eduard bf110 1

Bf 110E Weekend Edition 

merk:    Eduard
schaal:  1/72
doosnummer:   7464    
aantal onderdelen:   174
prijs:  circa  18,- euro

 

De Messerschmitt Bf 110 was een tweemotorig jachtvliegtuig van de Duitse Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk was het vliegtuig een gevreesde tegenstander in de strijd tegen de Poolse luchtmacht, de gevechten in Noorwegen en later bij de inval in Nederland, België en Frankrijk. Vooral door het grote bereik was de Bf 110 in staat bommenwerpers tot diep in Frankrijk te escorteren. Maar tijdens de Battle of Britain bleek de Bf 110 niet opgewassen tegen de eenmotorige Britse Spitfires en Hurricanes.

Maar daarmee was de rol van het vliegtuig nog lang niet uitgespeeld. De in augustus 1940 geïntroduceerde Bf 110 E was een succesvolle jachtbommenwerper en zware jager, en in die laatste rol erg succesvol tegen vijandelijke bommenwerpers. Het toestel werd ingezet op alle fronten waar de Luftwaffe actief was, aan het Oostfront, boven de Atlantische Oceaan tegen konvooien, boven de Middellandse Zee en de woestijn van Noord-Afrika. Toen de geoogde opvolgers, de Me 210 en later de Me 410, niet het verwachte succes bleken te zijn, werd het vliegtuig verder doorontwikkeld. Vooral de latere G versie was een effectieve nachtjager die tot de laatste dagen van de oorlog is ingezet.

De Eduard bouwdoos van de Bf 110 E is een heruitgave van de eerder in 2012 uitgebrachte versie. Die overtrof bij de introductie alle eerder uitgebrachte modellen van de Bf 110 C, D en E, die allemaal hun onnauwkeurigheden hadden. Ook nu nog is de Eduard bouwdoos het meest detailgetrouwe model van dit iconische vliegtuig.

Omdat dit de Weekend Edition is, zitten er geen ets- of afplakset in de doos. Wel in de doos : 161 scherp gegoten grijze onderdelen en 13 doorzichtige onderdelen voor verschillende versies. Naar keuze kan de cockpit open of gesloten gebouwd worden. Maar waar er in 2013 bij de Weekend Edition maar één keuze was voor de markeringen, zijn dat er nu 4. In de doos zitten decals voor een toestel van II/ZG 76 met een haaienbek dat vanuit Griekenland opereerde, een toestel van 1.(Z)/JG 77, dat vanuit Finland aan het noordelijke oostfront vloog, een toestel van 4./ZG 26 in zomercamouflage en één van 5./ZG 1, het ‘Wespengeschwader’, in wintercamouflage. Verder zit er nog een velletje in met alle mogelijke dienstopschriften. De instructies zijn in kleur en laten aan duidelijkheid niets te wensen over. Daar kunnen andere fabrikanten nog wat van leren.

En voor het geld hoef je het niet te laten.

Met dank aan de IPMS Nederland voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  Peter Ibes 

 

 

  • eduard-bf110-_1
  • eduard-bf110-_2
  • eduard-bf110-_3
  • eduard-bf110-_4

 

dit artikel werd gepubliceerd 12 maart 2024 door de IPMS.NL webmaster