yak 38 revell 100

MODEL:   Yakovlev Yak-38   (NATO naam:  Forger )
MERK:    Revell (doos n.4081 )
Schaal:   1/100
Prijs:        FI 9,95  (destijds in 1989)

Onderdelen: 42 onderdelen waarvan 1 transparant + 14 voor karretje en mannetjes.
Dit is een van de ex-Takara modellen. De maten van het model zijn exact goed (volgens Jane's) en de oppervlaktedetails zijn fijn ingegraveerd. De deuren van de liftmotoren kunnen naar keuze open of gesloten worden gemonteerd en de uitlaten ala Harrier zijn draaibaar. Hoewel er normaal geen uiapens meegevoerd worden (wel pylons) zitten er twee AA-2 Atolls en twee raketpods bij deze kit. Als men de raketpods wil gebruiken moet het voorste uitstekende stukje 3 mm ingekort worden. De buitenste pylon moet 1,5 mm verder naar binnen geplaatst worden.

De onderdelen A28 en 816, 17 moeten vervangen worden door dunnere van plasticard. Let op bij het monteren van de vleugels deze horen een beetje te hangen. Moeilijk te verbeteren is de te platte cockpitkap. Ik heb dit probleem ietwat omzeild door de kap open te zetten.

Kleuren: de dichtstbijzijnde kleuren die ik kon vinden zijn voor de bovenkant FS 35042 sea blue (italeri 1718) en voor de onderkant FS 34151 interior green (humbrol 151). Groen zult zeggen ja inderdaad groenachtig. Ter hoogte van de lift motoruitlaten en onder de vleugels zijn de toestellen meestal zeer smerig de kleur lijkt hier meer op bruin (tamiya XF 64). De fintip en de neus zijn zeer lichtgrijs FS 36495 (humbrol 147) De rand van de luchtinlaat is mat aluminium en de uitlaat is staalkleurig. De piloten hebben een oranje pak aan (i.v.m. ditching) met een wit te helm, zwarte handschoenen en lichtgrijze gordels.

Decals: goed verzorgd echter niet geheel juist. De rode pijlen (5, 10) horen geen witte rand te hebben. Op de plaats van pijl 15 hoort een 13 cijferig getal te staan (wel in geel). De iden- tificatie cijfers horen met zwart dun omrand te zijn of uit meerdere delen te bestaan (zie tekening). Dit laatste is makkelijk te maken door stukjes uit de cijfers te snijden of delen over te schilderen. De sterren onder de vleugels zijn niet bij alle teostellen aangebracht.

Conclusie: een goed geslaagd model op kleine schaal van deze Russische Harrier.

Referenties: Royal Air Force Yearbook 1987 , Flug Revue aug. 1988, Air International jan. 1979

REVIEWER:   JOHAN DE WOLF

GEPUBLICEERD IN PIM 1989