rev halifax 04936a

Handley Page Halifax B Mk III

Schaal: 1/72

Merk:   Revell kit no 4936

Prijs: rond 30 euro.

Geschiedenis:

Naast de Avro Lancaster en de Short Stirling was de Handley Page Halifax het derde type Britse viermotorige bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er ongeveer 6100 Halifaxes gebouwd waarvan er ruim 1800 verloren zijn gegaan tijdens ongevallen en gevechtsacties! De ontwikkeling van het toestel begon in 1935 en het prototype vloog in 1939. Tijdens de Berlijnse luchtbrug in 1948 heeft de Halifax een belangrijke rol gespeeld en de laatste Halifax is in 1961 buiten dienst gesteld

In de loop van de tijd zijn er drie hoofdtypes van de Halifax ontwikkeld, de MK II, III en V en diverse subtypes. De Halifax werd vooral door RAF Bomber en Coastal Command gebruikt. Heden ten dage bestaan er nog twee complete Halifaxes, een in Engeland en een in Canada (2e decal optie) en diverse wrakken.

rev halifax 04936b

rev halifax 04936c

Wat zit erin de bouwdoos?

10 grijze sprues met in totaal 257 onderdelen,

1 doorzichtige sprue voor het glasgedeelte, apart verpakt, klasse!

1 decalsheet met daarop 2 opties; de decals zijn strak en in register, de kleur vind ik een beetje mat ogen, maar dat is persoonlijk. Decals voor:

  • Halifax MK III no 424 squadron RCAF, Skipton-on-Swale 1944
  • Halifax MK VII no 644 squadron RCAF, Tarrant Rushton 1945, nu in het museum in Canada

rev halifax 04936d

rev halifax 04936e

 

Verder 1 uitgebreide en duidelijke bouwbeschrijving in 94 stappen.

Volgens de mallen is het een oudere kit van Revell (2011) aangevuld met enkele nieuwe onderdelen (neussectie, onderstel en enkele kleinere onderdelen) om er de Mk III/V versie van te maken. Onderdelen zijn voorzien van fijne details, ingegraveerde panellijnen en zijn strak gegoten. De pinmarks zitten veelal op verborgen plekken met uitzondering van het cockpit gedeelte. De opbouw van het model is wel uitgebreid maar logisch. Op de onderdelen is geen flash te vinden.

Enkele opvallende details aan de kit:

-         De cockpit en overige werkstations van de bemanningsleden zijn zeer uitgebreid en gedetailleerd.

-         De vleugels worden gemonteerd aan de romp middels 2 dwarsliggers die dwars door de romp gaan, wat de uitlijning en stevigheid ten goede komt Een groot pluspunt lijkt me.

-         Diverse flaps, ailerons zijn los bijgeleverd en kunnen in diverse standen gezet worden, wat een mooi resultaat oplevert.

-         De motoren en motorgondels zien er gedetailleerd en uitgebreid uit.

-         Er zitten meer raampjes in de kist (voor en achter) dan ik heb kunnen terugvinden op het internet op foto’s van echte kisten, dus check je referenties.

-         De geschutskoepels kunnen apart opgebouwd en achteraf geplaatst worden wat ook een groot pluspunt is

-         Het bommenruim kan zowel open als dicht gemonteerd worden, 6 bommen zijn bijgeleverd.

Schilderinstructies geven de bekende Revell mengrecepten. Beide decalopties zijn afgebeeld in het standaard Britse Bomber scheme: Dark Green en Dark Earth bovenop en Night Black aan de onderzijde en het staartgedeelte.

 

Conclusie:

Een schitterend, indrukwekkend model van deze beroemde Britse bommenwerper. Een must voor bouwers van Britse heavy hitters.

REVIEWER:  Pascal Willems.

 


Aanvullend: Dutch decal setje 72072 Dutchies in the RAF/FAA

rev halifax 72072

Dit setje biedt 2 opties om een Halifax MK III te bouwen gevlogen door Nederlandse piloten bij 640 Squadron tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na aanschaf van het DD setje was de keuze welke versie gebouwd gaat worden snel gemaakt, de MK III versie. Verder biedt het setje nog kentekens aan voor diverse vliegtuigtypes gevlogen door Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog:

-         Spitfires

-         Tempest

-         Typhoons

-         Swordfish

-         Mitchells

-         Dakota

Het setje is zoals we van Dutch decal gewend zijn scherp qua kleur en in register.

De Dutch decal set maakt dit model ook zeer interessant voor de bouwers van de Nederlandse militaire luchtvaart. Ik kan niet wachten om na mijn verbouwing te beginnen aan de bouw van dit model. Met dank aan Revell en IPMS voor het beschikbaar stellen van het model en aan mijn eigen portemonnee voor het Dutch decal setje.

REVIEWER:  Pascal Willems.

 

Gepubliceerd exclusief op de IPMS Nederland website  oktober 2016