revell F1 0

Model:  Mirage F.1 C / CT

Merk: Revell

Schaal: 1/72

Doosnummer:  04971

Aantal onderdelen:  150

Adviesprijs:  24,95 Euro

 

Een eerste indruk

De Mirage F-1 werd door het Franse Dassault midden zestiger jaren als eigen project ontwikkeld en werd uiteindelijk een succes als luchtverdedigingsjager. Het is een hoogdekker met een conventionele (dus niet delta) vleugel met een krachtige SNECMA Atar 9K motor. De F-1 C (voor Chasse = jacht) is de verdedigingsjager met krachtige Cyrano IV radar en de CT heeft andere systemen en wordt gebruikt ter ondersteuning van grondtroepen. Het toestel werd in grote aantallen voor de Franse luchtmacht Armée de l ‘Air aangeschaft en ook geëxporteerd naar een dozijn andere landen. Er zijn meer dan 730 F-1’s geproduceerd.

Revell heeft dit 1/72 model van de Mirage F-1 in 2020 uitgebracht en de C of CT versie kan uit de doos gebouwd worden. Het is dezelfde kit als eerder door Special Hobby in 2016 uitgebracht. De vele onderdelen zijn netjes en voorzien van mooie ingegraveerde en waar nodig opliggende details. De cockpit heeft een heel net interieur al zijn de sideconsoles wel erg smal, en met een keus in schietstoelen. De Revell handleiding is duidelijk en vermeldt ook de detailkleuren in de 29 bouwstappen. De verschillen tussen de C en CT in neus, staart en antennes worden goed aangegeven.

Bij deze kit houd je flink wat onderdelen over want de Special Hobby mal heeft ook onderdelen voor andere Mirage F-1 versies en die zitten dus ook in deze doos (zoals cockpitkappen voor de tweezitter). Het model heeft een mooie diepe inlaat en verder krijg je er 2 brandstoftanks, Matra R550 Magic raketten, 2 Matra 530 AAM en een vermoed ik 1 designator pod bij. (In de doos vind je trouwens ook nog 2 laser geleide bommen en een verkenningspod die ongebruikt blijven).

Bij deze uitgave van Revell zit een mooi vel decals voor een zwarte Mirage van de Franse Armée de l’Air van EC 3/5 “Normandie-Niemen” zoals deze in 1989 vloog, voorzien van een aantal leuke emblemen, pijlen en een rode ster bovenop. En decals voor een CT kist van Armée de l’Air EC 1/30 in het standaard blauw-grijze schema. Voor dat grijze-blauwe kleurtje van schema 2 geeft Revell overigens nog steeds een mengrecept. (Special Hobby suggereert Gunze Sangyo H42 “Blue Gray” acrylverf).

Eerder was ik al begonnen aan de bouw van de Special Hobby uitgave. Zaag de onderdelen met een zaagje netjes los uit de gietbomen om putjes aan de gietpuntjes te voorkomen. Verder is het lastig de gietkruisen in de inlaten en uitlaat uit te zagen. Een vijltje is daarbij ook nodig. Uitgaande van dezelfde assemblage zul je merken dat er nog wel wat plamuur- en schuurwerk nodig is bij de inlaten en de vleugelwortels. Maar er komt wel een mooi model uit dat veel gedetailleerder is dan de oudere uitgaven van Heller en Airfix.

Wil je nog meer detail in bijvoorbeeld de radar, uitlaat, cockpit en wielen, dan kunnen de nogal dure resin setjes van Special Hobby aangeschaft worden, want die passen ook in dit Revell model. Maar nodig zijn ze niet echt.

Conclusie: een prima model van Revell maar wel is deze uitgave flink duurder dan de eerdere Special Hobby uitgaven.

 

Met dank aan Revell en de IPMS voor het beschikbaar stellen van dit recensie exemplaar.

Reviewer: Meindert de Vreeze

  • revell-F1-_0
  • revell-F1-_10
  • revell-F1-_11
  • revell-F1-_12
  • revell-F1-_2
  • revell-F1-_4
  • revell-F1-_5
  • revell-F1-_6
  • revell-F1-_7
  • revell-F1-_8
  • revell-F1-_9
  • seat-layout
  • sprue-layout

 

deze eerste indruk werd gepubliceerd 4 maart 2021