NedMilitaleri f16 1271 72

ital-f16
Merk: Italeri
Nummer: 1271
Schaal: 1/72

Prijs: circa € 16,95
Nieuw model: Nee, de basiskit is de F-16 die eerder is uitgebracht.
Aantal onderdelen: 70, maar een aantal delen wordt niet gebruikt.
Schaalnauwkeurigheid: Goed in vergelijking met de tekeningen uit DACO publications deel 1.
Passing: Goed. Wel moet je wat flash verwijderen maar ik heb bijna geen plamuur gebruikt.
Gelijkenis en detaillering: Goed.
Bouwhandleiding: Duidelijk, met verwijzingen naar Federal Standard-kleuren en Italeri/Testors-kleuren

Decals: Goed. Er zijn zes versies mogelijk: U.S. Air Force, Koninklijke Luchtmacht, Aeronautica Militare Italiana (2x), Fuerza Aérea Venezolana en de Belgische Luchtmacht. Voor de Nederlandse markt is natuurlijk de Koninklijke Luchtmacht het leukst. Dit is de “Dirty Diana” versie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Squadron 323. Hierover wel een paar opmerkingen, helemaal 100% zijn de decals namelijk niet. Als eerste valt op dat het decalvel een ongecensureerde versie bevat van Diana, in tegenstelling tot wat op de doos staat. Verder geen idee waarom, maar Italeri heeft gekozen om een decal voor de hele staart te maken en de achtergrond geelbruin te maken. De achtergrondkleur was echter geel en 323 was er in goud opgezet. Als laatste nog de opmerking over de kleur van het blauw van de rozet. Deze is veel te licht, terwijl er wel donkere kleuren op de decalset zijn gebruikt.
De bouw: Aan de bouwhandleiding valt niet veel toe te voegen. Volg deze en je komt tot een goed resultaat. De cockpit is wel wat kaal maar de basis is oké. De passing van het losse bovendeel van de romp kan problemen geven. Gewoon even droogpassen. Wat voor de cockpit geldt, kan ook voor de wielbakken worden gezegd. Ze kunnen wel wat detaillering gebruiken. Positief is het aantal “stores” die je meegeleverd krijgt.

Conclusie: Een leuke kit, gemakkelijk te bouwen. Daarbij valt het mij wederom op dat het dus nog steeds kan: een kit met nette detaillering die ook netjes past. De prijs is misschien wel iets hoger dan wat we gewend zijn, een ander versie ligt voor € 6,99 bij Blokker met Klu-decals, maar daar zal het uitgebreide decalvel wel aan hebben bijgedragen. Daarnaast moet ik zeggen dat de Venezolaanse F-16 er ook zeer aantrekkelijk uitziet. Mocht je de Astra-uitvoering van deze KLu F-16 hebben gemist, dan is dit de kans. Ik hoop verder niet dat ouders schrikken als ze het resultaat zien.

Aan te bevelen boeken: Lockheed Martin F-16A/B/C/D van Daco Publications en F-16 25 jaar in dienst van de KLu door C.J. van Gent en J.L. Bosma.
Web: IPMS NedMil site (voor IPMS leden)

Met dank aan de firma Overbeek voor het beschikbaar stellen van het model.
Reviewer: Michiel Woort

Verschenen in IPMS / MIP 2007-3