martinetpav

Model: Miles Martinet TT.1

Merk: Pavla

Schaal: 1/72

PRIJS: euro 16, Miles Martinet TT.1 Miles Martinet TT.1 Pavla Czech 1/72 kit review plastic modelling

SOORT: Spuitgietmodel, limited run

NIEUW MODEL: Ja. Eerdere 1/72 kits zijn van Airmodel, Magna en Top Gun.

GESCHIKT VOOR: gevorderden.

AANTAL DELEN: 32 grijs polystyreen, 15 resindelen, heldere vacuform kap en landingslicht (dubbel aanwezig).

AANTAL VERSIES: Twee: met en zonder externe rotor voor de cable winder.

DECALSHEET: Vier versies: RAF RG958 (1945), NR434 (1945), Fleet Air Arm, Tambaran (1944 1945) en Armée de l'Air NR 484 (1945). Decals van goede kwaliteit.

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed.

GELIJKENIS: Goed.

DETAILLERING: Goed. Fraaie resin onderdelen: wielen, cockpitdetails, externe rotor voor de cable winder (in mijn kit wel beschadigd), lange exhausts aan beide zijden. Prachtig landingslicht met resin lampen en vacu kapje. Paneellijnen ingegraveerd, tamelijk summier. Omdat er veel geschuurd en geplamuurd moet worden, moet daar bovendien veel van worden hersteld.

PASSING: Zeer slecht zoals het uit de doos komt. Limited run kwaliteit. Hier wordt met passen en meten de halve tijd versleten. Maar met geduldig vijlen en schuren is alles goed passend te krijgen. Vooral de vleugels aan de achterkant eindeloos lang afschuren, tot ze scherp zijn. De cowling is een probleem. De twee helften uit de kit vormen een ovaal. Wanneer je ze terugschuurt naar een ronde vorm, verlies je een van de 'bulges', bovenop. En als je die weer terug aanbrengt, klopt de afstand tot de andere bulges niet meer. Hier had ik liever een resin cowling gezien, zoals in de kit van de Yokosuka D3Y1 K, van Valom. De canopy valt voor een deel over de romp, maar is toch te kort, waardoor een kier ontstaat van ongeveer 1 mm. Twee stripjes polystreen aan weerszijde onder de canopy lossen het euvel op. Probeer de canopy aan de onderkant heel ruim af te snijden, en dan steeds 'dryfittend' terug te schuren. De behuizing voor de zij steunen van het landingsgestel zijn in de kit dicht gelaten. Deze eerst openvijlen voor je de vleugelhelften aan elkaar lijmt.

BOUWBESCHRIJVING: Goed, maar de plaats van details is niet altijd precies aangegeven. Enkele foto's erbij zoeken dus. Zeer uitgebreide kleurenschema's, die voor de RAF earth/green versies kloppen met wat ik in de boeken vond.

OPMERKING: Elk onderdeel van dit model moet je bewerken om het passend te krijgen. Maar het is allemaal dik plastic, zeer schuur en plamuurbestendig. Met die wetenschap is het een prima kitje om te bouwen,

Reviewer: Ronald Jeurissen

 

2004-1