aantal onderdelen: 180
prijs: circa 50 euro
Eerste indruk
Historie
De M109 is een Amerikaanse zelfrijdende pantserhouwitser met een 155-geschut. De eerste versie (de M109A1) werd al in de jaren ’50 ontwikkeld en werd ingezet tijdens de Vietnamoorlog. Eind jaren ’70 kwam de M109A2 in productie.
Met de M109A2 werden vooral verbeteringen doorgevoerd in de betrouwbaarheid, het hydraulische systeem en het onderhoud. Ook op het gebied van de bewapening werden er verbeteringen doorgevoerd. Zo kregen de A2-versies een beter vuurleidingssysteem, een verbeterd geschut en een verlengde geschutstoren zodat er meer munitie opgeslagen en meegenomen kon worden. Tevens werd het voertuig ter verdediging voorzien van een machinegeweer.
De M109A2 was in staat om alle gestandaardiseerde 155-mm munitie af te vuren over een afstand van ongeveer 18 km. Met een actieradius van ongeveer 350 km bij een maximum snelheid van 35 km/uur was dit voor veel legers een nuttig wapen en is daarom door veel Europese legers aangeschaft.
Ook het Nederlandse leger heeft gebruik gemaakt van de M109A2 (zie foto). Het exemplaar op de foto staat in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg en is een in de jaren ’90 verbeterde versie van de M109A2. Tussen 2004 en 2009 zijn alle voertuigen vervangen door de Pantserhouwitser 2000.
De M109A2 werd tot halverwege de jaren ’80 geproduceerd en werd in 1991 nog ingezet tijdens de eerste Golfoorlog. Vanaf midden jaren ’90 zijn alle M109A2 exemplaren vervangen door modernere versies zoals de M109A6 Paladin, die vanaf 1992 in productie is.
Het model
Het merk Kinetic is bij mij vooral bekend van de bouwdozen van vliegtuigen, al heb ik daar verder geen ervaring mee. Met onder andere deze bouwdoos probeert Kinetic ook een plekje te veroveren tussen het rijke aanbod in de schaal 1/35. Het model is in 2012 nieuw ontwikkeld en voor mij is het dan ook de vraag waarom deze bouwdoos niet eerder op de Nederlandse markt verkrijgbaar is geweest.
Het model wordt geleverd in een stevige kartonnen doos met daarin 7 lichtgrijze gietramen met voertuigonderdelen, 6 zwarte gietramen voor de rupsbanden, een zwart-wit bouwtekening en een velletje met decals voor 3 verschillende versies van het model.
Op het eerste gezicht ogen de onderdelen scherp gegoten en voelt het plastic stevig aan. Opvallend is dat veel luiken al op de romp zijn meegegoten. Een keuze die begrijpelijk is, maar wel ten koste gaat van het fijnere detail.
De toegangsluiken aan de zijkant en achterkant van de romp kunnen wel open worden gemonteerd, maar omdat er verder geen interieurdetails aanwezig zijn, zullen ze veelal gesloten worden.
De loop van het geschut is in 2 helften gegoten en ik ben benieuwd naar de passing. Zelf ben ik geen fan van zulke geschutslopen en normaliter schaf ik dan een metalen loop aan ter vervanging. Voor nu doe ik dat niet, omdat ik dit model recht-uit-de-doos ga bouwen.
Van de gietramen met daarin de onderdelen voor de rupsbanden word ik niet zo blij. De rupsbanden bestaan uit veel zeer kleine onderdelen. Op de loopvlakken voor de wielen zitten allemaal gaatjes en ik kan niet terugvinden of dat bij het origineel ook zo was of dat ze opgevuld moeten worden.
Ik vrees dat in het construeren (lees: gepriegel) van de rupsbanden het meeste werk en tijd gaat zitten.
Conclusie
Een op het oog strak gegoten bouwdoos van een ook door veel andere fabrikanten geleverd model. Gezien de beperkte hoeveelheid onderdelen, lijkt het dat het model zich vlot in elkaar laat zetten. Zoals eerder gezegd gaat de meeste tijd waarschijnlijk in het construeren van de rupsbanden zitten.
Met dank aan de IPMS voor het ter beschikking stellen van de bouwdoos.
Reviewer: Marco Jongerden
dit artikel werd gepubliceerd 21 augustus 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze