Model | Nakajima Ki-43 II Hayabusa |
Merk | Arma Hobby |
Schaal | 1/72 |
Doosnummer | 70079 |
Aantal onderdelen | Niet bekend |
Prijs | ca. € 22 |
Inleiding
De Nakajima Ki-43 Hayabusa, ook bekend onder zijn westerse naam "Oscar," was een van de belangrijkste gevechtsvliegtuigen van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit vliegtuig, ontwikkeld door Nakajima Aircraft Company, speelde een cruciale rol in de luchtgevechten van het conflict, vooral in de vroege jaren van de oorlog. Het werd gebruikt door de Japanse Luchtmacht. Dit vliegtuig werd niet gebruikt door de Japanse marine. Eigenlijk zou je het de "Zero" van de luchtmacht kunnen noemen.
Ontwikkeling en ontwerp
Het ontwerp van de Nakajima Ki-43 begon in de late jaren 1930, toen het Japanse leger behoefte had aan een modern jachtvliegtuig dat de verouderde Nakajima Ki-27 kon vervangen. Nakajima kreeg de opdracht om een licht, wendbaar toestel te ontwikkelen dat geschikt was voor luchtoverwicht. Onder leiding van hoofdontwerper Koyama Hideo werkten de ingenieurs aan een toestel dat snelheid en manoeuvreerbaarheid zou combineren met eenvoud en efficiëntie.
Een van de opvallendste eigenschappen van de Ki-43 was het gebruik van een lichte constructie en een krachtige Nakajima Ha-25 motor. Dit maakte het vliegtuig extreem wendbaar, wat een groot voordeel was in luchtgevechten. Het toestel werd ook uitgerust met een relatief eenvoudige bewapening, meestal bestaande uit twee 12,7 mm machinegeweren. Deze minimalistische benadering van wapensysteem en constructie paste bij de tactische voorkeur van Japanse piloten, die vertrouwd waren met luchtgevechten waarbij wendbaarheid belangrijk was.
De Ki-43 werd ontworpen met een focus op wendbaarheid, wat het vliegtuig ideaal maakte voor luchtgevechten. Het toestel was uitgerust met innovatieve kenmerken zoals "combat flaps," die de piloot extra controle gaven bij lage snelheden. Hoewel deze eigenschappen het vliegtuig superieur maakten in manoeuvreerbaarheid, ging dit ten koste van pantserbescherming en zware bewapening. Dit bleek later in de oorlog een zwakte te zijn, vooral toen geallieerde vliegtuigen zoals de P-40 Warhawk en de F4U Corsair met betere prestaties en betere bepantsering op het slagveld verschenen. Echter in de handen van een goede piloot hadden ook deze moderne Amerikaanse vliegtuigen moeite om een Oscar te pakken te krijgen.
Vroeg gebruik in de oorlog
De Ki-43 maakte zijn gevechtsdebuut in 1941 bij het uitbreken van de oorlog in de Stille Oceaan. Het vliegtuig werd onmiddellijk een succes en stond bekend om zijn indrukwekkende prestaties tegen geallieerde vliegtuigen. Vooral in campagnes in Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan leverde de Ki-43 uitstekende diensten door geallieerde bommenwerpers en jachtvliegtuigen neer te halen. Het toestel was geliefd bij Japanse piloten vanwege zijn wendbaarheid en eenvoudige bediening.
Hoewel de Ki-43 aanvankelijk succesvol was, begonnen de tekortkomingen van het ontwerp zichtbaar te worden naarmate de oorlog vorderde. Het gebrek aan pantserbescherming maakte het vliegtuig kwetsbaar voor vijandelijk vuur, en de lichte bewapening bleek vaak onvoldoende tegen beter gepantserde geallieerde vliegtuigen. Naarmate de oorlog vorderde, paste Nakajima het ontwerp van de Ki-43 aan met verbeterde motoren en betere bewapening. Latere versies, zoals de Ki-43-II en Ki-43-III, hadden verbeterde prestaties, maar konden niet volledig concurreren met de nieuwste geallieerde vliegtuigen. Ondanks de tekortkomingen was de Nakajima Ki-43 Hayabusa een cruciaal onderdeel van de Japanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de oorlog hebben de luchtmacht van Mantsjoerije en de luchtmacht van Thailand (die landen waren tijdens de oorlog ingenomen door Japan) ook de Ki-43 gebruikt.
