m113 fankit 2  m113 fankit 1

merk:   Fan Kit Models (is een merk van Robert-Jan van Raamsdonk)

materiaal:  giethars / resin  
aantal onderdelen: 70 plus een foto-ets plaatje en een decalvel
prijs - uitverkocht

 

M113 C&V - Commando & Verkenning.

Deze voertuigen waren oorspronkelijk voorzien van een M26 torenaffuit met een Browning M2 .50 machinegeweer die van onder pantser bediend kon worden en een FN MAG bij het luik van de radiotelegrafist. De KL kocht in 1966 266 voertuigen. In 1971 werd besloten om van 234 C&V’s de M26 torenaffuit met Browning M2 .50 te vervangen door een kanon. Pas in 1973 werd een keus gemaakt voor een Oerlikon-Bührle GBD-ADA geschutstoren met een 25 mm KBA-B kanon. In 1974 werden de voertuigen gemodificeerd en werd besloten om niet slechts 234 maar alle 266 C&V’s te modificeren. De nieuwe toren was ook voorzien van nachtzichtapparatuur (helderheidsversterker) en een co-axiaal FN MAG 7,62 mm machinegeweer. Na deze modificatie waren de voertuigen aanvankelijk niet meer amfibisch, maar dit werd opgelost door de montage van twee metalen waterdichte kisten aan de achterzijde van het voertuig. Dit zorgde voor extra drijfvermogen. In de jaren ‘90 werden afgedankte Nederlandse voertuigen verkocht aan Bahrein en Chili (respectievelijk 35 en 8 voertuigen). Eind jaren ‘60 is een klein aantal M113 C&V’s ingedeeld geweest bij de Koninklijke Marechaussee (KMar) pantserwagenpelotons van 11, 41 en 51 Eskadron KMar die ingedeeld waren bij de divisies van het 1e Legerkorps. Deze eskadrons bewaakten het divisiehoofdkwartier, regelden en controleerden verkeer in het divisievak en waren verantwoordelijk voor bewaking en afvoer van krijgsgevangenen. Deze C&V’s waren identiek aan van de KL-versie. Ze waren te herkennen aan de witte spatschermen voor en achter, en de tekst ‘Koninklijke Marechaussee’ op de boeggolfkeerplaat, aan beide zijkanten en achterop na. De KMar gebruikte kunststof windschermen voor de chauffeur.

De M113 C&V van de verkenningseenheden werd in 1994 door de YPR-765 vervangen.

Ja, helaas, uitverkocht! Waarom dan toch een recensie? Simpelweg omdat Robert-Jan nog steeds Nederlandse militaire modellen uitbrengt en ik vind dat deze modellen een verrijking voor ons als modelbouwers zijn en een recensie laat zien wat de kwaliteit van zijn modellen is. Waarbij ieder voor zich kan beslissen om ze aan te schaffen. In alle gevallen biedt hij compleet gebouwde giethars modellen aan maar ook bouwpakketten zoals deze.

Het model wordt geleverd in een keurige stevige kartonnen doos. In de doos de twee basishelften van het model. En zip bag met grote onderdelen, zip bag met kleine onderdelen, decals keurig ook verpakt in een zip bag en de rupsbanden en foto-ets onderdelen heel strak ingepakt op een dik kartonnetje om breken en buigen te voorkomen. Dat alles weer goed verpakt in bubbeltjes. Keurig verzorgd! Het model is volledig van giethars en dat heeft uiteraard consequenties.

De carrosserie, verrassend, bestaat uit twee delen. Boven en onderkant. Het onderste gedeelte ziet er prima uit en zoals bij veel giethars modellen zitten de wielbevestigingen er al aan. Het bovengedeelte kent veel onderdelen die er standaard al op zijn aangebracht. Opvallend en jammer is dat het rechter spatbord scheef en vervormd is. Ik heb er wat aan gerommeld en ik denk dat dit met het onderdompelen in warm water en dan terugbuigen niet gaat werken. Onder en bovenzijde passen ook niet direct. Extra bewerking is zeker noodzakelijk. Passen, meten, schuren, snijden en vullen.
Ik denk dat de oplossing is om het spatbord gedeeltelijk los te snijden en zo recht te zetten.
Geen van de losse onderdelen zitten nog vast aan de giethars houders. Of die bestaan niet of ze zijn er afgesneden, de bevestigingen zijn soms nog wel zichtbaar. Prima, dat scheelt extra werk.
De toren met de kanonbevestiging is een massief giethars deel. Het openen van luiken is derhalve geen optie. Ook het eventueel open boren van vizieren of andere kijkmogelijkheden is niet mogelijk. Een beetje uitdiepen met een frees of boortje kan natuurlijk altijd.

