pembroke 16squadron

PERCIVAL PEMBROKE

MERK: 16e ESCADRON

SCHAAL: 1/72

PRIJS: FL 39,95 (in 1992)

AANTAL ONDERDELEN: 64 PLASTIEK, 2 LICHTMETAAL EN 12 TRANSPARANTE VACFORMS.

Inleiding: De Pembroke was primair een transporttoestel maar het is ook gebruikt als trainer en verkenner. Het laatste RAF toestel werd na meer dan 35 jaar trouwe dienst in 1990 gepensioneerd. Andere landen die met de Pembroke vlogen waren oa. Belgie, Duitsland, Denemarken, Zweden en Finland. De spuitgiet onderdelen zijn voorzien van zeer fijne ingegraveerde paneellijnen en passen redelijk goed. De maten van het model zijn vrijwel coorect en eenmaal gebouwd lijkt het zeer goed op het origineel. De cockpit is goed voorzien van detail maar de rest van de romp is leeg. Op de rompruitjes zitten lastig te verwijder- en moulding pips daarom zou ik ipv. deze ruitjes Micro Kristal Kleer gebruiken. Let op dat er een flinke hoeveelheid lood onder de cockpit geplaatst moet worden om een staartzitter te voorkomen. De cockpitkap is helder en vrij van moulding pips. Voor de neus afdichting kan men kiezen uit een dichte of transparante, afhankelijk van de versie die men wil bouwen. Omdat er behalve het verschil in neus nog vele andere detailverschillen zijn tussen de vers- ies raad ik aan naar foto's opzoek te gaan. De vleugels moeten aan de achterkant wat dunner ge- schuurd worden. De zeer bruikbare stermotoren zijn van white metal en passen goed in hun motorkappen.

De motorgondels zijn aan de voor en de achterzijde niet helemaal goed van vorm, gelukkig is het plastic hier dik genoeg om er de juiste vorm in te kunnen schuren. Het landingsgestel ziet er goed uit (is op engelse machines niet alu maar grijs Een aantal details zoals kleine blisters op de cowling, uitlaten en antennes moet men zelf maken.

Decals: Het grote decalvel geeft keuze uit een Belgische Pembroke C Mk.51 van de 16e wing/21 sqn Welbroek, een Duitse C Wk.54 van 2/WFG Kiel/Holtenau en een Engelse C Wk.1 van 60 sqn Wildenrath. Als men een Belgisch toestel wil bouwen zit men goed maar de Duitse roundels zijn excentries en het blauw van de engelse roundels is te licht. Ook is de 60 sqn badge niet goed. Deze is namelijk blauw met zwarte details en stelt de kop van een antilope voor.

Conclusie: een short-run injection molded kit van goede kwaliteit.

Ref.: Scale Models Int. aug.1988

Avions de guerre 26

REVIEWER : JOHAN DE WOLF

GEPUBLICEERD PIM 1992-2