mpm-t8

MODEL: Fokker T 8W/G. 
MERK: MPM 
SCHAAL: 1/72

 
SOORT: spuitgiet/photo-etched/resin.
NIEUW MODEL: min of meer.
GESCHIKT VOOR: gevorderde.
AANTAL DELEN: 48 onderdelen spuitgiet in grijs plastic, 4 onderdelen transparant, 16 onderdelen resin, 15 onderdelen photo-etched.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: Nou die geloof ik wel.
GELIJKENIS: prima.
OPMERKINGEN: Toen ik dit model in handen kreeg vielen mij meteen een heleboel punten op die ik, door mijn ervaring met dit toestel, meteen kon zien. Let wel: ik ben niet zo oud dat ik de echte machine ken, maar na 3 jaar bezig te zijn geweest met research om de resinkit te up daten voor dezelfde fabrikant, ken je de machine wel.

Het model op zich geeft een goed model weer voor de eerste 6 toestellen (R 1 t/m R 6).

Bij de Fokker T 8w praten we over de volgende uitvoeringen t.w.;
hout-hout bouw,
hout-ijzer bouw,
ijzer-ijzer bouw.

En dan nog de korte en lange achterromp. Met ijzer bedoel ik natuurlijk aluminium. Het model zoals in de kit is een hout hout uitvoering en dus vrij makkelijk terug te brengen naar de R 1 t/m R 6 uitvoering. De importeur heeft dit probleem ook gezien en is ook al ingelicht over de gegevens die in deze review staan.  

DE BOUW: de bouw van het model is recht toe recht aan al zijn de onderdelen niet genummerd. Als het geheel "straight out the box" wordt gebouwd is er een mooi model van te maken. Het interieur verdient nog wel wat details onder de grote kap. De resin motoren vragen vijlwerk om te passen in de gondels, doe dit onder water! (resin vijlsel is zeer slecht voor uw gezondheid). Het glaswerk past netjes. Neem de tijd om de vleugel goed te monteren maar dat lukt wel.

AFWERKING: het grote probleem zit echter in de kleurenschema's, alle 3 de aangegeven schema's zijn niet bruikbaar. Voor het Nederlandse kleurenschema verwijst de importeur ons al naar het boek Camouflage en kentekens en geeft daarbij de kleuren nummers van Humbrol op. Voor de RAF kist en Luftwaffe kist wordt het echt gissen. Over de RAF kleuren zijn de "geleerden" nog steeds in gevecht. Voor de Luftwaffe uitvoering kunnen we zeggen dat dit bijna allemaal langstaart uitvoeringen zijn. Op het kleurenschema van MPM is deze fout ook gemaakt door te vermelden dat het schema de ex "R 16" is , een langstaart afgebouwd voor de Luftwaffe. Voor de rest vraagt het glaswerk schilderen een vaste hand of afplakken. De Propagteam decals zijn erg dun en de Engelse roundels een beetje "uit het center gedrukt". 

CONCLUSIE: Op deze kleine problemen na heeft men bij MPM een prima model neergezet van de Fokker T 8W, en al met al zijn alle delen goed en bruikbaar. En is er een zeer mooi model van te bouwen. Maar let wel: eerst het huiswerk goed maken voordat er een uitvoering wordt gekozen om te bouwen. Eenmaal gebouwd lijken de afmetingen van het model redelijk goed binnen een paar millimeter.  

Reviewer: Bart Wenstedt (+)

1999-2

mpm fokker-t8-dec

 

 


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!