Er zijn nu nog een paar Oscars over. Er is er nog eentje die ook luchtwaardig is en die bevindt zich in het Flying Heritage Collection in Everett, in de staat Washington.
De bouwdoos van Arma Hobby
Deze kit van de Oscar is een heruitgave van de andere bouwdoos van Arma Hobby in 1/72 uit 2024 met artikelnummer 70078. Het is dus precies hetzelfde model maar dan met andere decals. Het onderwerp voor deze doos is de Oscar in buitenlandse dienst. Er zijn 3 mogelijkheden: de Oscar in dienst van de luchtmacht van Mantsjoerije, die is helemaal blank metaal, met een grote tekst aan de zijkant; dan heb je ook nog een in dienst van de Thaise luchtmacht, die 24 vliegtuigen geleverd kreeg in de zomer van 1943. Een deel was voor de verdediging van Bangkok, en het andere deel was in noord Thailand gelegerd. Maar de derde optie is een Oscar in Amerikaanse dienst. Dit vond ik een heel interessante optie, dus ben ik daar even wat over wezen uitzoeken. Het betreft een Ki-43 II die buitgemaakt is door de Amerikanen, toen ze het vliegveld in Hollandia in Nieuw Guinea veroverden. Amerikaanse techneuten hebben in hun vrije tijd dit vliegtuig weer vliegklaar gemaakt. Het is bekend dat het vlak voor het einde of vlak na de oorlog richting Brisbane is getransporteerd, maar daarna ontbreekt ieder spoor.
Nu over het model zelf. Het zit in een stevige doos waarvan de zijkanten opengaan, dus op dezelfde manier als bij Revell. Nu ben ik daar zelf niet zo'n grote voorstander van, maar ik moet zeggen dat het karton wat Arma Hobby gebruikt steviger is dan dat van Revell, dus zal het waarschijnlijk langer heel blijven. De boxart stelt de Oscar voor in dienst van de luchtmacht van Mantsjoerije. Het is echt een heel mooie plaatje, je zou hem bijna als schilderij in kunnen lijsten. In de doos zitten 2 grijze gietramen en 1 heldere. Het ziet er allemaal heel erg goed uit. Ik zie geen flash, en de details op de onderdelen is echt heel erg goed. Er zitten mooie paneellijnen op, zo op het eerste gezicht niet te diep, maar dat zal bij het verven echt duidelijk worden. Ik heb nog nooit een Arma Hobby model gemaakt, maar het ziet er echt goed uit.
Dan zit er een mooi decalvel bij wat, zoals ik het nu kan zien, perfect gedrukt is. Er zitten geen witte randjes op. Ook zit er een afplaksetje voor de cockpit en de wielen. Ook zit er een stukje gereedschap bij. Het lijkt op een houder waar je het vliegtuigje in kan zetten als je er mee bezig bent. En dan te bedenken dat ik zo’n ding via Temu heb besteld voor bijna 20 euro. Maar deze is speciaal gemaakt voor dit model. Wat ik echt een mooie innovatie vind, is dat je door het scannen van een QR-code de bouwinstructies kan krijgen om extra onderdelen te printen. Het gaat dan om uitlaten, een stoel met gordels, de lopen van de mitrailleurs, een olie- en een brandstofkoeler. Helaas heb ik geen 3D-printer, dus dit gaat aan mij voorbij, dus ben heel benieuwd of iemand het wel op die manier gaat doen. Dus al met al ziet het eruit dat als het klaar is het een mooie replica van de Oscar gaat worden. Op naar het bouwen.
Reviewer: André Bergsma