kp chengdu f7 0

 english English readers can read the in box review article here......

 

MODEL:      Chengdu F-7 "Asian users" 
MERK:        Kovozavody Prostejov (“nieuwe KP”)
SCHAAL:    1/72
KITNUMMER:  KPM0505 
AANTAL ONDERDELEN: circa 70
NIEUW MODEL: ja, nieuwe mal van het nieuwe “KP” uitgebracht april/mei 2025
PRIJS:  circa 26,- Euro 

 

Eerste indruk/ Pre-view

INTRODUCTIE
De Chengdu F-7 was de export versie van de Chinese J-7. De J-7 zelf was de Chinese in licentie gebouwde Sovjet Mikoyan Gurevich MiG-21 F13. Dit was een van de eerste productieversies met de standaard delta vleugel. De Chinese versie werd echter uitgerust met de Wopen WP-7 motor welke een licentie/ kopie was van de Sovjet Tumansky R-11F-300. De Chengdu Jian J-7 type 62 werd gebouwd door Fabriek 132 nabij de stad Chengdu in de provincie Sichuan. De rol van deze jet was een snelle “dagjager”. De eerste vlucht van de J-7 was in januari 1966. De J-7 "I" kon PL-2 (R-3S kopie) lucht-luchtraketten afvuren, had nog de naar voren scharnierende cockpitkap en kreeg een parachute in een staartfairing. De lange pitotbuis werd verplaatst naar bovenop de inlaat. De door de Chinese luchtmacht PLAAF gevlogen J-7 had maar 1 30 mm kanon. De J-7 werd verder ontwikkeld. De J-7 "II" werd voorzien van een andere schietstoel, andere cockpitkap en verbeterde WP-7B motor.
In 1987 werd besloten de J-7 "II" te verkopen voor de export als F-7 want de Chinese Regering wilde zijn invloed vergroten. De cockpitkap werd ietwat boller en de achterruiten dicht gemaakt. Ook werden deze F-7 export jets voorzien van 2 kanonnen met dus een extra kanon aan bakboord/ links. Er werd ook een Chinese tweezits trainer JJ-7 ontwikkeld welke werd gebouwd in Guizho en waarvan sommige exemplaren een enkel afwijkend 23 mm oefenkanon hadden.
(Er zijn nog meer J-7 versies ontwikkeld zoals de J-7 "III" ofwel J-7C “all weather” versie en "IV" J-7D ; deze waren gebaseerd op de behoorlijk afwijkende MiG-21 MF. Er werd zelfs een dubbele delta vleugel ontwikkeld en toegepast op de F-7G, F-7BG, F-7MG. De laatste versie F-7M Air Guard heeft Westerse avionica. Deze versies vallen verder buiten dit verhaal).

 

HET MERK EN DE BOUWDOZEN
Het merk Kovozavody Prostejov timmert flink aan de weg met nieuwe kits. De naam van het merk is overgenomen van de vorige eigenaren van KP maar in feite is het een nieuwe Tsjechische modelbouwfirma. Ik noem ze even “nieuwe KP”. Ze werken samen met diverse anderen merken in Oost Europa en brengen regelmatig bouwdozen uit, vooral in 1/72 en ook van nieuwe onderwerpen.

April/mei 2025 zijn een aantal bouwdozen uitgebracht in de schaal 1/72 van de MiG-21 F13 en van de Chinese J-7 versie. Weliswaar is de MiG-21F13 zelf door andere merken al op 1/72 uitgebracht maar de “nieuwe KP” kit is ook weer nieuw. Er zijn 4 uitgaven met identieke onderdelen maar met verschillende decals:

-1- Kit KPM0502 MiG-21 F13 / S-106 zoals in licentie gebouwd met Tjsecho-Slovakische decals;
-2- Kit KPM0503 MiG-21 F13 “Warschau Pact” met decals voor de luchtmachten van Bulgarije, DDR, Hongarije “Magyar Legiero” en Polen tijdens de Koude Oorlog;
-3- Kit KPM0504 MiG-21 F13 “Export” met decals voor luchtmachten van Finland “Ilmavoimat”, Noord-Korea, Syrië en Joegoslavië van Tito tijdens de Koude Oorlog; deze luchtmachten verkregen waarschijnlijk de MiG-21 F12 welke een F13 is maar dan zonder het Sovjet IFF SRO-2 systeem dat het Warschau Pact gebruikte; de karakeristieke 3 “piefjes” die je vaak ziet op Sovjet vliegtuigen ontbreken dan.
-4- Kit KMP0505 Chengdu F-7 “Asian users”: dit is de export versie van de J-7 met decals voor de luchtmachten van Bangladesh, Pakistan, Myanmar (Birma) en Sri Lanka (zie latere opmerkingen).

