safir 4 

merk:      Heller
model:    Saab 91 Safir
schaal:   1/72
kit nr. :   80287
aantal onderdelen:  22
prijs rond 10,- Euro
 
 

Korte geschiedenis

De Saab 91 Safir is een eendekker met vier zitplaatsen. De eerste vlucht was in november 1945. Er zijn 320 toestellen gebouwd, die werden gebruikt als privé vliegtuig en als lestoestellen voor zowel civiele als militaire vliegscholen. Ook werd de Safir in militaire dienst gebruikt voor VIP transport en als verbindingstoestel
De Saab 91 heeft Lycoming 190 pk, die het vliegtuig goede prestaties geeft. Een aantal militaire Safirs werd verbouwd tot driezitters door toevoeging van avionica-uitrusting die de vierde stoel achterin het vliegtuig in beslag nam. De Saab Safir is een volgens ingewijden een gemakkelijk te vliegen en onderhouden vliegtuig.
In Nederland is de Saab Safir bekend geworden bij de Rijksluchtvaartschool op Eelde. En na hun dienst daar als privévliegtuig en op vliegshows.

Het model

De Saab Safir van Heller werd in 1981 voor het eerst op de markt gebracht maar de mallen hebben de tand des tijds goed doorstaan. Het model is in lichtgrijs plastic geperst. De persing is nog steeds goed scherp. Alle detailleringen op de romp en vleugels zijn gemaakt met opliggende paneellijnen. Het volledige interieur heeft een mooi uitgevoerde kuip met instrumentenpaneel, stuurknuppels en stoelen. Jammergenoeg is er geen detaillering in de romphelften maar dat is eenvoudig zelf te doen met stukjes card. De cockpitkap is als een geheel in de doos die uit de kit redelijk helder is en ook redelijk past.

Het instructieblad is wederom een typisch Heller vel met verschillende bouwstappen. Kleuraanduidingen zijn allemaal in Humbrol-verfnummers, maar er is een conversietabel die generieke kleurnamen geeft. De plaat achterop de doos geeft ook de Heller (acryl)verfjes.

De decals zijn voor 5 verschillende machines, te weten twee Finse, een Noor, een Oostenrijks en een Zweeds toestel.
Ze zijn mooi gedrukt, de roundels zijn mooi gecentreerd en er zijn verschillende kleine opschriften.

Kortom een mooie heruitgave van een leuke civiel of militair trainingsvliegtuig.

Reviewer:  Henk Hirs

 
  • safir-1
  • safir-2
  • safir-3
  • safir-4
  • safir-5
  • safir-6
 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 17 juni 2020