pegasus-d23
Pegasus Fokker D-XXIII
MERK:  Pegasus
SCHAAL: 1/72


PRIJS: Euro 14,95
UITVOERINGEN: Fokker D-23, registratie X 4 of 998
BESCHRIJVING ORIGINEEL: Bouwjaar 1939. Dit vliegtuig is net een Citro?n: je vindt hem mooi of je vindt hem lelijk. Toch was de Fokker D XXIII zijn tijd vooruit. De dubbelstaarts- configuratie, uitgerust met een duw- en een trekschroef baarde even voor de Tweede Wereldoorlog veel opzien, zowel positief als negatief. Met name piloten vonden het idee van een schroef achter je rug niet zo prettig als er in geval van nood uit het vliegtuig moest worden gesprongen. Helaas is er door het uitbreken van de oorlog maar ??n toestel gemaakt, die tijdens de Duitse aanval op Schiphol beschadigd werd en later is gesloopt.
OPMERKINGEN: Het model is ongeveer 10 jaar geleden op de markt gebracht door het Britse Pegasus en is gebaseerd op een beperkt aantal foto's die er van het origineel zijn overgebleven. Zoals de meeste modellen met een kleine oplage is de exclusiviteit hoog, maar de pasvorm zeer matig. Ook bij dit toestel. De kit bestaat uit plastic onderdelen en een zakje met witmetalen onderdelen (schroeven en landingsgestel). Met name bij het opbouwen van de vleugels moet met enige omzichtigheid worden geschuurd. De passing van de staartbomen aan de vleugels vereist ook enige lagen putty en flink wat schuurwerk. Vergeet niet om flink wat gewicht in de neus te drukken, anders wordt het een staartzitter. Let op het verschil in de schroeven: de voorste is afgerond, de achterste is puntig.
Op de meeste originele foto's is het toestel te zien in de Nederlandse camouflage kleuren van die tijd, maar zonder kentekens en met de experimentele registratie "X 4". Toch schijnt het toestel ooit te zijn voorzien van de oranje driehoeken met de registratie 998, hoewel ik daar nog geen foto van heb gezien. Ik hou me graag aanbevolen. De 998 versie is bijgeleverd met decals van prima kwaliteit. CONCLUSIE: Voor een Fokker verzamelaar zeker een aanwinst voor in de vitrinekast!,

Reviewer:  Leo Kerckhoffs
PIM 2002-4

Kijk ook hier bij NedMil...