rev-seahurricane

Hawker Sea Hurricane Mk.II C
MERK: Revell (doos nr. 04184)
SCHAAL: 1/72


PRIJS: fl.  9,95
NIEUW MODEL: september 1999, aangepaste versie van de eerder uitgebrachte Hurricane Mk.IIB (doos nr. 04138).
GESCHIKT VOOR: beginners en gevorderden.
AANTAL DELEN: 57 in licht grijs en 4 in glashelder polystyreen.
AANTAL VERSIES: 1 in de bouwbeschrijving, 3 op de rekken (Sea II.C, II.C en II.C Tropical).
SCHAALNAUWKEURIGHEID: uitstekend, geen meetbare afwijkingen tov originele maten!.
GELIJKENIS: zeer goed, enige afwijkingen zijn het ontbreken van het stukje romp onder de canopy achterrand en de vorm van de propellorbladen die niet overeenkomen met een De Havilland prop. De cockpit heeft de correcte breedte, in tegenstelling tot de meeste andere Hurricane modellen, maar de voorruit loopt iets te breed uit aan de onderkant.

DETAILLERING: zeer goed: oppervlak met fijne ingegraveerde lijntjes, mooi subtiele indicatie van met linnen bespannen buizen op de romp, opliggende details in cockpit en wielbakken. Bovendien mooi dun glaswerk en een tweedelige cockpitkap. Het enige wat een beetje uit de toon valt zijn de simpele bommen en bomrekken die onder de vleugels zouden moeten komen, maar die kunnen eenvoudig weggelaten worden.
PASSING: goed. De romphelften passen prima, de vleugel verdient wat aandacht. Hier en daar moet verder wat flash worden weggehaald. Let op dat de naadjes langs het paneel onder de staart zichtbaar moeten blijven. De vleugel is in 5 delen opgedeeld (vleugelhelften met afzonderlijk middenstuk voor de onderkant) en vergt wat aandacht voor een naadloze montage.
Mijn oplossing: lijm elke onderhelft tegen het middenstuk terwijl de bovenhelft er los tegenaan zit om de juiste stand te bepalen. Lijm daarna de bovenhelften tegen de romp en plak dan de gehele ondervleugel er onder. Tip: de ondervleugel is opgedeeld via een paneellijn. Zorg dat de lijmnaad goed vlak is, houd de delen in de juiste stand tegen elkaar en breng met een penseel vloeibare lijm aan aan de binnenkant van de lijmnaad. Zorg dat de lijm niet door de naad naar buiten loopt (pas op bij de flap!). Als alles goed gaat blijft de naad als paneellijn zichtbaar. Lijm op dezelfde manier de bovenvleugels tegen de romp.
BOUWBESCHRIJVING: 11 stappen met duidelijke tekeningen.
SCHILDERINSTRUKTIES: Twee sets 4 zijden tekeningen voor de schilderschema's en het plaatsen van de decals. Verder de bekende vlaggetjes die Revell kleuren aanduiden. De belangrijkste kleuren worden ook met de originele RAF kleurnamen aangeduid.
DECALS: mooie set, goed gecentreerd, voor twee FAA kisten, een gecamoufleerde van 760 NAS (K1oF, NF728) en een wit/sky geschilderde kist van 835 NAS (7oT, NF700). De kleuren zijn erg goed gekozen. De rode middenstippen voor de roundels zijn los bijgeleverd. Er is een set mooie service opschiften bijgeleverd en een decal voor het instrumentenpaneel.
AANBEVOLEN AANPASSINGEN: de achter-wand van de cockpit zit eigenlijk 2,5mm te ver naar achteren. Dit komt doordat Revell het stukje romp wat onder de cockpitkap valt heeft weggelaten. Dit is op te lossen door een U vormig strookje plasticcard van 2,5mm breed rond te buigen en onder de cockpitkap te plaatsen. Daarna kunnen de achterwand en de vloer 2,5mm naar voren geplaatst worden.
De propellorbladen zijn niet geheel juist van vorm en lijken meer op de Hamilton Standard prop die op Canadese Hurricanes gemonteerd werden. De tips kunnen eenvoudig smaller gevijld worden, maar de bladen blijven iets te slank in het midden. De middelste bespannen buizen op de romp achter de canopy lopen te sterk naar beneden (kruisen de onderste buizen), in het echt staat de linnen bespanning daar echter te strak om de buizen te
zien lopen, een beetje plamuur lost dit probleem op.
OPMERKINGEN: Dit is de tweede uitgave van Revell's nieuwe Hurricane Mk.II. Naast de nieuwe onderdelen zitten de stores en het staartstukje van de Mk.II B kit en een tropenfilter ongebruikt op de rekken, zodat alles aanwezig is om ook een Mk.II C land  of tropenversie van deze kit te maken. Het Vokes tropenfilter is trouwens ook op diverse Sea Hurricanes gebruikt, oa. op Malta.
CONCLUSIE: Mooi model, na de II.B alweer een nog niet eerder verkrijgbare variant. Hoewel het model niet foutvrij is, is het wat afmetingen en gelijkenis betreft de beste 1/72 Hurricane kit.
Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van dit model.

Reviewer: Eric Verschuur

2001-1