xa 180 drawing

merk:      FinMilModels
model:    Sisu XA-180  "PASI"
schaal:   1/72
kit nr. :    FMM 7201 ... COM 72002....5 naar gelang gewenste uitvoering
aantal onderdelen: circa 200
prijs:       ca. 19 Euro
 
 

Het type werd tussen 1980 en 1983 ontwikkeld door het Finse bedrijf Sisu als de XA-180. Op 22 december 1983 werden de eerste 59 voertuigen door het Finse leger besteld als vervanging van de Sovjet BTR-60, waarvan negen om vredestaken te vervullen. Het type werd toen de "Pasi" genoemd, naar Panssari Sisu, gepantserde Sisu. Later nam het bedrijf Patria de productie over.
Uit de oorspronkelijke XA-180 zijn verschillende varianten en versies ontwikkeld, waaronder de XA-185 met een sterkere motor en transmissie en de XA-200 waarbij de bepantsering van 12 mm maximaal, aanzienlijk versterkt werd. Gebruikers zijn, naast Finland (573 in 2006), Noorwegen (50), Zweden (200), Estland (60), Ghana (bruikleen in UNIFIL-verband), Ierland (2) en Nederland (de XA-188 GVV), aldus Wikipedia.

Model

Het spuitgiet model van de XA-180 bestaat uit 5 frames met onderdelen en een standaard decalset. Geen heldere plastic delen voor het “glaswerk”. Als mogelijkheid bied de fabrikant foto-ets setjes aan, die het model kunnen verfraaien.
Op het eerste gezicht zien de onderdelen er goed uit in de frames. Bij nauwkeuriger bestudering van de onderdelen kom ik wel flash tegen, daarentegen ben ik geen uitwerp punten op irritante plaatsen tegengekomen. Detaillering van de onderdelen is goed voor een 1/72 model.

Voorzichtigheid is geboden bij het loshalen van de talloze kleine onderdelen. De handleiding waarschuwt hiervoor ook nadrukkelijk voor. Beperkt interieur is alleen aanwezig voor het bestuurders gedeelte. Wil je iets doen met open deuren dan zul je wat bij moeten knutselen. Zoals al genoemd, geen helder raamwerk. Dit hoeft echter geen probleem te zijn. Als je detailfoto’s bestudeert dan kom je tot de conclusie dat de sponningen duidelijk wat aan binnenkant zitten. Simpel aan de binnenkant wat helder plastic plakken lost het in deze schaal op.

Oh, en pas op, bij het uitpakken van de in plastic gewikkelde set frames vond ik uiteindelijk nog 3 minuscule onderdelen die waren losgeraakt van de frames. Als je niet oplet ben je ze zo kwijt. Daar er geen afbeeldingen van de frames in de handleiding staan ben ik er nog niet achter waar ze thuis horen.

Opmerkelijk is dat de spuitgietframes wel letters weergeven maar geen onderdeelnummers. Dat wordt puzzelen. Er wordt apart iets vermeld over de assen. Je zou ze 3-4 mm aan de rechterkant moeten afsnijden. Er worden maten gegeven, mij is het zo niet duidelijk, maar wellicht tijdens de bouw. Het wat gebroken Engels helpt ook niet echt.

Het model biedt de mogelijkheid om een vroege en late versie van de Pasi (later Patria) te bouwen. Met behulp van een uitgebreide serie decalvellen kunnen versies gebouwd worden van de UN,KFOR, SFOR, IFOR, FRDF, ISAF en het Finse leger en (militaire) politie. Ook de ambulance versie is mogelijk. De decalvellen worden afzonderlijk aangeboden. Je kunt dus altijd bijbestellen. Voor het gebruik van de diverse decalvellen zijn PDF’s beschikbaar op de website van de fabrikant. Je kunt dus makkelijk uitzoeken welke varianten je zou willen bouwen.

De handleiding wordt geleverd als PDF, te downloaden van de website van FinMilModels . Dit geldt ook voor de diverse decalvellen. De handleiding is redelijk beperkt en niet zoals men gewend is van de grote producenten. Omdat er geen onderdeel nummers worden gebruikt op de frames wordt het behoorlijk puzzelen om alle onderdelen op de juiste plek te krijgen. Voor mijn gevoel is de volgorde ook wat onlogisch maar dat moet tijdens de bouwgaan blijken. Een nauwkeurige bestudering van de handleiding voor de bouw is echt aan te bevelen.

Bij dit recensie-exemplaar werden twee kleine decalvellen meegeleverd. Finse KFOR en ambulance versie. Hoewel de verschillende onderdelen keurig los gedrukt zijn (dus niet een film) hebben beide vellen duidelijk afwijkingen. Zo zijn de kleuren van de Finse vlag volledig uit het lood geschoten en hetzelfde geldt voor de onderdeel emblemen en de nummerborden van de ambulance. Op deze schaal niet op te lossen, jammer. Nieuwe zoeken of zelf printen………
Kleurenreferenties in de handleiding zijn voor de Tamiya camouflage kleuren van het Finse leger.

Conclusie

Een leuk modelletje in 1/72 van een onderwerp dat, voor zover ik weet en heb kunnen vinden enig in zijn soort is. Absoluut niet voor beginners. Gezien de beperkte handleiding en het ontbreken van de onderdeel nummers moet je een ervaren bouwer zijn en enigszins idee hebben hoe een voertuig in elkaar zit. Dan nog blijft het een puzzel en een uitdaging. De onderdelen zien er prima uit met enige flash. Voorzichtigheid geboden met het loshalen van de onderdelen speciaal de hele kleine. Decals vertonen helaas vervelende afwijkingen, die schaal-technisch moeilijk te verhelpen zijn anders dan te vervangen (zelf printen?). Toch blijft het model de moeite waard om te bouwen om de verzameling (van UN modellen of andere internationale samen werkingsverbanden) aan te vullen, zeker gezien de vele mogelijk versies, en wij modelbouwers houden van uitdagingen, toch? Ik ga hem in ieder geval zeker bouwen.

Opmerking

Kun je van dit model de XA-188 GVV van Koninklijke Landmacht/Mariniers maken? .. Antwoord nee, tenzij je behoorlijk aan het verbouwen slaat, maar dan ga je al aardig richting scratch building.

Positief is dat bij de fabrikant de XA-188 GVV en 200 versies op de tekentafel liggen voor een 1/35 spuitgiet model en dat model gaat er zeker komen. Prijs indicatie euro 40,00.
Mocht je geïnteresseerd zijn in het modelletje stuur dan even een persoonlijk bericht via de IPMS NL Facebook pagina of via contactformulier.

Met dank aan FinMilModels voor het recensie exemplaar.


Reviewer:  Fred Bachofner

 • xa-180-_1
 • xa-180-_10
 • xa-180-_11
 • xa-180-_12
 • xa-180-_13
 • xa-180-_14
 • xa-180-_15
 • xa-180-_16
 • xa-180-_2
 • xa-180-_3
 • xa-180-_4
 • xa-180-_5
 • xa-180-_6
 • xa-180-_7
 • xa-180-_8
 • xa-180-_9
 • xa-180-drawing
 

 

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 22 januari 2021