okb t44 1

Soviet Medium Tank  T-44 

merk:      OKB Grigorov
schaal:   1/72
onderdelen: giethars 99 en 135 van foto-ets  
richtprijs:  via OKB Grigorov 40,20 Euro  

 

"eerste indruk" 

De T-44 is een middelgrote tank die voor het eerst door de Sovjet-Unie werd ontwikkeld en geproduceerd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was de opvolger van de T-34, met verbeterde rij- en crosscountry prestaties en veel zwaardere bepantsering. Ontworpen om te worden uitgerust met een 85 mm kanon, tegen de tijd dat hij volledig werd getest was de T-34 ook overgeschakeld op dit wapen. Beide tanks leverden vergelijkbare prestaties, dus de introductie van de T-44 werd niet zo belangrijk geacht als het verhogen van de T-34 productie. Er werden minder dan 2.000 T-44's gebouwd, vergeleken met ongeveer 58.000 T-34's. Hoewel de T-44 tegen het einde van de oorlog beschikbaar was, werd hij in geen enkele veldslag gebruikt. Hij was 1 ton lichter dan de T-34-85 en iets sneller. De T-44 was van grote invloed op het ontwerp van de T-54/55 tanks, met name het verwijderen van schuine zijkanten, dikke frontale bepantsering, en een laag profiel.

Er werden pogingen ondernomen om de bewapening van de T-44 te verbeteren met een nieuw 122 mm kanon, maar de koepel bleek erg krap te zijn en de vuursnelheid was slecht, in de orde van grootte van drie granaten per minuut. Een andere poging met een 100 mm kanon leek veelbelovender, hoewel een aantal extra wijzigingen nodig waren om een echt effectief ontwerp te maken. Tijdens de oorlog werd begonnen met het ontwerpen van een iets vergrote versie van de T-44 en in 1945 werd een prototype geproduceerd. Dit nieuwere ontwerp kwam in 1947 in productie als de T-54/55 serie van middelgrote tanks, de meest geproduceerde tankserie aller tijden.

Het model is geheel van giethars (onderdelen) aangevuld met foto-ets en dat zijn er nogal wat maar liefst 135 tegenover de 99 van giethars. In 1/72 zijn die foto-ets onderdelen ook nog aan de erg kleine kant. Dat is dus echt knutselen en pielen. De onderdelen zijn gedetailleerd in verhouding tot de schaal, dus van de al bekende OKB Grigorov kwaliteit.
Het gehele loopwerk bestaat uit nauwkeurig nagebootste onderdelen. De rupsbanden zijn dun en bestaan uit lange stroken aangevuld met kortere stukjes. Hier is voorzichtigheid geboden omdat ze voorzichtig gebogen moeten worden, breken is zo gebeurd. Flash is er voldoende, maar dat is bij giethars onmogelijk te voorkomen.

Een beperkte handleiding is bijgeleverd en hiermee bedoel ik dat je hier geen uitvoerige stappenplannen aantreft maar aanduidingen waar de diverse onderdelen moeten komen.
Er zitten geen decals bij, logisch want het model is nooit operationeel geweest.

Conclusie
Wederom een goed gietharsmodel van een wat minder bekende Russische tank.
Details zijn goed, Giethars waar nodig dik dan wel dun en van goede kwaliteit.
Prijs is in verhouding met andere gietharsmodellen en als zodanig is het model interessant voor modelbouwers die hun verzameling van dit soort “exoten” willen aanvullen. Gezien de vele kleine foto-ets onderdelen niet geschikt voor “beginners” in de giethars bouw.

OKB Grigorov is een bedrijf(je) in Bulgarije dat heel veel after-market producten produceert, vrijwel allemaal giethars en/of foto-ets onderdelen, maar ook complete modellen. Ook spuitgietmodellen behoren inmiddels tot de producten die worden aangeboden. 

Met dank aan OKB-Grigorov voor het beschikbaar stellen van de modellen.

 

Reviewer:  Fred Bachofner

 
  • okb-t44-_1
  • okb-t44-_2
  • okb-t44-_3
  • okb-t44-_4
  • okb-t44-_5
  • okb-t44-_6
  • okb-t44-_7
  • okb-t44-_8
  • okb-t44-_9

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 7 januari 2022