Het complete loopwerk bestaat ook losse uit onderdelen en die zien er goed uit. Diverse commentaren geven aan dat dit beter kan maar er wordt niet erg duidelijk naar alternatieven verwezen. Bij deze onderdelen zitten ook reeds gebogen (4) rupsbandonderdelen. Op zich een slim idee. Ik ga zien of dat ook slim werkt.
De rest van de rupsbanden zit keurig strak verpakt op een kartonnetje met ook de foto-ets. Helemaal top, zo kan alles niet verbuigen of breken.
In een tweede zip zakje zitten alle uiterst kleine onderdelen. Noemenswaardig zijn de kleine metalen staafjes. Ik heb even moeten zoeken, de lange zijn bedoeld als antennes. Wees er voorzichtig mee want ze buigen zo en wellicht dan niet de juiste kant op. De kleinere zijn voor de spiegels.
Een aardig idee, of dat ook lukt moet de bouw bewijzen.
Op de voorkant van de M113’s zie je vaak een kabel gedraaid. Deze kabel zit erbij en is een soort kousje met een metalen draadje erin. Een super oplossing. Top idee!

De bijgeleverde beschrijving is summier. In kleur zijn de onderdelen genummerd die je vervolgens kunt terugzoeken in de beschrijving. Geen setup voor beginners, maar dat is wat mij betreft giethars nooit. Het decalvel is netjes en uitgebreid. Gehele ‘41 brigade’ decals aanwezig. Mis alleen dan de Nederlandse eenheden op de 104 na.

Conclusie
Een goed model voor een giethars versie. Ik heb slechtere gezien. De onderdelen hebben zeker flash, maar minder dan ik gewend ben. De onderdelen zien er scherp- uit en voelen ook zo aan. De luiken zijn een geheel met de bovenkant. Wil je hier iets mee doen, bijvoorbeeld openen dan wacht je een aanzienlijke klus.
De pasvorm is redelijk mits je alle extra giethars (vaak is het moeilijk te onderscheiden of het nu deel van het model uitmaakt of niet) kunt wegsnijden, schuren of vijlen. Veel passen en meten om te voorkomen dat je te veel weghaalt. Opvullen van naden etc. is zeker van toepassing.
Geen model voor een beginner. Ervaring met giethars modellen is zeker aan te bevelen.
Het model heeft zeker de potentie om omgetoverd te worden in een mooi model en een aanvulling voor elke verzameling.

Het model is zowel als kant en klaar model (ook giethars) alsook in de vorm van deze bouwdoos.
Loopt u er ooit tegen aan en tegen een redelijke prijs en is het uw interessegebied dan is het zeker de aanschaf waard.

OPMERKING: Werken met giethars is schadelijk voor de gezondheid. Draag bij het werken ermee altijd een masker en schuur en vijl nat!

Ik zou zeker de aankondigingen van Robert-Jan van Raamsdonk op social media in de gaten te houden voor nieuwe modellen. Er staat een DAF YP408 op de rol, bijvoorbeeld!
   

Reviewer :  Fred Bachofner

 

 • m113-fankit-_1
 • m113-fankit-_10
 • m113-fankit-_11
 • m113-fankit-_12
 • m113-fankit-_13
 • m113-fankit-_14
 • m113-fankit-_15
 • m113-fankit-_16
 • m113-fankit-_17
 • m113-fankit-_2
 • m113-fankit-_3
 • m113-fankit-_4
 • m113-fankit-_5
 • m113-fankit-_6
 • m113-fankit-_7
 • m113-fankit-_8
 • m113-fankit-_9

 

dit artikel werd gepubliceerd januari 2023 door M. de Vreeze