afv-centurion

Model : Centurion Mk 5/2-6 
Merk : AFV Club 
Schaal : 1/35

Doosnummer: AF 25122.
Prijs: € 33,-
Nieuw model? Ja, zomer 2006.
Soort:  Spuitgiet.
Geschikt voor: Zorgvuldige beginners en vanzelfsprekend de gevorderden.
Aantal onderdelen: Gebruikt ca. 400, verdeeld in negen ramen, waaronder één doorzichtig, het kanon is uitgevoerd in aluminium, net als een geëtst raamwerk uitgevoerd in dun messing.

Schaalnauwkeurigheid: Breedte 2 mm te smal (een kniesoor die daar op let!); hoogte is correct. Gelijkenis: De totale indruk is zeer goed.

Detaillering: Je bent gauw geneigd om het te vergelijken met Tamiya, maar de kwaliteit van AFV Club is, voor mij dan, verrassend goed.

Passing: Is prima, praktisch geen vulmiddel gebruikt, alleen iets bij de montage van de koepel.

Bouwbeschrijving: Zeer duidelijk, in 24 stappen leidt deze je naar een mooi eindresultaat met duidelijke auto-cad tekeningen.

Schilderinstructies: Er wordt verwezen naar: Gunze Sangyo / Humbrol / Revell /Life Color. Zelf heb ik gekozen als basis: Revell “Olive Drab”, nummer 46. De kleurgelijkenis is perfect.

Decals: Natuurlijk de Nederlandse NATO decals gebruikt. De decals zijn prima van kwaliteit. Men kan naast de Nederlandse versie ook kiezen voor Deense en Britse versies.

Opmerkingen: Als dienstplichtig militair lichting 58/2 (april 1958) heb ik na de opleidingen in de Willem III en de Bernhard kazerne (Amersfoort) mijn dienstplicht uitgediend in de kazerne ’t Harde (Gelderland). En wel bij het 102 Verkenningsbataljon. Twee keer een maand geoefend in Hohne, Duitsland, en ruim twee maanden in La Courtine, Frankrijk, ja ja! Ik heb in die tijd als radioman en als lader gereden in zo’n Centurion.
 
Documentatie: Via diverse internetsites zijn vele gegevens over deze tank terug te vinden. Bovendien is deze tank, in schaal 1 op 1, te zien in het Cavaleriemuseum in de Bernhardkazerne te Amersfoort. Wel een geldig legitimatiebewijs meenemen!
 
Conclusie: Een aanwinst.
 
Reviewer: Roelof Etten
 
Verschenen in IPMS / MIP 2008-3