nuffield 1

British Nuffield Assault Tank version A.T.4/A.T.8/A.T.10

merk:      OKB Grigorov
schaal:   1/72
onderdelen: 
 A.T.4 giethars – 105, foto-ets - 16
A.T.8 giethars – 107 foto-ets - 13
A.T.10 giethars – 115 foto-ets - 27
richtprijs:  via OKB Grigorov 40,20 Euro  

 

"eerste indruk" 

Het koste best wat moeite om iets te vinden over deze tank, met name om dat het een zogenaamde “papieren tank” is, een ontwerp dat nooit de tekentafel heeft verlaten. Wel was het onderdeel van een serie ontwerpen die uiteindelijk leidde tot de Tortoise A39 assault tank.

De Tortoise (Schildpad) zware aanvalstank (A39) was een Brits ontwerp voor een zwaar aanvalskanon, ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar nooit in massaproductie gedaan. Hij is ontwikkeld voor het opruimen van zwaar versterkte gebieden zoals de Siegfried Linie en als resultaat gaf de voorkeur aan bepantsering boven mobiliteit. Hoewel zwaar, 78 ton, en niet gemakkelijk te vervoeren, werd hij beschouwd als betrouwbaar en een goed kanonplatform.

De Staatssecretaris van Oorlog en de Minister van Bevoorrading brachten in april 1943 een gezamenlijk memorandum uit waarin een vage specificatie werd gegeven voor een aanvalstank, waarbij deze werd geclassificeerd als een voertuig voor speciale doeleinden om in zwaar verdedigde gebieden te opereren als onderdeel van de specialistische 79ste Pantserdivisie.

De Nuffield-organisatie reageerde met 18 afzonderlijke ontwerpen (AT1 tot en met AT18) opgesteld tussen mei 1943 en februari 1944, elk ontwerp groter en zwaarder dan het vorige. In februari 1944 was ontwerp AT16 voltooid en goedgekeurd door de Tankboard, die die maand voorstelde dat er 25 rechtstreeks vanuit de mockup-fase zouden worden geproduceerd zonder zich druk te maken over een prototype, om beschikbaar te zijn voor operationele dienst in september 1945. Een bestelling voor 25 werd door de War Office geplaatst en het werk was begonnen. Zie daar de nooit van de tekentafel gekomen versies 4, 8 en 10 de onderwerpen voor deze modellen van OKB.

Ik ken inmiddels een groot aantal producten van OKB Grigorov, ze zijn van hoge kwaliteit en deze drie vormen hierop zeker geen uitzondering. Ze behoren tot de beste gietharsmodellen die ik tot nu ben tegengekomen. Minimale flash aan de onderdelen een uitstekende detaillering, haarscherp en alles zonder vervormingen of luchtgaten. De gebruikte hars is van een zachte kwaliteit, maar niet broos en kan nog steeds prima bewerkt worden (schuren/vijlen). Het foto-ets materiaal is naar mijn mening iets te dik wat wellicht problemen kan opleveren bij het losmaken van het frame. Dit zal moeten blijken tijdens de bouw. Wat ik hierbij miste zijn de verschillende handgrepen van het toegangspaneel op het motordek, de “kuiltjes” zijn er, je moet ze dus zelf van draad maken.
De onderbouw is weliswaar hol, maar de bovenbouw niet dus het bovenluik zal moeilijk open te maken zijn. De rupsbanden worden, zoals gebruikelijk, geleverd in lange secties die voorzichtig om de wielen gebogen moeten worden tenminste als je dat wilt want de zijschotten dekken het grootste gedeelte af.
De bouwbeschrijving is sober maar voldoende.

Conclusie
Drie modellen van de kwaliteit die bekend is van deze Bulgaarse fabrikant, die langzaam maar zeker zijn plaatsje op de giethars markt aan het veroveren is met de wat minder bekende types en versies tanks, met een focus op Russisch materieel, maar er is inmiddels een zeer uitgebreide catalogus. http://shop.okbgrigorov.com/
Voor de “What if” liefhebber en/of verzamelaars een zeker exclusieve en aparte aanvulling.
Een apart diorama kan ik me zeker voorstellen.
Prijs – kwaliteitverhouding is uitstekend.

Met dank aan OKB-Grigorov voor het beschikbaar stellen van de modellen.

 

Reviewer:  Fred Bachofner

 
  • nuffield-_1
  • nuffield-_10
  • nuffield-_2
  • nuffield-_3
  • nuffield-_4
  • nuffield-_5
  • nuffield-_6
  • nuffield-_7
  • nuffield-_8
  • nuffield-_9

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 19 oktober 2021