revell-f35-48a

Model: Lockheed Martin F-35A (X-35) Joint Strike Fighter

Merk: Revell

Schaal: 1/48

Doosnummer 04587.

Prijs : Ongeveer € 20,-

Nieuw model? Neen, is (volgens de kenners) het oudemodel van Panda.

Geschikt voor : Beginners.

Aantal delen : 72 middelgrijze onderdelen en 2 doorzichtige onderdelen.

Aantal versies : Twee, namelijk de F-35A (CTOL) en de F-35B (VTOL). Helaas is het niet mogelijk om de motoruitlaat naar beneden te laten wijzen bij de VTOL-versie. Wel kunnen de inlaatluiken bovenop de romp opengezet worden.

Schaalnauwkeurigheid : Het model is afgeleid van het prototype. De productieversies verschillen in de maatvoering. Het is dus lastig om na te gaan of de maten juist zijn. Na vergelijking met tekeningen is het model 0,5 cm te breed en 0,3 cm te lang.

Gelijkenis : Op het oog lijkt het model wel op de F-35. Maar nogmaals, de productieversie kan afwijken.

Detaillering : Goed, de paneellijnen zijn mooi ingegraveerd. De wielkasten zijn met opliggende details verfraaid. De cockpit lijkt in de verste verte niet op wat het gaat worden. Zoals nu al op internet is te zien, wordt de F-35 uitgerust met twee multifunctionele beeldschermen. In het model zitten nog de standaard klokken.

Passing : Het passen blijft noodzakelijk. Ik heb geen bijzondere afwijkingen kunnen constateren.

Bouwbeschrijving : Revell heeft ook bij dit model weer de bouwbeschrijving op A4-formaat meegeleverd. In 35 stappen is het model gereed. Rest dan nog de uitvoering te kiezen.

Schilderinstructies : Duidelijk. De kleuren zijn zo saai, net als alle hedendaagse straaljagers. Grijs en grijs, welke uitvoering je ook kiest. Ook de kleuren voor de JDAM bommen en AIM-120- raketten zijn gegeven. Uiteraard staan in de stappen van de bouwbeschrijving (in de bekende Revell-vlaggetjes) de kleuren aangegeven.

Decals : Deze zijn door de mensen van DACO ontworpen en gedrukt in Italië. Ze zien er strak uit. Mooi van kleur (als er al kleur bijzit) en zijn mat afgewerkt. Drie uitvoeringen zijn te maken. Het prototype in de uitvoering tussen december 2000 en mei 2001, een uitvoering van een Amerikaans squadron op Luke AFB en (hoe kan het anders) een Nederlandse uitvoering in de kleuren van 322 sqn.

Aanbevolen aanpassingen : Wil je een productieversie maken, wacht dan nog een aantal jaren. De bekende firma's zullen in de loop van de tijd vast wel uitkomen met de diverse productieuitvoeringen. Uiterlijk is de enige aanpassing het maken van de stijl in de cockpitkap. Het eerste prototype heeft een uit één geheel bestaande kap. Bij de latere testversies en de tekeningen van de productieversies zie je dat de cockpitkap is gesplitst in twee delen. Even afplakken, spuiten/schilderen en je bent klaar. Vergeet niet een kras te maken, die aangeeft waar het einde is van het windscherm. Op de doos staat wel de juiste cockpitkap!

Documentatie : Het grote boze internet, bijvoorbeeld www.jsf.mil of www.lockheedmartin.com

Conclusie : Kun je niet wachten, dan is dit de kans om vast een F-35 in de vitrinekast te zetten. Wat natuurlijk wel leuk is: er straks een productiemodel naast te zetten. Dan kun je de verschillen goed zien.

Met dank aan Revell voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Reviewer: Joop Hirs

2007-4