mb210 1 

merk:      Heller
model:    Bloch mb 210
schaal:   1/72
kit nr. :    Musée serie, nr. 80397
prijs zo'n 17,- Euro
 
In de jaren dertig van de vorige eeuw werden in Frankrijk de nodige lelijke vierkante bommenwerpers gebouwd. Ze zijn tot in de tweede wereldoorlog ingezet en waren tegen die tijd al hopeloos verouderd. Een van die bommenwerpers was de Bloch MB 210, ontworpen uit een specificatie uit 1932 voor een torpedobommenwerper voor de Franse marine. Die hadden na een serie proefvluchten met prototypes, begonnen in 1934, uiteindelijk geen belangstelling. De Franse luchtmacht daarentegen wel. Het ontwerp werd aangepast en de eerste luchtmachtversie vloog in 1935. Daarna zijn er 298 exemplaren van gebouwd. In 1940 zijn ze weinig succesvol ingezet als bommenwerpers, waarna ze al gauw voor trainingstaken werden gebruikt. De Bloch is geheel uit metaal opgetrokken en heeft aan de buitenkant verstijvers zitten, wat hem een herkenbaar uiterlijk geeft.
 
In de jaren zestig startte Heller de Musée serie: 1/72 modellen van Franse vliegtuigen, gebruikt in de Tweede Wereldoorlog. De vierkante bommenwerpers uit die serie zijn uniek, want er zijn geen andere modellen van. De Franse modellen van Smer zijn namelijk die van Heller, behalve de Smer MB 200, dat is een KP origineel met een nieuwe neus. De Heller Bloch MB 210 werd voor het eerst uitgebracht in 1967. In de loop der jaren is het model regelmatig opnieuw uitgebracht, vaak met andere decals.
Het herboren Heller brengt de Musée serie nu weer opnieuw uit in de oorspronkelijke vorm: met het oorspronkelijke schilderij op de doos, met de oorspronkelijke handleiding en met de oorspronkelijke decals. Echter: nu zitten de onderdelen in een erg handige uitklapdoos en is het decalvel van deze Bloch MB 210 uitgebreid met kentekens voor twee extra uitvoeringen, aangeleverd door het uitstekende Franse blad “Ailes Françaises”. Deze extra kleurenschema’s zijn met 4-aanzichten tekeningen in kleur gedrukt op de achterzijde van de bouwbeschrijving. Er zijn een geheel groene met aluminiumkleurige motoren en een met vier kleuren gecamoufleerde variant. Kleuraanwijzingen worden gegeven voor Heller verfnummers, die overeenkomen met Humbrol nummers.
 
Op de onderkant van de doos is ook nog één van deze zijaanzichten in kleur afgedrukt, over een schaduw van een doos-schilderij van een uitgave uit de jaren negentig. De decals zijn uitstekend. Grappig detail is dat de kentekens van de extra uitvoeringen de correcte kleuren hebben, en er voor de oorspronkelijke uitvoering uit 1967 gekozen kan worden voor decals met een destijds gebruikte, te donkere blauwe kleur. Voor de liefhebbers van “oude” oude modellen. Naar het kleurenschema van de oorspronkelijke uitvoering moest ik even zoeken. Dat staat op de bouwbeschrijving in een aparte tekening , rechtsboven. Die is erg summier, al staat de plaatsing van alle benodigde decals er wel op. Verder wordt in het Frans alleen gemeld dat het vliegtuig geheel mat groen moet worden geschilderd. Andere tijden! 

Dat geldt ook voor de bouwbeschrijving: andere tijden. Er zijn maar een paar tekeningen, met geschreven schilder- en bouwinstructies in het Frans. Wie daar niet uitkomt kan leuk aan de gang met Google Translate. Als de computer toch aanstaat kan je net zo goed de Bloch MB 210 opzoeken op de website Scalemates. Als je op de tijdlijn dan doorklikt op de uitgave van 1996, dan vind je op die webpagina een link om de bouwbeschrijving [linkje] te downloaden. En dat is er een met veel getekende stappen en vlaggetjes bij de onderdelen voor kleuraanwijzingen voor Humbrol verf.
Wie de juiste Franse kleuren met enamel verf wil gebruiken kan terecht bij Sovereign Hobbies Colourcoats, in Nederland verkrijgbaar bij Naval Models. Colourcoats heeft alle Franse kleuren, inclusief die voor interieurs. Franse bommenwerpers waren Chamois (licht beige) van binnen en Franse jagers waren Bleu Foncé (donkerblauw) van binnen. 

Er is nog niets over het plastic geschreven. Hoe ziet dat eruit? In ieder geval is het doorzichtige gietboom apart verpakt, dus geen krassen. Daarnaast zitten los in de doos 2x2 gietbomen in verschillende kleuren grijs, niet verpakt in een zak. Wellicht is dat laatste toch wel aan te raden. De doos was goed verzegeld, maar een paar losgekomen onderdelen zworven toch vrij rond en kunnen dus zoekraken.

Het gietwerk is overwegend netjes. Hier en daar is een heel klein beetje flash op de onderdelen te vinden. Een oud Heller kwaaltje is wel aanwezig, namelijk krimpdeukjes op verschillende onderdelen. Die op de onderkant van de romp en op de ailerons laten zich goed vullen met een beetje plamuur, die op een van de hoofdwielen is lastiger. De beste oplossing is om de deuk met superlijm en bakkerszout te vullen, dan is de oorspronkelijke vorm makkelijker te herstellen, zonder krimp. De oppervlakte details zijn uiteraard opliggend. Dit is een van die modellen waarbij dit de enige juiste keuze is. De romp is voorzien van een interieur, dat in 1967 heel gedetailleerd was en nu voldoende is voor wat je ervan zult zien. Een leuke keuze van Heller is om de geschutskoepels met doorzichtige plaatjes vast te zetten, dan vallen die verbindingen niet zo op.
Met name de grote onderdelen zitten met grote verbindingsstukken aan de gietbomen vast. Aan te raden is om ze met een klein zaagje los te halen.

Er zitten nogal wat afdrukken van uitwerppennen op onhandige plaatsen op de onderdelen, in het geval van het richtingsroer zelfs aan de buitenkant. De meeste zijn gelukkig opliggend, dus laten zich makkelijk weghalen. Met name bij de binnenkant van de romp moet goed gecontroleerd worden of ze niet in de weg zitten van bijvoorbeeld doorzichtige onderdelen.
Die romp bestaat overigens uit vier zijden, zodat op alle vlakken die verstijvers gegoten konden worden.
De passing van de grote onderdelen is in orde. Hoe hij verder bouwt gaan we zien. Een verslag komt in een toekomstige MIP.

Dit model van Heller is de enige mogelijkheid om een 1/72 Bloch MB 210 te bouwen. Gelukkig is het model nog steeds niet verkeerd en zitten er nu prima decals bij. Een leuke en goede heruitgave.

Met dank aan Glow2B voor het recensie exemplaar.
 

Reviewer:  Peter Booij

 
  • mb210-1
  • mb210-10
  • mb210-11
  • mb210-12
  • mb210-13
  • mb210-14
  • mb210-15
  • mb210-16
  • mb210-2
  • mb210-3
  • mb210-4
  • mb210-5
  • mb210-6
  • mb210-7
  • mb210-8
  • mb210-9
 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 30 augustus 2020