rev f86d 0

North American F-86D "Dog Sabre" 

merk:      Revell  
schaal:    1/48
doosnr.:  03832
aantal onderdelen:  103
prijs:        ca. 32,- Euro  

  

"Eerste indruk"

Geschiedenis
De F-86 werd in de late jaren van de Tweede Wereldoorlog ontworpen door het bedrijf ‘North American Aviation’. Dit was een van de vele bedrijven die tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen produceerden. Eind 1944 waren er al twee prototypes van het vliegtuig gereed, echter werden deze na de Tweede Wereldoorlog aangepast aan nieuwe Duitse technologische vindingen die in handen kwamen van de Amerikanen. In eerste instantie werd de F-86 ingezet als dagjager, maar na diverse aanpassingen en een aantal versies later kon de F-86D uiteindelijk ook ’s nachts worden ingezet. Het vliegtuig staat bekend als een van de eerste vliegtuigen die door de geluidsbarrière kon vliegen. Zo vloog Jackie Cochran met de Canadese versie van de F-86 (de CL-13), als eerste vrouw door de geluidsbarrière.

Van de diensten van de F-86 is in de Koreaanse oorlog intensief door de USAF gebruik gemaakt en hij werd vaak ingezet tegen de Russische MiG-15. Het straalvliegtuig is onderdeel geweest van de luchtmacht van veel landen, zoals die van Nederland en wordt soms nog gebruikt als drone of testvliegtuig.

De F-86D was in tegenstelling tot de eerdere versies specifiek ontwikkeld om te kunnen opereren onder alle weeromstandigheden. In feite was de F-86D een bijna compleet ander vliegtuig dan de eerdere versies, omdat maar 25 procent van de onderdelen overeenkwam. Zo had de F-86D een aangepaste neuskegel met een geïntegreerde radar en daarnaast was het uitgerust met een krachtigere turbojetmotor en vergrote staartvlakken. Dit alles, samen met de verbeterde vuurkracht, zorgde ervoor dat de prestaties aanzienlijk toenamen. In totaal zijn er iets meer dan 2500 exemplaren van de F-86D geproduceerd.

Het model
Dan de bouwdoos. Volgens Scalemates is de bouwdoos van Revell de latere versie van een door Monogram geproduceerde bouwdoos. Een aantal nieuwe decals en nieuwe onderdelen verder is deze versie in 2022 uitgegeven, waardoor ik hierover een recensie mag schrijven.

Allereerst ziet de doos van Revell er gelikt uit. De doos bevat vier lichtgrijze (mooie neutraal kleurige) gietramen en één transparant gietraam met in totaal 103 onderdelen. Wat mij direct opvalt is dat de gietramen niet gelabeld zijn met een letter. Persoonlijk vind ik dat jammer, want daardoor is het toch even wat langer zoeken naar het juiste onderdeel. De onderdelen, zoals de romp met de paneellijnen en het instrumentenpaneel, hebben veel detail en de onderdelen bevatten nagenoeg geen ‘flash’. Daarnaast zijn ook gietnaden zo goed als afwezig.

Verder zitten er ook een deels ingekleurde handleiding en een decalvel in de doos. Er is geen decal voor het instrumentenpaneel, zodat dit zelf beschilderd moet worden. De handleiding geeft duidelijk de stappen weer, waardoor het tijdens de bouw overzichtelijk blijft. Vanuit de doos kunnen er twee versies gebouwd worden. De eerste versie is weergegeven op de voorkant van de doos en heeft oranje strepen over de romp en de vleugels. Helaas is hierover weinig referentiemateriaal op het internet te vinden. De andere versie is bijna volledig in aluminium, wat hem in mijn ogen wat ‘saai’ maakt. Daarom ben ik ook van plan om de versie van de afbeelding op de doos na te bouwen. Bij het bouwen van het model wil ik aantal nieuwe technieken en soorten verf toepassen om het uiteindelijke model zo goed mogelijk uit de bus te laten komen. Daarover meer in het latere uiteindelijke bouwverslag.

Kortom, voor de prijs denk ik dat het een mooi model is om te bouwen, zeker in schaal 1/48. De detaillering en de kwaliteit van het plastic is goed en de bouwbeschrijving is volledig. Al met al een aanrader.

Met dank aan IPMS en Revell voor het beschikbaar stellen van deze recensiebouwdoos!

Reviewer:  Gerben Flikweert 

  • rev-f86d-_0
  • rev-f86d-_1
  • rev-f86d-_10
  • rev-f86d-_11
  • rev-f86d-_14
  • rev-f86d-_15
  • rev-f86d-_16
  • rev-f86d-_17
  • rev-f86d-_18
  • rev-f86d-_2
  • rev-f86d-_3
  • rev-f86d-_5
  • rev-f86d-_6
  • rev-f86d-_7
  • rev-f86d-_8
  • rev-f86d-_9

 

 Kijk ook eens bij de oude IPMS recensie uit 1999 hier...  

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 2 oktober 2022