Van deze laatste 1/72 bouwdoos voor de Chengdu F-7 kreeg ik een exemplaar door Erwin Stam van de bekende Aviation Megastore in mijn handen gedrukt. Deze had Erwin vanuit de Moson modelbouwshow in Hongarije meegenomen.

 

HET MODEL
De Kovozavody Prostejov Chengdu F-7 kit met nummer KPM0505 op schaal 1/72 wordt geleverd in een envelopdoos met achterop weergegeven de kleurenschema’s. De kit heeft ongeveer 70 onderdelen in twee middelgrijze gietramen en een transparant gietraam. Er zitten geen onderdeelnummers op, daarvoor moet je naar de bouwhandleiding kijken om het juiste onderdeel te vinden. In 11 bouwstappen wordt aangegeven hoe het model te bouwen. De handleiding geeft kleurtjes aan in algemene termen voor de details maar deze zijn een beetje klein afgedrukt. Er worden geen suggesties gedaan voor verfmerken of verfnummers.

De grotere onderdelen hebben nette ingegraveerde paneellijnen en klinknageltjes, het ziet er erg fijntjes uit. De cockpit heeft nette details en de instrumentenpanelen correct weergegeven details. Je krijgt ook decaltjes daarvoor. De SK-1 schietstoel is maar klein en acceptabel. Je kunt de duikrem achter het hoofdonderstel open zetten. De uitlaatpijp is diep en de luchtinlaat met radarconus is acceptabel. De wieldeuren hebben ook binnenin nette details. Er zitten losse landingslichten bij die nabij de wielbakken zitten.

De kit heeft een onderdelen voor ofwel de MiG-21 F13 of de Chinese licentiebouw J-7. Voor de J-7 zit er een ander staartvlak bij met parachute fairing en zonder IFF bovenop en dat is correct. De bouwdoos is beoogd voor F-7 exportversie en de decals zitten erbij. Maar dat betekent wel dat er een tweede 30 mm kanon met bij behorende fairing aan de linkerzijde op moet zitten. Dit tweede kanon voor de F-7 mist helaas. Jammer, er was maar 1 kanon onderdeeltje extra nodig geweest.

Er zitten 2 typen cockpitkappen bij de kit. Onderdeel #C2 is voor de F-7 met windscherm en onderdeel #11 zonder achterramen. De hoofdkap voor de F-7 cockpit had naar mijn smaak nog wat “boller” kunnen zijn. Als je de kap open wilt zetten moet je het windscherm en kap apart los zagen. Het ASP-5ND richttoestel/ gun sight van de Chinese J-7 was bij de latere F-7’s vervangen door een modernere Head-Up-Display. De kleine angle-of-attack indicator ontbreekt verder in de kit.

Voor de externe bewapening zitten 2 R-3S “ATOLL” raketten erbij welke in de Chinese variant PL-2 heten; maar ze zijn een beetje te dik naar mijn smaak. In de kit zit verder de bekende 490 liter centrale externe brandstoftank. Leuk is dat de twee extra buitenste vleugel pylons voor de F-7 export er ook bij zitten. De F-7 export kon meer bewapening meenemen. Daarom is het waarschijnlijk dat de F-7 export dikkere hoofdwielen heeft. Deze zitten er niet bij dus de twee hoofdwielen uit de kit zou je kunnen vervangen door dikkere exemplaren.

 

DECALS
De decals voor de diverse export F-7 schema’s geven een keus voor deze 4 luchtmachten:
-1- F-7 Bangladesh in een grijs camouflage schema van het “Thundercats” squadron; dit lijkt een schema voor een vroege F-7 zoals afgeleverd in de jaren negentig; jet met code “1414” is nu F-7MB en lijkt een gemoderniseerde versie.
-2- F-7 Pakistan ook in een grijs camouflage schema van “Dashings” squadron; kist met code “731” is nu een F-7P en is voorzien van een andere (Martin Baker?) schietstoel en wat extra externe koelinlaatjes;
-3- F-7 Myanmar (Birma) in camouflage schema met Russisch blauw, lichtbruin en donkergroen; “1622” is nu een F-7 “IIK” en de kit lijkt daarvoor geschikt;
-4- F-7 Sri Lanka in een geheel grijs schema; “CF707” is een vroege F-7BS en de kit lijkt daarvoor geschikt maar voorzie het van het tweede kanon.

De decals van de kit zien er netjes uit maar er zit bijna geen stencilling bij. Wel krijg je decals voor de instrumentenpanelen en stoelriempjes. 

