Sturmgeschutz III Ausf.G 75mm Assault Gun

Merk: Airfix

Schaal: 1/76

Product Code: A01306.

Kitreview door Hans Oostendorp

Voor wie dit type tank nog niet kent: het wordt ook wel de ‘Stug’ genoemd en het type s de ruggengraat van het Duitse leger in WWII. Het werd op alle fronten ingezet. Voor ondersteuning bij aanvallen van de infanterie en als mobiel tankafweergeschut. Er is veel informatie over de Stug en afgeleide vormen te vinden en veel militaire musea hebben wel een exemplaar tentoongesteld.

Deze kit ziet er uit als een product uit de jaren ‘70. Volgens enkele modelbouwers heeft Airfix de mal wel opgeknapt. Na het passen en in elkaar lijmen ben ik hier niet zo zeker meer van. Er zijn nogal wat ‘slordigheden’ overgebleven. Toch is het een leuk model geworden en heb ik er best plezier in gehad. Niet in de laatste plaats omdat er wat weg gecamoufleerd kon worden.

DSC02108 2 DSC02105 2
DSC02113 2 DSC02122 2

Verder over het model. Overeenkomsten met de echte Stug zijn goed. Ik heb het niet nagemeten, zover ga ik niet. Wel is er veel flash aanwezig en veel onderdelen zijn erg ruw van vorm. Hieraan kun je wel afleiden dat een oude mal gebruikt is. De foto’s laten dit goed zien. Het plastic is zacht en goed bewerkbaar. Voor mijn exemplaar ben ik uitgegaan van een later type zoals die tijdens de Slag om de Normandy in juni ’44 en later ook in Arnhem sept. ’44 is gebruikt. Weinig Stug’s waren identiek aan elkaar. In het veld werden aanpassingen gedaan en werden onderdelen van kapotte tanks gebruikt om de eigen tank te repareren of te verbeteren. Genoeg om je uit te leven als modelbouwer. Foto’s hebben mij hierbij enorm geholpen.

De kit laat zich gemakkelijk bouwen. Dat staat vast. Meer moeite kostte het om de ruwe vorm glad te krijgen. Plamuur was onmisbaar! Met name om het kanon te verbeteren, de smeltkuilen en kieren weg te werken. Wat op deze schaal voor mij niet mogelijk was heb ik met camouflagemateriaal weggewerkt. Als extra heb ik de ‘skirts’ toegevoegd. Deze zitten niet in de doos en heb ik gemaakt van plasticcard. De vorm is afgeleid van een Stug 1:72 van ESCI. Wat alle skirts op deze kleine schaal gemeen hebben is fragiele bevestiging, zo ook mijn Stug. Het bouwen van deze Stug is niet leeftijd gebonden. Een leuk dingetje om mee te beginnen en voor de wat gevorderde om je op uit te leven.

DSC02179 2 DSC02180 2
DSC02219 2 IMAG1333 2

 

DSC02400 2

Dit model werd toegepast op de 1/76 maquette “Hell’s High Way 1944”,

Operatie Market Garden in Nederland en gepresenteerd op de ESM 2014. 

DSC02377 2

Deze fotohoort niet bij Hell's Highway!

Het laat wel even zien wat je kunt doen in een diorama,

Met dank aan HobbyTime voor het beschikbaar stellen van de modelbouwdoos.