rev-f104g-04344

Model : Lockheed F-104G Starfighter

Merk : Revell (cat.nr. 04344)

Schaal : 1/72

Prijs: fl.22,95

Nieuw model: Nee, midden 1995.

Geschikt voor: Gevorderde Luftwaffe bouwers vanwege rompconstructie en formatielichten.

Aantal delen: 68 in olijfgroen- en 11 in glashelder polystyreen.

Aantal versies: 1.

Schaalnauwkeurigheid: redelijk: romp mist 4mm in lengte en 1mm in diameter, spanwijdte vleugels is 1mm te groot, spanwijdte hoogteroer exact.

Gelijkenis: vrij goed, romp toont iets te iel, de vorm van de neuskegel moet iets worden bijgewerkt, droptanks onjuist van vorm (diameter te klein).

Detaillering: Goed: inliggende lijntjes aan het oppervlak, uitstekend cockpitinterieur met opliggende instrumenten. Zowel de vleugelranden als de vinnen van tanks en Sidewinders zijn aan de dikke kant. Vergeleken met de Hasegawa kit is het hoofdlandingsgestel wat versimpeld.

Passing: redelijk: de romp is net zo opgedeeld als de Hasegawa kit, maar past minder goed. Zorgvuldig uitlijnen! Verder zijn de formatielichtjes te klein voor de uitsparingen.

Bouwbeschrijving: Goed, maar liefst 9 pagina's. Tussen een overzicht van de rekken en twee pagina's met schilder- schema's wordt de bouw in 31 duidelijke stappen toegelicht. Een paar fouten:

Het vizier (stap 7 deel 50) is ondersteboven getoond.

Remkleppen (stappen 11 en 12, delen 29 en 30) zijn verwisseld: klep 29 moet op de rechter romphelft komen.

Bij de tiptanks (stappen 25 en 27) is de verwarring compleet: de linker tank moet bestaan uit delen 58 en 61, de rechter uit 57 en 62. Het stripje midden op de tiptank moet boven de vleugel uitkomen.

Schilderinstructies: Uitstekend, zowel Revell nummers en mengrecepten als RAL nummers. Tijdens de bouw geven de bekende vlaggetjes de juiste kleuren aan. In de laatste stap staan in een 4-zijden schema en twee sets zijaanzichten zowel schilderschemas als decalposities aangegeven. Daarnaast nog een 4-tal detailtekeningen, kortom, goed verzorgd.

Decals: Mooie set voor een drietal Luftwaffe kisten, waaronder een kist van Jabo G32 zoals die in 1976 te gast was op Vlb. Twenthe tijdens de Tactical Weapons Meet. Helaas waren er op mijn set van de zes kleuren een tweetal niet goed gecentreerd. Naast een ruime hoeveelheid stencilling worden ook decals voor de cockpit panelen geleverd, gezien het reliƫf op de panelen zullen die vlak geschuurd moeten worden om deze decals te laten hechten.

Aanbevolen aanpassingen: 2mm dik plasticcard tussen neus en staartsectie invoegen. Eigenlijk zou er ook nog een 2mm dik plaatje plasticard tussen neus en neuskegel moeten, maar dat verstoort de vorm teveel. De tip van de neuskegel moet iets puntiger geschuurd worden.

Opmerkingen: Deze review lijkt een beetje op die van de Hasegawa F-104G in PIM 93/6. Dat klopt, want deze kit lijkt namelijk ook sterk op het Hasegawa model! Dezelfde constructie voor romp, cockpitinterieur en wielbakken, dezelfde losse formatielichtjes, dezelfde stores, enz. In eerste instantie dacht ik dat dit een regelrechte Hasegawa kopie was, maar bij het vergelijken van de twee dozen doken er toch wat verschillen op. De voornaamste verschillen: remkleppen zijn los bij deze kit, neuskegel is afzonderlijk gegoten evenals het achterste deel van de staart, Sidewinders worden meegeleverd. Verder bevat de Hasegawa kit een boel extra onderdelen voor verschillende versies en deze kit niet. Dat maakt deze doos ook minder geschikt voor KLu bouwers want alleen de door de Luftwaffe gebruikte Martin Baker schietstoel is meegeleverd! In het algemeen is de Hasegawa kit beter gedetailleerd, met wat kleine uitzonderingen bij oppervlaktedetails (de louvres langs de neuswielbak zijn ditmaal aanwezig). Helaas moet dit model het met een canopy uit een stuk doen en ontbreekt de IR-sensor onderaan het windscherm. Voor een Luftwaffe kist ontbreken bovendien een aantal antennes. Het losse stuk staart is de voornaamste bestaansreden van dit model: er is ook een F-104C versie van gemaakt (doos 04302).

Documentatie: Lock-On nr.1, Verlinden, div. afl. Flug Revue.

Conclusie: Mooi model, maar met iets te kleine romp en minder detail dan de Hasegawa kit. Het geringe prijsverschil met het origineel van Hasegawa en het voor KLu versies onjuiste type schietstoel maken dit model echter niet interessant voor KLu bouwers.

Reviewer: Eric Verschuur

 

f104g revell 04344 p

Oorspronkelijk gepubliceerd in de PIM 1997