c 130j doos

Model:      Lockheed C-130J-30 Hercules
Merk:        Zvezda
Schaal:     1/72
Doosnummer: 7324
Aantal onderdelen: meer dan 300
Prijs: circa Eur 39,-
Nieuw model? Ja, is variant van de lange C-130J-30 gebaseerd op doos 7321 voor een C-130H... 


Eerste indruk

Deze 1/72 bouwdoos van Zvezda #7324 is voor de "lange" C-130J-30, dus de versie met de verlengde romp. Het model is een variant van doos 7321 en bevat onderdelen voor een lange Hercules en voor de -J versie met andere zesbladige propellers.

Het Model
Het Zvezda model ziet er heel goed uit; vorig jaar is de C-130H met de normale (of korte) romp al uitgebracht door Zvezda. Dit is, naar mijn weten, het eerste model in 1/72 dat uitkomt van een verlengde Hercules. De Flightpath, Multi Cast of Aztec verlengsets kunnen in de kast blijven.

Net als bij de C-130H doos zijn er meer dan 300 onderdelen in 10 gietramen in de volle Zvezda bouwdoos. Het glaswerk voor de cockpit is van het bekendere ‘zachte’ Zvezda plastic. Als nieuw gietramen heb je raam “B” voor de verlengde romp, “G” voor de motoren, “E” voor de props en “K” voor de verlengde vloer en wat andere onderdelen.

Het geheel zit in een prima kartonnen open klapdoos met een handvat. De doos is nog groter dan die van de C-130H. De bouwhandleiding is duidelijk maar met de kleuraanduidingen is het wat zoeken welke kleuren er bedoeld worden.

Je kunt kiezen uit vijf kleurenschema’s met decals voor:
C-130J-30, USAF 37th Airlift Sqn
C-130J-30, RAAF, 37th Sqn
C-130J-30, RAF, 24th Sqn
C-130J-30, French Air Force, 62 Esc de Transport
C-130J-30, Italian Air Force, AMI 50 Gruppo

Antennes, etc. voor de verschillende versies zijn in de handleiding duidelijk aangeven. Het grijze plastic is netjes, met ingegraveerde paneellijnen, al zijn er geen klinknagels ingegraveerd maar die zie je bijna niet op 1/72. De romp heeft gelukkig de correcte karakteristieke knik waar in de dwarsdoorsnede de vloer zit. Verder heeft het een erg mooi interieur met ook detaillering in de plafonds, losse zijkantpanelen en details bij de grote oprijklep. De cockpit met galley is heel netjes en heeft voldoende details. Je krijgt ook 3 figuurtjes met losse armpjes voor de bemanning. In de cockpit kun je helemaal los gaan met detailsets die ongetwijfeld de komende maanden komen.

Voor de radarneus is er keuze uit drie types met/zonder bliksem elektriciteit-strips. Wil je een verlengde KLu H-versie maken dan moet je onderdeel #F16 gebruiken.

c 130j neus

De opbouw van het model volgt dat van het H-model en zal weinig tot geen problemen opleveren. 

Wil je de flaps los maken dan wordt dat een hele klus (weet ik uit ervaring met het H-model). Er zijn (nog) geen sets voor het Zvezda model en de Brengun giethars-set of Flightpath PE-set zijn voor het Italeri model. Verder vind je twee externe brandstoftanks met de optie van chaff dispensers. In de doos verder zijn geen andere stores aanwezig. En vergeet niet het neusgewicht te plaatsen!

Conclusie
Zvezda geeft ons een verlengde Hercules tegen een redelijke prijs.
Kun je hier ook makkelijk een H-versie van maken? Als je doos 7421 hebt liggen dan is het een kwestie van de gietramen van de motoren en propellers omwisselen. Je kunt dan met de delen ook een korte J-versie maken. 
Heb je die doos niet dan kun je het beste de BringIt set #721 aanschaffen; de motoren van deze set passen perfect op de Zvezda Hercules. (de Brengun/Attack Squadron motoren zijn zo’n 1,5 – 2mm te hoog en passen beter op het Italeri model).

Voor de lange C-130H-30 versie geldt natuurlijk: check foto’s en IPMS walk around wat je nog meer moet doen.

Met dank aan de eigen portemonnee.

Reviewer: Arie Vos

 

  • c-130j-doos
  • c-130j-motoren
  • c-130j-neus
  • c-130j-nieuwe-onderdelen
  • c-130j-onderdelen-1
  • c-130j-onderdelen-2
  • c-130j-props
  • c-130j-romphelften
  • zvezda-H-en-J-motoren
  • zvezda-J-en-H-props

 

TIP: Kijk voor de "Nederlandse KLu C-130" hier op IPMS NL NedMil....

 ... en natuurlijk de IPMS NL C-130 walk around
 
 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 26 november 2021