f104 ital 2514 aa
 
Model:   F-104S Starfighter G/S  RF upgraded edition 
Merk:     Italeri
Schaal:  1:32
Type:     spuitgiet model
Aantal onderdelen:  350 onderdelen
Prijs:     zo rond  €95.-

 

Artikel Deel 1 , Doos met inhoud en korte beschrijving

Inhoud doos: 8 gietramen (waarvan 2 dubbel en 1 van helder plastic), etsplaatje, 2 grote decalvellen, boekje met gekleurde aanzichten van de verschillende mogelijk te bouwen uitvoeringen, bouwbeschrijving in 40 stappen.

In de zomer van 2018 bracht Italeri de Starfighter in 1:32 schaal opnieuw uit. De originele uitgave stamt uit 2013. Er wordt gesproken over een upgraded version, maar dat stelt niet zoveel voor. Enkel wordt er een extra gietraam met een Orpheus pod meegeleverd. Helaas geen fotoboekje zoals wel in de vorige uitgave zat. Er kan een mooi  52 cm groot model van de Starfighter gebouwd worden. Er worden twee grote scherp gedrukte decalvellen meegeleverd waar  uitgebreide stencelling en nationaliteitskenmerken op staan. De decals zijn ietwat dik, maar mooi scherp en in register gedrukt. Er kunnen 3 Italiaanse, een Nederlandse, Duitse, Griekse, Canadese en Belgische uitvoering gebouwd worden. De Nederlandse is de D-8145, een RF uitvoering, deze uitvoering is in camouflage schema in tegenstelling tot de grijze uitvoering welke in de eerste uitgave van de doos zat.

Bij de aanzicht tekeningen staan naast de plaatsing van decals ook de diverse kleurnummers van Italeri en gelukkig ook de FS nummers vermeld. Je kunt dus veel kanten op met de verschillende uitvoeringen. Gewoon een F-104G bouwen, een late Italiaanse F-104S, of de Canadese CF-104G (mooi zilver met rood schema). Zelf vind ik het leuk om weer eens een Nederlandse Starfighter in RF versie te bouwen en gebruik te maken van de  Orpheus pod. Helaas is de meegeleverde Orpheus pod van het Italiaanse type wat afwijkt (loopt schuin en andere indeling camera’s) van de Nederlandse pod

Zoals al vermeld is de doos goed gevuld met 8 gietramen welke mooi  en scherp zonder flash zijn uitgevoerd.  Als je op internet oudere recensies van de Italeri  Starfighter leest, wordt er vaak geklaagd over de diepe paneellijnen. Ik vind het allemaal wel meevallen. Vooral als er eerst een primer en dan nog 1 a 2 laklagen overheen gaan….

De doorzichtige delen zijn mooi helder met weinig vertekening. Het etsplaatje wat meegeleverd wordt roept bij mij toch wel wat vraagtekens op. Er zitten delen op voor de schietstoel en riemen, welke nogal glad zijn en waar dus nog wel wat schilderkunst bij komt kijken om e.e.a. realistisch over te laten komen. Verder zitten er vlakke delen bij voor de instrumenten met maar weinig reliëf. Het is maar de vraag of dit veel toegevoegde waarde heeft t.o.v. de plastic delen met reliëf. Ik ga maar wat experimenteren met het materiaal. Het mooiste zou natuurlijk een gekleurd en zelfklevend etssetje zijn zoals Eduard dat maakt, dit had Italeri er voor dit geld wel bij mogen doen. Ook zitten er op het etsplaatje nog cirkelvormige delen, voor de zijvlakken van de staart als je die demontabel wilt tonen. Er kunnen 2 typen schietstoelen gebouwd worden, de Lockheed en de Martin Baker, afhankelijk van de uitvoering die je gaat bouwen. Ook is er keuze uit verschillende bewapening, AIM-9-B /L  en ASA Alenia raketten. Deze ga ik echter niet gebruiken i.v.m. de RF uitvoering , maar wel de 4 tanks in 2 verschillende uitvoeringen. Je kan er voor kiezen om het achterste staartgedeelte los van de romp op een trolly te zetten, de mooi gedetailleerde motor kan ook op een karretje getoond worden. Verder is er ook nog een nette trap meegeleverd. Als je zo eens door de bouwbeschrijving bladert, valt wel op dat je erg goed moet kijken welke uitvoering je wilt gaan bouwen, het is wel aangegeven, maar nogal rommelig.

Ik ga dus de Nederlandse RF uitvoering met Orpheus pod bouwen. Nu voert het te ver om alle bijzonderheden over de Nederlandse Starfighters hier te gaan behandelen. Op de website van IPMS staat alles uitvoerig beschreven en zijn er mooie referentiefoto’s beschikbaar. Ook staan daar verwijzingen naar oudere MIP artikelen over de Starfighter. Er is een goed boek van Cor van Gent over de Nederlandse Starfighter en het kan handig zijn om lid te worden van het MIL-spotters internetforum, hier staat ook een schat aan informatie en veel foto’s op.

Toch een kleine inleiding over de RF uitvoering van de Starfighter (naar info IPMS en eigen boeken): de RF-104G uitvoering werd sinds 1963 in dienst gesteld. Het vulcan kanon was vervangen door een extra brandstoftank en een aantal in de romp en een uitstulping eronder gebouwde cameras voor fotoverkenning. Later in ongeveer 1973 werd er door de firma OudeDelft een gondel voor onder de romp ontwikkeld, welke was voorzien van 5 daglichtcamera’s en een infraroodscanner. Deze gondel kreeg de naam Orpheus-pod. Deze 18 Starfighters werden ingezet bij het 306 squadron.

In artikel deel 2 die komt in MIP 2019-3 volgt de bouw van de Starfighter. Ik zal hem zoveel als mogelijk uit de doos bouwen zonder extra aftermarket spullen. Enkel moet ik kijken of ik de meegeleverde Orpheus pod ga aanpassen of toch een resin exemplaar van de Nederlandse uitvoering ga bestellen die inmiddels verschenen is.

Reviewer: Jaap Jan Visser

 

  • f104-ital-21-d
  • f104-ital-2514-aa
  • f104-ital-2514-b
  • f104-ital-2514-cl
  • f104-ital-2514-e
  • f104-ital-2514-f
  • f104-ital-2514-g
  • f104-ital-2514-k

  ---------------------------------------

Nog wat tips: 

 

 

Dit artikel werd gepubliceerd op de IPMS.NL site 10 september 2018