hawkeye revell 04012

MODEL:   Grumman E-2C Hawkeye

MERK: Revell (doos nr. 04012)

SCHAAL: 1/144

PRIJS: Euro 8,99

NIEUW MODEL: ja, Juli 2004;

GESCHIKT VOOR: wat meer gevorderde priegelaars.

AANTAL ONDERDELEN: 43 in licht grijs en 2 in glashelder polystyreen.

AANTAL VERSIES: 1 met keus uit drie verschillende beschilderingen.

SCHAALNAUWKEURIGHEID: Goed, spanwijdte en propellerdiameter zijn 1mm te klein, overige afmetingen zijn exact.

GELIJKENIS: Vrij goed, het model stelt een laat model E-2C/E-2C+ voor met glasfiber propellerbladen zonder manchetten. Het model wijkt af door vlakke cockpitzijruiten, een bubbeltje op de top van de radome en een iets te hoog cockpitdak. De 'zit' van het model is precies goed.

DETAILLERING: Oppervlak met fijne inliggende lijntjes, mooi cockpitinterieur met vloer, achterwand, stoelen, instrumentenpaneel en stuurkolommen, mooie wielpoten. Vleugel is uit een stuk met flaps en ailerons in gesloten cq neutrale stand.

PASSING: Vrij goed, vooral nadat er wat kleine gietbraampjes van delen als romp en motorgondels zijn verwijderd. Bij de vleugel-romp en motorgondel-vleugel aansluitingen en onderaan de poten van de radomegondel is wat plamuur nodig. Asjes van props en radome passen nogal wiebelig, maar de solide bevestiging van de hoofdwielpoten maakt weer veel goed.

BOUWBESCHRIJVING: Overzicht van de gietrekken gevolgd door 19 duidelijke stappen. De bouwbeschrijving adviseert eerst de walkway decals aan te brengen en daarna pas de radome op de romp te plaatsen. Gezien de passing monteer ik de radomegondel liever voor het schilderen, wacht wel met het plaatsen van de radomeschijf tot het schilder- en decalwerk klaar is.

SCHILDERINSTRUKTIES: Drie sets 4-zijden tekeningen met extra details, kleuren worden alleen met Revell codes aangeduid, geen Fed.Std. nummers. Let op dat de radome van de kist van VAW-117 en de franse kist geen zwarte rand hebben.

DECALS: Schitterende set, haarscherp gedrukt door Cartograf in 8 kleuren, met erg mooie kleine emblemen en andere nog net leesbare opschriften. Decals voor E-2C nr. 603 van VAW-121 anno 1990 in het oude wit/grijze schema, E-2C+ nr.600 van VAW-117 anno 2000 geheel in het grijs en E-2C nr.2 van het franse 4’iem Flotille anno 2004. Verder decals voor cockpitinstrumenten, propellertips, service opschriften en een komplete set walkways. Volgens mij werd het witte MERK teken op de neus (decal 74) in 1990 door VAW-121 niet gevoerd. Wie de walkway decals 67 en 68 tussen de poten van de radomegondel door wil plakken moet behendig zijn, het rompgedeelte van decal 67 afknippen en afzonderlijk aanbrengen scheelt wat gepruts.

AANBEVOLEN AANPASSINGEN: Het bubbeltje op de top van de radome hoort alleen bij de E-2C+ phase 2 versie, dus voor de franse kist en die van VAW-121 de top van de radome gladvijlen. De nieuwere 'Hawkeye 2000' heeft een soortgelijke, maar spitsere, cone op de top van de radome, maar dat type heeft ook een grote ronde antenne op een vierkante bak onder de romp. Voor de beide US Navy versies moet een snorkel-achtige antenne linksachter op het cockpitdak toegevoegd worden. De antenne layout kent veel variaties, raadpleeg foto's! Voor de franse versie moeten een paar bladantennes onder de romp vervangen worden door grotere exemplaren. Trek bij alle versies 'waslijn' antennes vanaf de mast achter de cockpit naar de staartvlakken (zie dekseltekening). De patrijspoortjes in de rechter romp eventueel uitboren en van iets Kristal Kleer-achtigs voorzien, of gewoon glanzend donkergrijs schilderen. Om de props steviger te monteren kunnen de asjes het beste worden vervangen door langere 1,2mm dikke staafjes die door zelfgeboorde gaatjes in de schotjes achter de asgaten worden gestoken. Om het wiebelen van de radome tegen te gaan: stukje 1,5mm dik plasticcard over het asgat in onderkant (36) plakken, daarna met 1,2mm boortje het asgat herstellen en asje 35 daar doorheen steken, pinnetje in het midden van bovenkant radome (37) inkorten tot radomehelften weer goed passen.

OPMERKINGEN: Na het complexe en zeldzame Starr Miniatures resin model nu eindelijk een spuitgiet 1/144 Hawkeye. Dit model lijkt veel op het 1/72 model van Fujimi, dat heeft wat voor- (detaillering) en nadelen (passing en opdeling in onderdelen). De vleugel-uit-een-stuk maakt het lastig om de flaps uit te hangen of de vleugels te vouwen.

DOCUMENTATIE: Ik ken geen boeken specifiek over de E-2, maar veel van de Osprey boeken van J.P.Montbazet (oa. "Supercarriers") bevaten veel bruikbare foto's van oudere types. In Scale Models International van Januari 1986 is een mooie set 1/72 schaaltekeningen en een bouwverslag van een Fujimi E-2C te vinden.

CONCLUSIE: Na de recente Revell F-18 en F-14 1/144 kits nu ook een goed model van de E-2C. Alleen al voor de mooie decals zou je er nog een kopen!

Met dank aan Revell voor het recensie model,      

REVIEWER:   Eric Verschuur

GEPUBLICEERD IN DE PIM 2004-6

hawkeye revell 04012 sx

hawkeye revell 04012 p