vk3002 1

German Medium Tank VK.3002 (Daimler Benz) Type I en II

merk:      OKB Grigorov
schaal:   1/72
onderdelen: 
Type I 72089 giethars  – 76. Foto ets - 30
Type II 72086 giethars – 90. Foto ets - 22
 
richtprijs:  via OKB Grigorov 40,20 Euro  

 

 

"Eerste indruk"

Als reactie op de superieure Sovjet T-34 en KW-1 gevechtstanks moest de Wehrmacht niet alleen kortetermijnoplossingen vinden, maar ook nieuwe gepantserde voertuigen ontwikkelen die op de lange termijn konden worden gebruikt.
Het Heereswaffenamt gaf de bedrijven Henschel, Porsche, Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg (MAN) en Daimler-Benz de opdracht om prototypes te ontwikkelen voor een nieuw gepantserd gevechtsvoertuig in de 30 ton gewichtsklasse. Henschel en Porsche kregen echter later opdracht voor een nog zwaardere tank die het antitankkanon 8,8 cm kon bevatten en ongeveer 36 ton kon wegen - de latere "Tiger I".

Daimler-Benz presenteerde een ontwerp onder de aanduiding VK 3002 (DB) dat erg op de T-34 leek, maar toch nog steeds erg leek op de eerdere tanks, vooral in het aandrijfgebied. MAN daarentegen heeft het ontwerp van de T-34 verder ontwikkeld. Het DB-ontwerp was kleiner en zou gemakkelijker te bouwen zijn geweest, terwijl het MAN-ontwerp ruimer was, wat het lange 7,5 cm kanon ten goede kwam, maar ook zwaarder en complexer was. Beide ontwerpen werden meermaals aangepast. Bij DB waren bv. diverse aandrijvingen en ophangingen getest. Uiteindelijk viel de keuze op de MAN-tank omdat de DB-toren te klein was en de torsiestaafvering van MAN meer potentie had. De eerste Panzerkampfwagen V "Panther" werd vervolgens in de zomer van 1943 ingezet bij de Slag om Koersk. Van het ontwerp van de DB is tenminste één prototype gemaakt, maar het zou de oorlog niet hebben overleefd.

OKB Grigorov heeft al behoorlijk wat tankprojecten in 1:72 gerealiseerd. Daar komen nu deze VK (Volketten) 3002 van Daimler-Benz. Alles verpakt in de bekende stevige vouwdoos. De gietharsdelen overtuigen door hun scherpe, heldere details en hebben geen luchtbellen met een minimale flash die gemakkelijk te verwijderen is. De lange rupsbandsegmenten zijn iets kromgetrokken, maar kunnen worden gecorrigeerd in een warmwaterbadje, bovendien moeten ze toch om de wielen gebogen worden.

De toren is goed weergegeven. Het luik kan in geopende stand worden gemonteerd en bevat alle details inclusief een gefoto-etste vergrendeling. De stang van het luikdeksel dient u zelf te maken, bijvoorbeeld van kunststof profiel of draad. Hetzelfde geldt voor de hijsogen aan de toren. De looprem is doorbroken, de loop zelf is van metaal. De constructie blijft later beweegbaar mits goed gemonteerd. De bovenkant is vrij eenvoudig ontworpen zoals het origineel, maar goed uitgevoerd. Helaas zijn de bestuurders- en onderhoudsluiken gesloten.

Het bevestigen van de beschermplaten van gefoto-etste onderdelen is lastig. In ruil daarvoor zijn deze schaalgetrouw en dun en kan schade gemakkelijker worden weergegeven, als je dat zou willen simuleren in bijvoorbeeld een “What If” diorama. De meeste onderdelen zijn nodig voor het loopwerk, omdat alles hier tot in detail wordt weergegeven. Of het nu gaat om kettingspanners, zwenkarmen of bladveren etc., alle onderdelen zijn afzonderlijk beschikbaar. Ook de aandrijf- en loopwielen, rollen en kettingen zijn prachtig weergegeven. Jammer is dat na het vastlijmen van de rollers er nauwelijks nog details te zien is achter wielen.
In de zwart-wit bouwbeschrijving wordt de montage van toren en casco heel eenvoudig uitgelegd. Hier dient u vooraf goed na te gaan wat waar hoort. Schilderinstructies en decals zijn niet inbegrepen, maar zijn ook niet nodig voor ‘papieren’ tanks. In een What If situatie bieden de decals uit de reserve voorraad ongetwijfeld uitkomst want alles kan.

Conclusie:
Deze VK. 3002 modellen zijn een aangename afwisseling van de vele "standaardtanks" en illustreren de ontwikkeling van de Panther goed. OKB Grigorov heeft goed doordachte modellen uitgebracht die qua 1:72 detaillering nauwelijks verbeterd kunnen worden.
Aan de verzameling toevoegen of leuke “What If” diorama’s verzinnen.

 

Met dank aan OKB Grigorov voor het ter beschikking stellen van het recensie model.

Reviewer:  Fred Bachofner

 
  • vk3002-1
  • vk3002-2
  • vk3002-3
  • vk3002-4
  • vk3002-5
  • vk3002-9

deze eerste indruk werd op de IPMS.NL website gepubliceerd 13 oktober 2021