lcm 1

 

 LCM 3 WWII Landingsvaartuig

merk:   Trumpeter
schaal:  1/72
doosnummer:  07213 
aantal onderdelen:   circa 120
prijs:  circa 20 euro

 

Eerste indruk

 

Geschiedenis

De LCM 3 is de grote broer van de bekende troepentransport variant, de Higginsboot LCVP waarvan er tijdens de 2e wereldoorlog bijna 24.000 van zijn gebouwd. LCM staat voor Landing Craft Mechanized welke tijdens de oorlog constant werd doorontwikkeld, zodoende zijn er verschillende varianten van gemaakt. Waar de LCVP hoofdzakelijk dienst deed als troepentransport was de LCM uitermate geschikt voor het aanland zetten van voertuigen zoals tanks. Tijdens de 2e Wereld Oorlog zijn deze voertuigen uitgebreid ingezet in bijvoorbeeld de diverse eilanden in de Stille Oceaan en Normandië tijdens D-day.

Het model

Het model komt in een stevige top doos met apart deksel en bevat 4 gietmallen met al de verschillende onderdelen. De romp zit er als los onderdeel bij even als een blaadje met foto-ets onderdelen en een los decalvel. Op de romp na zitten al de gietmallen, foto-ets en decals in een plastic hoesje, wat wel goed is om te zien is dat bij het A raam een extra strip bubbeltjesfolie is gebruikt om de fijne onderdelen te beschermen.

In deze bouwdoos vinden we de LCM 3 en geeft ons de optie om hem in 2 versies te maken. We kunnen kiezen uit een US of Royal Navy versie. In de basis zijn ze vrijwel identiek, alleen is de US Navy variant voorzien van twee .50 machinegeweren op de plek waar de Royal Navy enkel handgrepen en een trap heeft. Mijn ervaring met Trumpeter is beperkt, ik heb enkel hun Britse Challenger 2 uit 2011 gebouwd die ging prima in elkaar en ik hoop dat dit model dat kan evenaren. Op het eerste oog zien de diverse onderdelen er scherp uit en zitten de uitwerpmarkeringen op tactische plaatsen. Ik verwacht dat dit model zonder te veel geschuur in elkaar is te zetten. Onderdeel 2 van raam A lijkt tijdens transport een tik te hebben gehad maar ik verwacht niet dat dit voor problemen gaat zorgen. Op de zijkant van de romp is duidelijk te zien waar de ribben aan de binnenkant zitten. Ik denk niet dat dit met opzet is gedaan maar bij schepen is meestal duidelijk te zien waar de ribben zitten dus dit zal alleen maar voor meer karakter zorgen. Wat verder aan de romp opvalt is de duidelijke en dikke lasnaden, er moet een klein beetje op de achterkant geschuurd worden maar het ziet er al met al goed uit.

De handleiding ziet er gedateerd uit, geheel in zwart-wit met veel stappen per pagina. Er zijn van dit model 2 versies te maken. Hier en daar staat welke stap voor welke versie nodig is maar dit is op het eerste oog niet erg duidelijk aangegeven. Het staat door elkaar heen, mogelijk zorgt dit tijdens de bouw voor problemen of ontdek ik de logica tijdens het maken van dit model.

Één van mijn eerste modellen was de 1/72 LCVP van Italeri dus deze LCM zal een leuke toevoeging op de plank zijn en zet mij misschien ook nog wel aan tot het bouwen van een 1/72 voertuig (Ik heb een groot aantal tanks maar deze zijn allemaal 1/35).

Dit wordt mijn eerste recensie ooit.

Met dank aan de IPMS voor het beschikbaar stellen van dit model.

Reviewer:  Eelko van der Meer

 

 

  • lcm-_1
  • lcm-_10
  • lcm-_11
  • lcm-_12
  • lcm-_13
  • lcm-_14
  • lcm-_15
  • lcm-_5
  • lcm-_6
  • lcm-_7
  • lcm-_8
  • lcm-_9

 

dit artikel werd gepubliceerd 29 augustus 2023 door de IPMS.NL webmaster M. de Vreeze