revell hawk 0

Model:  BAe Hawk T.1

Merk: Revell

Schaal: 1/72

Doosnummer:  04970

Aantal onderdelen:  circa 90

Prijs:  ca. 10 Euro

 

De Britse Hawk jet trainer werd begin zeventiger jaren ontwikkeld door Hawker Siddeley. De eerste vlucht was op 21 augustus 1974. Het was in de Royal Air Force de opvolger van de Folland Gnat. De standaard versie is de T.1. De Hawk wordt al jaren gebruikt door het fameuze RAF Red Arrows demonstratieteam. Eind tachtiger jaren werd de Hawk verder bij McDonnell Douglas als de T-45 ontwikkeld als trainer voor de US Navy waarbij aanzienlijke aanpassingen nodig waren, wat de nodige problemen gaf. Later werd de Hawk door het ondertussen in BAe opgenomen Hawker Siddeley voor grond-aanvallen geschikt gemaakt waarbij hij kan worden voorzien van houders voor ongeleide raketten, een grote Aden kanonpod onder de romp en voor zelfverdediging de Sidewinder. Deze versie wordt de T.1A genoemd. Er zijn meer dan 900 Hawks gebouwd en de Hawk werd flink geëxporteerd.  Bij de RAF werd de vloot gedurende de vele jaren gemoderniseerd. Het rompachterstuk werd vervangen en vernieuwd en werd ter plaatse van de uitlaat ook ietwat forser.  Dat kun je als je goed kijkt zien op een echte Hawk. Ook werd het vloeistuk bovenop de uitlaat achter het richtingsroer wat langer gemaakt. Bovendien werd het windscherm tegen vogelaanvaringen sterker gemaakt wat je kunt zien omdat heel subtiel het voorrandje ietwat boven de neus uitsteekt.

Deze Revell Hawk uitgave op schaal 1/72 is gebaseerd op hun eerdere geheel nieuwe Red Arrows kit no. 04921 uit 2015 nadat ook de grotere 1/32 kit in 2010 was uitgebracht. Het is dus een eigen Revell mal met in deze uitgave van zomer 2020 een extra gietraam voor de AIM-9L Sidewinders en extra onderdelen voor diverse pods. Je kunt dus een T.1A maken al vermeldt Revell op de doos slechts de T.1. In deze uitgave zijn decals bijgevoegd voor maar één maar wel mooie geheel zwarte RAF kist van no. 208 squadron, zoals deze in 2016 vanaf de RAF trainingsbasis Valley in Wales vloog. De decals zijn netjes geprint al lijkt het blauw van de RAF roundels me ietwat te donker.

De onderdelen, in heel lichtgrijs plastic, zijn netjes met ingegraveerde paneellijnen. De latere Martin Baker schietstoelen zijn net als het cockpit interieurtje erg mooi. Het cockpitkapje heeft ook een fijntjes ingegraveerd explosiekoord. De happertjes bovenop de rug zijn wel ietwat te lang, haal er 1 mm af.

Bij de bouw van het model is wel wat plamuur nodig, vooral bij de inlaten, de vleugelwortels en onderop de buik. Zoals hierboven aangegeven kan je naar keus de bijgeleverde T.1A bewapening installeren. De ondervleugel is uit één stuk en dat helpt bij de bouw. Eigenlijk zou je de dubbele vleugelkleppen los moeten zagen voor een model van een geparkeerde Hawk, ze hangen namelijk altijd naar beneden. Dat is iets wat je bij geen enkel model erbij krijgt. Wil je dus helemaal accuraat zijn, dan is dit een flink aanpasklusje. 

Conclusie:  Revell biedt het beste 1/72 model voor een Hawk en dat voor een heel vriendelijk prijsje.

 

Met dank aan Revell en de IPMS voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.

Reviewer: Meindert de Vreeze

  • revell-hawk-_0
  • revell-hawk-_2
  • revell-hawk-_3
  • revell-hawk-_4
  • revell-hawk-_5
  • revell-hawk-_6
  • revell-hawk-_7
  • revell-hawk-_8
  • revell-hawk-_9
  • sprue-layout-hawk

 

deze eerste indruk werd gepubliceerd 4 maart 2021