hb-oskosh-2

MERK: Hobby Boss

SCHAAL: 1/35

UITVOERING: Oshkosh HET

Doosnummer 85502 • Spuitgiet en foto-ets • circa 1500 onderdelen • circa € 135,-

Dit verhaal kwam tot stand door een gelegenheidsduo: Richard als fotograaf en ikzelf als schrijver. En het verhaal gaat over wel een heel bijzonder model. Een Oshkosh Heavy Equipment Transporter (HET) truck, bestaande uit de M1070 trekker en M1000 trailer. Beide in gebruik bij het Amerikaanse leger voor tanktransport. Het model was in de Britse en Amerikaanse vorm in schaal 1/35 al verkrijgbaar bij Accurate Armour; dit model is van resin ofwel kunsthars. Het is een goed, maar duur model, rond de € 360.

Eind 2011, begin 2012 verscheen een model van de HET bij Hobby Boss, eveneens in 1/35. Het betreft hier een spuitgietmodel. Ik was in eerste instantie getriggerd door de 2011 catalogus van Hobby Boss, als liefhebber van zwaar transport vond ik deze truck die daar in stond er wel erg goed uit zien. Daarna, in november, kreeg ik opeens een meer uitgebreide folder in handen. Op deze folder (A3-formaat) stonden een groot aantal computer tekeningen van de diverse fases van de bouw en de onderdelen waaruit het model wordt samengesteld. Maar ook de specificatie van de doosinhoud. En toen was het wel even goed kijken: 1.447 driekleurenschema, beide van de U.S. Army.

De versie van de Britten is wel redelijk afwijkend en het zou veel werk kosten om het model daar naar om te bouwen. Vooral de motorkap is bijhoorlijk anders, en de trailer heeft zeven in plaats van de vijf assen van het model om de druk te verminderen. Bij het nader bekijken van de inhoud van de doos kun je vaststellen dat het een bijzonder bouwpakket is.

De onderdelen zijn zeer strak uit de mallen gekomen, bijzonder goed gedetailleerd en er is vrijwel geen flash te vinden. Alhoewel de prijs van ongeveer € 135,- best een behoorlijk bedrag is, krijg je er ook eigenlijk twee zeer uitgebreide bouwpakketten voor. Kortom, een aanrader. Bouwen we het model? Ja, natuurlijk!! Wanneer? Dat kan nog even duren...

REVIEWERS: Gert Vlaanderen (tekst) en Richard Kist (foto’s)

Zie voor de echte truck: www.oshkoshdefence.com


Op deze IPMS Nederland website staat maar een beperkt deel van onze recensies. In het clubblad MIP staan alle recensies! Wordt dus vooral IPMS lid om ons mooie blad te ontvangen!