icm-76mm
MODEL : Soviet Regimental Artillery, Battle of Kursk
MERK  : ICM
SCHAAL : 1/35

PRIJS : ca. fl. 35.-
KIT NR.: 35131
In 1943 werd er een nieuw kanon geïntroduceerd in het Rode Leger. Er werd een kort 76,2 mm kanon op het onderstel van het 45 mm kanon gezet. In het najaar van 1943 werd het kanon in productie genomen. Strikt genomen is de titel Battle of Kursk (juli 1943) dus niet helemaal juist maar een kniesoor die zich daar aan stoort. Hoewel het kanon niet op alle punten voldeed bleef het tot 1946 in dienst. De paarden komen nu misschien wat ouderwets over maar in het russische leger werden door paarden getrokken kanonnen de hele oorlog gebruikt.
ICM heeft dit kanon in 1999 ook apart uitgegeven (ICM nr. 35101) en heeft het nu uitgebreid met dezelfde paarden en ammunitiewagen als het 45 mm kanon. Deze worden nu dan ook niet meer apart besproken. Er is een geheel nieuwe bemanning toegevoegd.

BOUW
De bouwbeschrijving bestaat uit aparte tekeningen voor het kanon en voor de wagen met de paarden. De bemanning is beschreven op de achterkant van de doos.
Het kanon bestaat uit 69 onderdelen. Aanvankelijk had ik verwacht dat ICM de mal van het 45 mm kanon had gebruikt en daarbij een nieuwe loop had gemaakt. Het was een bijzonder plezierige verrassing om te zien dat het een geheel nieuwe mal is. Er zijn namelijk enkele zaken van het 45 mm kanon verbeterd en de passing van de onderdelen is meestal beter.
Het model is een  accurate weergave van het origineel. Slechts enkele kleine details kunnen nog iets mooier worden gemaakt.
Er zijn 8 granaten van twee verschillende typen en 8 lege hulzen. De granaten zijn meegegegoten met de huls. Het kanon had echter z.g. gescheiden munitie. d.w.z. Dat de granaat en de huls apart geladen werden. Dat is eenvoudig recht te zetten door de granaat los te snijden van de huls.
De bemanning bestaat uit vijf figuren. Ze dragen de uniformen van na 1942. Ook de wapens zijn van die periode. Door deze kit te combineren met die van het 45 mm AT kanon kan die versie van na 1942 worden voorzien van de juiste bemanning.
De zeer uitgebreide schilderinstructies zijn aangegeven met Humbrol en Testors kleuren.
CONCLUSIE
Dit is een uitstekend model van een kanon waar nog niets van te vinden was. Door een geheel nieuwe mal te maken zijn de kleinigheden rechtgezet die er ingeslopen waren bij hun 45 mm kanon. Mijn mening over ICM staat nu wel vast: modellen van tot nu toe niet uitgebracht onderwerpen van uitstekende kwaliteit. Is er dan niets slechts te zeggen over dit model? Jawel, de verkrijgbaarheid van de ICM militaire modellen is beroerd. Slechts een enkele gespecialiseerde leverancier heeft dit merk op voorraad. We kunnen slechts hopen dat er op dat punt iets gaat verbeteren.

webredactie

2000-4