su 27ub 20

Merk:       Zvezda
Model:     Sukhoi Su-27UB Flanker C     
Doosnr:   7294
Schaal:    1/72
Aantal onderdelen: 178
Prijs:        ca. € 23,-

 

1e indruk Zvezda 1/72 SU-27-UB Flanker C

De Sukhoi SU-27 serie en daarvan afgeleide typen komen voort uit de opdracht in de toenmalige Sovjet Unie een toestel te ontwerpen wat tegenstand kon bieden aan de destijds nieuwe generatie vliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht en marine, zoals de F-14 en F-15. Het Sukhoi ontwerpbureau startte in de tweede helft van de jaren ’70 met het ontwerp van de SU-27 welke vanaf ca. 1985 in dienst kwam van de Sovjet luchtmacht en later ook aangepaste versies bij de marine als carrier gebaseerd vliegtuig. Naar goed gebruik kreeg deze supersonische langeafstandonderschepper bij de NAVO een codenaam en wel Flanker. De SU-27 UB "Flanker C" is een trainingsversie voor de Russische luchtmacht en volledig gevechtsinzetbaar. Met 10 hardpoints onder vleugels en romp is een uitgebreid assortiment aan geleide wapens mee te voeren. Daarnaast beschikt het toestel nog over een 30 mm kanon. De trainer versie heeft een wat andere neussectie met tandem stoelen voor instructeur en leerling. Ook de vleugels en staart hebben bij dit type een afwijkende vorm ten opzichte van de standaard Flanker. Naast Rusland is het toestel ook voor de export succesvol en o.a. in gebruik bij luchtmachten in Angola, Indonesië en de Oekraine. Opmerkelijk zijn de vier toestellen die in de Verenigde Staten in gebruik zijn als trainer voor luchtgevechten. Dit zijn SU-27’s die verkocht zijn vanuit de Oekraine en Wit-Rusland. 

Het model:

Het Russische merk Zvezda (“ster” in het Russisch) wat sinds 1990 bestaat, produceert inmiddels een grote reeks, voornamelijk Russische onderwerpen van zowel vlieg-, voer-, en vaartuigen.
Het model van de SU-27 UB Flanker C is een aangepaste uitgave van de door Zvezda in 2014 nieuw uitgebrachte SU-27 SM Flanker B mod.1.
De doos is opvallend, met op de voorzijde het onderwerp in actie. Op de achterzijde staan enkele foto’s van een gebouwde model. De gele kleur achter de teksten valt behoorlijk op. De teksten zijn zowel in cyrillisch als in ons schrift (latijn) op de doos aanwezig.

De verrassing komt zodra je de doos opent, want er zit een neutrale binnendoos in met een mooi klapdeksel waardoor je alle onderdelen goed kunt bewaren. Zeven gietramen in lichtgrijs plastic zijn verdeeld over 3 afzonderlijk verpakte plastic zakken. Aangevuld met 2 kleine gietraampjes met de bemanning apart verpakt, en de transparante delen die ook apart verpakt zijn. Een uitgebreide, moderne bouwtekening vergezeld door een los A4 inlegvel in kleur waar de 5 verschillende toestellen op afgebeeld staan die uit deze doos gebouwd kunnen worden. Een uitgebreid decalvel is bij de tekening gevoegd maar mist het beschermpapier, dus even opletten. Kleurreferenties op de bouwtekening verwijzen naar het systeem van Zvezda en Tamiya.

Bij het bekijken van de gietramen is een set van 2 stuks nieuw specifiek voor deze kit, gemarkeerd met 2018. Dit betreft de bovenzijde van de romp met het cockpit deel, cockpit onderdelen, voorzijde links en rechts van de romp en de verticale staartdelen. De overige gietramen geven 2014 aan en zijn gelijk aan de eerder uitgebrachte Flanker B. Wat direct opvalt is hoe ongelofelijk zuiver de onderdelen gegoten zijn, de detaillering is enorm fijn uitgevoerd. Paneellijnen zijn ragfijn maar duidelijk aanwezig. Van flash is nergens sprake en een enkele uitwerppenmarkering is niet storend aangezien die paar die er zijn op plaatsen zitten waar het niet deert dan wel uit het zicht zijn na montage. Motoruitlaten zijn ook aan de binnenzijde van details voorzien. Een uitgebreide wapenset zorgt ervoor dat je alle 10 de hardpoints vol kunt hangen, indien gewenst. De cockpit is netjes, de details van alle meters komen van een uitgebreide hoeveelheid decals.  Keuze aan de bouwer om hier eventueel in de aftermarket wat anders mee te doen.

Zvezda biedt trouwens de mogelijkheid om de canopy open te bouwen. Over die canopy gesproken, de onderdelen zijn heel helder zonder vervorming, misschien een tikkie dik maar niet vergeten dat het “glaswerk” in een frame wordt opgebouwd waardoor die randen praktisch verdwijnen. Bovenop al dat moois krijg je ook de bemanning in twee uitvoeringen. Staand naast het toestel of zittend aan boord. Voor de laatste variant bestaat ieder bemanningslid uit drie delen waardoor het de bedoeling is dat zij goed passend in hun stoel kunnen zitten. De ladders om de bemanning aan boord te krijgen zijn ook aanwezig en van ongekend fijn spuitgietwerk, overigens ook zonder flash etc. Een delicate onderneming om te bouwen overigens. In totaal hebben wij het dan over 178 onderdelen waarbij veel erg klein detailwerk. Zelfs in 1/72 komt de grootte van de SU-27 duidelijk naar voren, met een romplengte in schaal van 31,4 cm en spanwijdte van ruim 22 cm heeft deze kist een beste plek nodig.

De eerste indruk beloofd heel veel goeds en een uitgebreid bouwverslag zal dan ook volgen voor de MIP. 

Dank aan Zvezda en IPMS NL voor het ter beschikking stellen van deze bouwdoos.

Reviewer:  Ferry Dierckxsens

  • su-27ub-1
  • su-27ub-10
  • su-27ub-11
  • su-27ub-12
  • su-27ub-13
  • su-27ub-14
  • su-27ub-15
  • su-27ub-16
  • su-27ub-17
  • su-27ub-18
  • su-27ub-19
  • su-27ub-2
  • su-27ub-20
  • su-27ub-3
  • su-27ub-4
  • su-27ub-5
  • su-27ub-6
  • su-27ub-7
  • su-27ub-8
  • su-27ub-9

 

deze eerste indruk werd gepubliceerd 28 januari 2019