tamiya-f84

Model : Republic F-84G Thunderjet

Merk : Tamiya (doos nr. 60745)

Schaal : 1/72

Soort: Spuitgiet

Prijs: f 29,95

Nieuw model: Ja, eind 1999.

Geschikt voor: Beginners en gevorderden.

Aantal delen: ca. 67, middelgrijs en doorzichtig plastic.

Aantal versies: Eén. Er zijn wel wat opties mogelijk: deksel van de 'gun bay' open of dicht, canopy open of dicht, bommen of droptanks, en, heel aardig, afwerpbare startraketten. Er is helaas maar één versie van de luchtrem (die met veel ronde gaatjes) bijgevoegd. De tiptanks zijn integraal met de vleugel gemaakt, voor de meeste F-84's is dat prima, maar bij conversie naar een fotokist (KLu, Deense luchtmacht) moet er wel wat gezaagd worden en T-33 tiptanks uit een andere kit 'geleend' worden. Ook de wapen/tankpylons onder de vleugel zijn integraal meegegoten.

Gelijkenis: Zeer goed.

Schaalnauwkeurigheid: Zeer goed, voor zover ik kon nagaan. De vleugelhelften hebben een lip die zorgt voor de exact goede V-stelling: dit had ik in kits van dergelijk kleine vliegtuigen nog niet eerder gezien.

Passing: Uitstekend, één van de beste die ik heb gezien.

Decals: Twee versies: beide USAF, 508th SFW FS-271, 1956 Turner AFB, en 58th FBS "Four Queens" FS-454, 1952 Taegu. Allebei zeer kleurige kisten, op blank metalen ondergrond.

Bouwbeschrijving: Duidelijk en compleet, ook de schilderinstructies zijn zeer gedetailleerd.

Opmerkingen: Er was al een heel behoorlijke kit van de Thunderjet van Heller. Inmiddels is deze gedateerd, en waren er al betere modellen verschenen in 1/48. Deze kit van Tamiya is daarom een dubbele verrassing, want voor zover ik weet heeft Tamiya al heel erg lang geen modellen in 1/72 meer uitgebracht. En om dan met zo'n beauty, die zich kan meten met heel wat kits in 1/48, voor de dag te komen, is een heel aardig gebaar naar de liefhebbers van deze schaal. Natuurlijk biedt deze kit allerlei mogelijkheden om andere beschilderingen te maken, dus kunnen we vast wel het een en ander in de toekomst van de decalfabrikanten verwachten. Ik zelf ben al bezig om het ding te matchen met de decals van Dutch Decal's Luc Boerman voor de KLu, het resultaat zal spoedig te zien zijn,

Reviewer: Maarten Schönfeld

2001