ec121 0

Lockheed EC 121 Warning Star  

merk:      Heller
schaal:   1/72
doosnr.:  80311
aantal onderdelen:  ca. 70
prijs:  ca. 40 Euro   

 

"eerste indruk" 

 

Het Franse merk Heller is ondanks turbulente tijden nog steeds onder ons. Dankzij de reddingsactie van het Duitse Glow2B worden er in het Franse Trun weer volop bouwdozen geproduceerd.

Heller valt altijd op de door de bijzondere modelkeuzes, die naast de vele Franse onderwerpen ook andere aparte voorbeelden kent. De EC 121 Warning Star is een van deze onderwerpen.

De EC 121 Warning Star werd ontwikkeld op basis van de Lockheed Super Constellation. Het toestel was vanaf 1954 in gebruik bij de Amerikaanse luchtmacht en Amerikaanse marine. In eerste instantie als zgn. Airborne early warning and control aircraft. Later ook in andere rollen binnen o.a. de elektronische oorlogsvoering gebruikt. Continue in gebruik tussen 1954 en 1978, waarbij de Amerikaanse marine nog enkele exemplaren tot 1982 voor bijzondere toepassingen in gebruik heeft gehad. 

Het Heller model betreft hier een heruitgave van de oorspronkelijke bouwdoos die in 1983 nieuw op de markt kwam.

In een flinke doos, 68 x 32 cm, die met een klapdeksel aan de bovenzijde opengaat vinden we 2 plastic zakken met lichtgrijze onderdelen en 1 met de transparante onderdelen. En een groot decalvel en een bouwbeschrijving in A4 formaat.

De typische klassieke Heller stijl van de gietbomen is snel herkenbaar. De eerste indruk laat heel weinig flash zien, maar het is direct duidelijk dat we met een model van doen hebben dat inmiddels 39 jaar geleden ontwikkeld is. Met die wetenschap in gedachte zien de onderdelen er goed uit. Paneellijnen zijn deels verzonken en deels opgelegd aangebracht. Motorgondels en motorweergave zijn eenvoudig. Uitlaten bijvoorbeeld zouden uitgeboord kunnen worden. Of het nut heeft iets aan de motoren zelf te doen is voor iedere bouwer een eigen keuze. Zodra de gondels gebouwd zijn zie je er nauwelijks nog iets van terug. De vier grote propellers zien er strak uit en zijn al schilderprojectjes op zichzelf, afhankelijk van de gekozen bouwversie.

Een interieur is niet aanwezig en heeft m.i. weinig nut omdat de romp op een paar kleine ronde raampjes na geheel gesloten is. Een cockpit is wel aanwezig, maar ook daar zul je na het dichtmaken van de romp nauwelijks iets van terug zien. Het goed bouwen en plaatsen van die cockpit is wel een vereiste omdat de lange wielpoot van het neuswiel daar zijn bevestiging van krijgt.

De ruiten voor de cockpit bestaan uit een compleet transparant onderdeel wat met afplakken het gewenste resultaat op moet gaan leveren.

De andere transparante deeltjes zijn de ronde, patrijspoortachtige ruitjes her en der in de romp. Tellen hiervan wijst uit dat er structureel een ruitje op het gietraam ontbreekt wat gewoonweg niet bij de onderdelen geproduceerd is. Gelet op de kleine afmeting is dat met Krystal Klear van Microscale wel op te lossen.

Extra onderdelen zijn de onderste en bovenste radar omkappingen, beter kan ik dat niet omschrijven. Plaatsing op de romp zal nog wel een dingetje worden zonder duidelijke markeringen. Goede referentiefoto’s kunnen hierbij handig zijn.

Het landingsgestel is eenvoudig weergegeven. Het gaat wel het nodige aan gewicht dragen want er dient in dit model in de voorzijde enorm veel ballast te worden aangebracht om geen staartzitter te krijgen. Hoe dat zal gaan merk ik wel tijdens de bouw. Dat geldt uiteraard ook voor de passing van alle onderdelen.

Met een romplengte van ca 52 cm en een spanwijdte van ca 50 cm heb je ook wel de ruimte nodig, zelfs in 1/72.

De bouwbeschrijving is in typische Heller stijl, vrij summier zonder veel poespas. De kleuren worden aangeduid met de nummers van Humbrol enamel verf.
Vanuit de doos heb je de keuze om één van de 5 varianten te bouwen die via de meegeleverde decals mogelijk zijn. De meest spectaculaire kleurstelling is de versie die in 1962 door de marine gebruikt is bij de pacific missile range op NAS Point Mugu, met veel dayglow oranje. De verfinstructies voor elk van deze vijf varianten is in kleur gedrukt met voor iedere versie beide zij-aanzichten en de boven- en onderzijde. De keuze is hierbij uit 3 Amerikaanse marine- of twee luchtmacht toestellen.

De decals zien er netjes uit en zijn blijkens een klein opschriftje afkomstig van het Tsjechische Plusmodel. Die connectie is niet vreemd want Plusmodel heeft deze Heller bouwdoos in 2014 onder hun eigen label ook al eens uitgebracht maar dan voorzien van veel giethars en PE onderdelen.

 

Conclusie uit de doos: 
Gewoon super dat Heller dit model weer op de markt brengt. Een toestel wat niet direct voor de hand ligt maar wat zeker een fraaie blikvanger kan zijn, ook omdat je hem niet zo vaak gebouwd tegenkomt. Ja, het is een model wat ontwikkeld en bedacht is in een tijd die reeds 39 jaar achter ons ligt, maar ondanks die wetenschap zien de onderdelen er netjes uit.
Bij de aftermarket producenten zijn de nodige updates verkrijgbaar, mocht men dat willen. Een goede zet is de vernieuwde bouwtekening, nog steeds in Heller stijl, maar wel met de driezijden-aanzichten in vierkleurendruk. Ook de decals van Plusmodel zullen een goede zet zijn en het uiteindelijke resultaat naar een mooi niveau brengen. Hoe het bouwen gaat verlopen volgt in een ander verslag.

Dank aan Heller en de IPMS voor het beschikbaar stellen van de bouwdoos.

Reviewer:  Ferry Dierckxsens

 

TIP: kijk ook eens bij de IPMS NL C-121 Walk Around...

 

  • ec121-_0
  • ec121-_1
  • ec121-_10
  • ec121-_11
  • ec121-_2
  • ec121-_3
  • ec121-_4
  • ec121-_5
  • ec121-_6
  • ec121-_7
  • ec121-_8
  • ec121-_9

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 15 januari 2022