MERK: Kinetic Model Kits 2-in-1

SCHAAL: 1/48

TYPE:  Lockheed F-16DG/DJ Block 40/50

Doosnummer K48005.

Prijs € 44,95.

Nieuw model? Ja.

Geschikt voor De enigszins gevorderde modelbouwer.

Aantal onderdelen 450+.

Aantal versies Twee:  Een F-16DJ Block 50 - 35th Fighter Wing, PACAF, Misawa AB, Japan en een F-16DG Block 40 USAF 555FS “Triple Nickle”, Aviano AB, Italië.

Decals: Drie velletjes met decals voor beide typen. Eén groot vel voor de verschillende wapens. Ze zijn goed geprint en niet te dik.

Bouwbeschrijving bevat 16 Pagina’s en een los kleurenschema.

Kwaliteit:

De schaalnauwkeurigheid is goed, alsook de gelijkenis, behalve misschien de vorm van de neus. De detaillering ziet er ook goed uit en de passing is redelijk. Kinetic Model Kits Het Chinese merk Kinetic is een nieuwkomer en brengt meteen een hele mooie serie F-16’s uit. Voorlopig alleen 1/48 modellen, maar wel eenzitters én tweezitters. In 1/32 schaal hebben ze wel onlangs twee goed uitziende F-84 Sabres gelanceerd en in 1/48 ook een F-84F Thunderstreak. Na Dragon en Trumpeter is nu ook Kinetic van plan om zich een marktaandeel te veroveren in Europa en dat lijkt ze te gaan lukken. Goed nieuws voor ons modelbouwers, want hoe meer keus hoe beter! De nieuwste uitgave is een “F” versie van de F-16. Kinetic is dus goed bezig, als je tenminste van F-16’s houdt. Het model Een nieuwe 1/48 F-16 kit dus. Jarenlang was er zeker voor de tweezitters mijn inziens maar één goede kit: de Hasegawa F-16D en daar kon je dan met de nodige uitbreidingsen verbouwingssets de meest uiteenlopende types mee bouwen. Bijvoorbeeld een F-16I Sufa met de zeer gedetailleerde maar peperdure Isracast verbouwset. Sinds enige tijd is er dé 1/48 F-16 standaard van Tamiya, maar daar zijn maar een paar versies van in omloop en tot nu toe geen tweezitter. Maar sinds kort kun je dus gewoon van Kinetic direct vanuit de doos verschillende tweezitters bouwen, waaronder een complete F-16I Sufa. Ik ben benieuwd wat er nog meer aan bouwdozen gaat komen.

Deze kit zit bomvol met meer dan 450 onderdelen op maar liefst zestien gietramen. Verschillende zaken zijn apart krasvrij verpakt, zoals het cockpitglas, de neus en de afweektransfers. Een pluspunt is dat er een complete wapenuitrusting aanwezig is om twee F-16’s (of andere moderne gevechtsvliegtuigen) ruim te voorzien van wapens waaronder ook de nieuwe Sniper XR en de laatste versie van de Sidewinder, AIM-9X. De afwerking van de onderdelen is over het algemeen netjes, maar als je het vergelijkt met de F-16 van concurrent Tamiya, schieten ze bij Kinetic in de afwerking en qua finesse van ingravering en passing wel wat tekort. De ingegraveerde details zijn soms wat aan de grove kant en ook zijn de aanhechtpunten op de gietramen behoorlijk dik te noemen. Dit is een nadeel bij het verwijderen van de onderdelen.

Enkele modelbouwers op het internet vinden de neuskegel van het Kinetic model niet goed lijken, hij zou te bol van onder zijn. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem heb vergeleken met de neus van mijn eveneens ongebouwde Tamiya model en heb niets schokkends kunnen ontdekken. Uiteindelijk is er ook altijd wel wat met een bouwdoos. Het blijft een uitdaging voor ons modelbouwers om er iets moois van te maken. Ik heb in ieder geval veel zin om dit model te bouwen. Aanbevolen aanpassingen De cockpit is redelijk goed gedetailleerd alleen is de schietstoel niet denderend. Je kunt hem vervangen door een Legend F-16 schietstoel, zij het dat deze te breed is voor de cockpit. Je dient dan de schietstoel aan de onderkant en de cockpit van binnen uit te schuren om het geheel passend te maken.

Als je besluit deze kunsthars (resin) schietstoel te gebruiken schuur hem dan in een geventileerde ruimte met stofmasker. Het stof dat vrijkomt bij het schuren van kunsthars is schadelijk bij inademing.

Opmerkingen : De kit biedt standaard twee versies, maar je kunt er vele andere van maken als je uitgaat van de decalsheets die er zoal op de markt zijn. Je kunt met deze kit een Block 40 of een Block 50 maken. Als je meer wilt weten over de vele Blocks die er bestaan van de F-16 is je beste gids het boek “Modern Viper Guide”.

Documentatie:  Modern Viper Guide, Internet. Conclusie Zeer de moeite waard.

Bouwdoos beschikbaar gesteld door Aviation Megastore.

REVIEWER: Robert Lenior  

november 2010

kinetic-f16