tornado 0 box

Model:  Tornado ASSTA 3.1
Merk:     Revell  
Schaal:  1/48
Kitnummer:   03849
Aantal onderdelen:  309 
Adviesprijs: circa 42,- Euro

Eerste indruk

De set bevat een Panavia Tornado IDS (de jachtbommenwerper versie) van de Duitse luchtmacht met de ASSTA 3.1 upgrade. ASSTA staat voor Avionics System Software Tornado in Ada. Dit is een software en hardware update voor de al wat verouderde Tornado’s van de Duitse luchtmacht. In totaal zo’n 85 IDS en ECR (Elektronische oorlogsvoering en verkenningsversie) Tornado’s hebben de upgrade gekregen. Het verbeteringsprogramma is al bezig sinds 2000 en begon met ASSTA 1. De laatste 3.1 update is met name te zien in de nieuwe kleurendisplays in de cockpit. Die kleurendisplays zouden volgens Duitse nieuwsberichten er mede voor hebben gezorgd dat de Tornado’s tijdelijk geen nachtmissies konden vliegen, vanwege de combinatie van vrij felle displays en nachtzicht apparatuur die door de vliegers werd gedragen.

Een flinke doos wordt thuis bezorgd door de recensie afdeling van de IPMS. Een kleine inspectie van de doos doet mij al vermoeden dat het een aardige klus gaat worden. 309 onderdelen, die ook zo goed als allemaal gebruikt dienen te worden. Na het openen komen er 15 gietramen tevoorschijn. Een net, in kleur geprint boekje zoals we die tegenwoordig van Revell kennen en een decalvel van ruim A5-formaat met een flinke hoeveelheid netjes geprinte decals.

De onderdelen zien er netjes, fijn gegrafeerd en gedetailleerd uit. Af en toe wat lichte flash en op de grotere onderdelen redelijk wat uitdrukmarkeringen. Zo op het eerste oog zitten die echter niet op zichtbare plekken.

Na het bestuderen van de bouwtekening van in totaal 107 afbeeldingen begin ik al zin te krijgen in de bouw. Veel opties zijn er te kiezen, zoals de stand van de vleugels, flaps en slats, spoilers op de vleugels, luchtremmen naast het staartvlak, reversers en cockpitkap open of dicht. Een goed begrip van de verschillende stappen van de bouwtekening is hierdoor ook zeer van belang. Er is wel een aardige hoeveelheid bewapening meegeleverd met het model. Een litening III of een Reccelite pod, 2 Sidewinders, een Cerberus III pod, eem BOZ 101 pod en 2 brandstoftanks.
Er zijn uiteindelijk 2 verschillende opties te kiezen voor deze kist. Namelijk de Demonstrator zoals te zien is op de doos van WTD 61 (Wehrtechnische Diensstelle 61), een technische afdeling van de Duitse luchtmacht, of een kist van het voormalige Jagdbombergeschwader 33, wat tegenwoordig de Taktische Luftwaffengeschwader 33 heet. Die laatste is gebaseerd in Büchel.

Al met al heb ik een zeer positieve eerste indruk van dit model.

Met dank aan Revell en de IPMS Nederland voor het beschikbaar stellen van dit model. 

Reviewer:  Paul van Bodegraven 

 

  • tornado-0-box
  • tornado-1
  • tornado-2
  • tornado-3
  • tornado-4
  • tornado-5

 

Kijk ook eens bij onze walk arounds hier op onze eigen IPMS NL pagina

 

dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 16 juli 2021