monogram-catalina-48

Monogram PBY-5 Catalina (1/48)
Zomer 1996 uitgebracht

Kit: Nr 5609
Schaal: 1/48
Spuitgiet model, 128 onderdelen, decals.

Deze kit op deze schaal heeft een wens van veel modelbouwers in vervulling gebracht. Eindelijk een mooie kit op deze schaal. De oppervlakte details zijn netjes met mooi ingegraveerde paneel lijnen en klinknagels. Details van het interieur zijn uitstekend, ook een Monogram traditie. Er zitten verschillende uitlaten bij, en diverse andere opties.

Accuratesse: Helaas is de basis bij de staart achterin veel te fors uitgevoerd. Dit stuk is wel zo'n 9 mm te fors. Een kenner van de Catalina ziet dat eigenlijk wel. ZIE OPMERKING**


Bewapening heeft 4 dieptebommen en er zit een serie radar antennes bij. Het decal vel is goed gedrukt en heeft tientallen decals, maar wel voor 1 Catalina schema. (maar er zijn talloze decals voor te koop).

De Monogram instructies zijn makkelijk te volgen met ook de naamgeving van de onderdelen, en met een kleuren schema met ProModeler verf.

Nu was de vraag of de grote delen goed zouden passen, het antwoord is ja. Wel een beetje flash weghalen. Het interieur vraagt natuurlijk om extra details. Wees voorzichtig met de montage van de vele radar antennes en andere kleine onderdelen, doe dat na beschildering en afwerking.

Het resultaat is een prachtig model maar jammer van de niet correcte staart.

(De komende ProModeler PBY-5A amfibie wat Monogram is met extra onderdelen zal net zo welkom zijn maar waarschijnlijk ook in die kit de staart niet gecorrigeerd).

Webredactie / Meindert de Vreeze

 ---

**OPMERKING:

Belcher Bits uit Canada heeft in 1996 nadat de Monogram kit uitkwam een correctieset gemaakt in giethars/ resin voor de hele staartsectie:

catalina belcherbit correction

dit artikel werd gepubliceerd zomer 2003  door M. de Vreeze