 

DE BOUW
Knip de onderdelen uit de gietramen met een scherpe kniptang. Het is zacht plastic dus nog even bewerken met mesje of schuurpapier. In de radarconus in de inlaat zitten een paar flinke krimpdeuken, deze dus opvullen. Voor de rest ziet de bouwdoos er netjes uit. Er zitten geen paspennen op de onderdelen dus goed uitlijnen bij montage en dan met name bij het monteren van de vleugelhelften. Een droge passing geeft aan dat een beetje schuren en plamuren nodig is. Doe voor de F-7 export de aanpassingen zoals eerder aangegeven. 

  ---------------------

VERGELIJK MET DE REVELL MiG-21 F13
Een andere prima bouwdoos van de MiG-21 F13 in schaal 1/72 was de Revell uitgave met doosnummer 04346. Maar de Kovozavody Prostejov (‘nieuwe KP”) uitgaven heeft wat extra onderdelen voor de Chinese F-7 versie.

Hoe verhouden deze 1/72 bouwdozen zich verder ten opzichte van elkaar?

-a- De vleugelonderdelen zijn vrijwel identiek met zelfde afmetingen en ingraveringen; de vleugelkleppen en ailerons zijn ook identiek qua graveringen;
-b- Het glaswerk in de Revell MiG-21 F13 is vrijwel identiek maar de “nieuwe KP” heeft nog een extra F-7 cockpitkap die wellicht wat boller had kunnen zijn;
-c- De onderstelpoten, wieldeuren en KT-27 hoofdwielen zijn vrijwel identiek maar het KT-38 neuswiel van de “nieuwe KP” kit lijkt iets beter. Waarschijnlijk had de F-7 export dikkere hoofdwielen, deze zou je elders vandaan moeten halen;
-d- de romp vorm is vrijwel identiek maar de “nieuwe KP” kit heeft een los vertikaal staartvlak. Ik weet niet of voor de Chinese WP-7 motor een dikker rompachterstuk noodzakelijk was met een andere uitlaat; op foto’s is dit nauwelijks zichtbaar.
-e- de vertikale staartvlakken zijn identiek in vorm; maar er is een extra staartvlakonderdeel voor F-7 met parachute fairing, prima;
-e- de horizontale stabilo’s zijn vrijwel identiek en lijken correct;
-f- de lange PVD pitotbuizen zijn identiek maar voor de F-7 is deze verplaatst naar bovenop de luchtinlaat en de handleiding geeft dat aan en dat lijkt prima;
-g- de hoofdafmetingen zijn identiek en lijken correct ook voor de vroege F-7;
-h- de Revell MiG-21 F13 kit heeft een decal vel met veel stencilling en deze ontbreken helaas in de “nieuwe KP” uitgave; voor de onbekendere luchtmachten is overigens onduidelijk wat deze stencilling behelst en daarom vind ik dit voor de F-7 export op deze schaal in orde.

  ---------------------

CONCLUSIE
Voor een Chinese Chengdu J-7 versie is deze “nieuwe KP” kit KPM0505 een goede kit om een 1/72 model mee te maken. Maar voor de F-7 export moet je een paar aanpassingen doen met extra kanon, wat andere cockpit details en waarschijnlijk dikkere hoofdwielen. Prima zijn de decals in deze F-7 export uitgave voor de onbekendere luchtmachten. (Voor een MiG-21 F13 is de kit erg vergelijkbaar met die van Revell al is deze laatste net effe wat strakker gegoten en deze kit is al wat moeilijker te koop).

Met dank aan Erwin Stam van de Aviation Megastore (<externe link)  in Aalsmeerderbrug voor het pre-view exemplaar. Deze kit, als ook de andere KPM uitgaven, is leverbaar.

REVIEWER: Meindert de Vreeze

 

  • kp-chengdu-f7-_0
  • kp-chengdu-f7-_1
  • kp-chengdu-f7-_2
  • kp-chengdu-f7-_3
  • kp-chengdu-f7-_4
  • kp-chengdu-f7-_5
  • kp-chengdu-f7-_6
  • kp-chengdu-f7-_7
  • kp-chengdu-f7-_9

 

REFERENTIES Chengdu J-7/ F-7:
-(1)- Modern Chinese Warplanes, auteurs Andreas Rupprecht en Tom Cooper, Harpia publishing, 2012
-(2)- China Aviation Today, China Aviation Press Industry, (Chinese uitgave), jaren tachtig.

 

 pdf logo  DOWNLOAD  kp-chengdu-f7-mig21f13-manual.pdf

  

Deze eerste indruk/ pre-view werd gepubliceerd 21 mei 2025 op de IPMS.Nl website  © Copyright IPMS Nederland.