ausfg


Model : Sturmgeschütz 40 Ausf.G op basis van PzKpfw III 
Merk : Revell doos nr.03132 0389
Schaal : 1/72

SOORT MODEL: spuitgiet, uitgevoerd in zandkleurig plastic. En bestaande uit 152 onderdelen.
PRIJS : 7,99 Euro
NIEUW MODEL ja, medio 2003.
UITVOERING: Het gaat hier om een voertuig uit de laatste productieserie gezien het van binnenuit te bedienen machinegeweer. Van dit type zijn er zo'n 9000 gebouwd vanaf juni 1942 tot het einde van W.O.II. Het voordeel van een Stug zat in het feit dat ze eenvoudiger en sneller te produceren waren t.o.v. een tank met toren en dat er op hetzelfde chassis een zwaarder kanon geplaatst kan worden.


GESCHIKT VOOR: bouwers met enige ervaring, de losse tracks (rupsbanden) vragen wat meer geduld maar ze passen goed.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: goed en de gelijkenis van het model is ook goed.
DETAILLERING: over het algemeen goed. Bij het openen van de doos zie je meteen dat de details duidelijk en strak zijn. Mooie details zijn b.v. het kanonschild, die van het gegoten (zwijne kop) type is en de richt periscoop. Jammer is dat het kanon schild aan de bovenkant (de zicht kant dus) aan de gietboom vast zit i.p.v. de onderkant die je op het model toch niet meer terug ziet.
PASSING: de passing van het model is goed. Het model laat zich zonder problemen, mede door iets af te wijken van de door de bouwbeschrijving te volgen stappen, in elkaar zetten.
BOUBESCHRIJVING: deze is netjes, 2 losse a3 tjes. De beschrijving is in het Duits en Engels. De symbolen verklaring en -kleuren zijn ook in het Nederlands. De te volgen stappen zijn voorzien van duidelijke tekeningen. Het bevat ook een afbeelding van de onderdelen rekjes en een schilder instructie voor twee varianten.

DE BOUW:  de bouwbeschrijving geeft aan dat je de wielen eerst in elkaar zet en daarna aan de romp plakt. Het is echter makkelijker om dit direct op de pennen van de romp te doen. Als de lijm van de wielen gedroogd is kunnen de rupsbanden erop. Het plastic is een beetje aan de zachte kant waardoor je het voorzichtig een beetje kunt verbuigen zodat je de rupsbanden tussen de geleide rollen kunt laten doorhangen, dit maakt het model levendiger.
Om nog meer detail toe te voegen kun je een Zimmerit pasta patroon aanbrengen. Bijvoorbeeld door eerst een dunne laag putty of lijm op het oppervlak te smeren en daarna met een schroevendraaier kleine sleufjes van 2mm in de laag aanbrengen. Sommige Stug's hadden zelfs ca. 15 cm beton op het dak boven de bestuurder.
Om het model te verfraaien wel even de loop uitboren.
Dan nog een bagage rek aanbrengen rondom het motor compartiment, gemaakt van plastic strip van ca 0.8 mm. Dit rek steekt net boven de zijkant van de opbouw uit en heeft aan de achterkant 4 steunen en aan de zijkanten 2 steunen. Antennes kun je aanbrengen door de steunen die aan de zijkanten van de achterkant van de opbouw zitten uit te boren en een mooie haar van een handbezem (dit materiaal breekt niet, ideaal) van ca 20mm lang in het gat te lijmen met seconde lijm.
DECALS: Het aantal decals is een beetje weinig. Alleen 4 balken kruizen, 2 grote K's en een tactisch teken voor een tankeenheid.

CONCLUSIE: Het eindresultaat is een mooi model. Goed van verhoudingen en met fijne duidelijke details. Al met al een mooi aanwinst voor de verzameling,

Reviewer:  J.W.Huisman

Verschenen in IPMS / PIM 2-2004