de registraties KO-129 en KO-130. 


Het 1/72 resin-model van het Tsjechische merk Alliance biedt de mogelijkheid om een 'Finse' FK.52 te bouwen (de KO-129). Er zijn decals en kleurenschema's voor twee verschillende beschilderingen van deze kist, uit 1940 en 1942.

De kit van Alliance is op hoofdlijnen een accurate copie van het origineel, met een goede passing op hoofdonderdelen. Onaangename verrassingen kwam ik niet tegen. Een probleem bij resin is altijd dat sommige onderdelen wat verbogen zijn. Met name de stabilo's waren in mijn kit niet recht, wat te verhelpen is met de bekende heet-watertruc. De (enkele) ingelegde panellines op de romp zijn niet helemaal symmetrisch aangebracht, zodat ze elkaar op de grens van de romphelften niet ontmoeten. De detaillering laat wat te wensen over. De side-views (waarbij een vooraanzicht helaas ontbreekt) tonen details die ook op foto's te zien zijn, maar in de kit ontbreken: de twee mitrailleurs in de bovenvleugel, de defensieve mitrailleur achterin de cockpit, bommenrek en de roertab, bijvoorbeeld. De cockpit is ook nauwelijks gedetailleerd, wat jammer is, omdat de grote canopy over de twee zitplaatsen een ruime kijk biedt op het interieur. Wie een in detail werkelijkheidsgetrouw model wil maken zal er een paar foto's van de FK.52 bij moeten zoeken en die zijn vrij zeldzaam. De foto's laten ook spandraden zien (dubbel aangebracht), waar de bouwtekening geen informatie over geeft. In totaal heb ik zo'n 30 details toegevoegd. De decals zijn van Propagteam en zijn van goede kwaliteit.

Alles bij elkaar een acceptabele kit, voor de ervaren resin-bouwer; vooral een leuke uitdaging voor bouwers met scratchbuild-neigingen.

Review door Ronald Jeurissen

2001