dragon-bradley

 
Model : M2A2 ODS Bradley 
Merk : Dragon
Schaal : 1/72

Soort: Spuitgiet, uitgevoerd in lichtgrijs plastic en zwart zacht plastic rupsbanden.
Aantal onderdelen 130 hard plastic en 24 zacht plastic.
Prijs: Circa € 10,95.
Geschikt voor: Bouwers met een beetje ervaring en vanaf 10 jaar volgens Dragon.
Geschiedenis: Het infanteriepantservoertuig M2A2 Bradley is ca. 1980 in gebruik genomen. Het model van Dragon verbeeldt een verbeterde versie zoals die in tijdens Operatie ‘Desert Storm’ in 1991 is ingezet. Naast de extra pantsering, die voor deze versie de belangrijkste en meest zichtbare wijziging vormt, zijn er tal van systemen aan boord toegevoegd. Schaalnauwkeurigheid en gelijkenis: Goed.

Detaillering: Goed en scherp. De boutkoppen van de pantserplaten zijn allemaal aanwezig, zowel opliggend als verzonken. Ook de roosters van de motorruimte zijn zeer fijn. Mooie scharnieren, enzovoort. De achterklep kan opengezet worden, maar er zit geen interieur in het voertuig. Het bestuurdersluik en torenluik zijn losse onderdelen, maar om deze open te zetten moet je wel het scharnier lossnijden.

Passing: Goed, geen noemenswaardige bijzonderheden tegengekomen. Bouwbeschrijving: Netjes, met kleurenfoto’s en verfinstructie in kleur. Per bouwstap zijn er redelijk veel onderdelen toe te voegen, waardoor het wat onoverzichtelijk wordt. Bouwverslag: Afgezien van de soms wat warrige instructies geeft het bouwen geen problemen. Zet wel eerst de grote delen van de romp in elkaar; hierdoor voorkom je dat later de extra pantserplaten kieren vertonen. Het aanbrengen van de zacht plastic onderdelen kan het beste met secondenlijm. De koplampen moeten aan de onderkant iets schuin gevijld worden zodat ze recht naar voren staan. De TOW (draadgeleide antitankraket) lanceerinrichting aan de koepel kan ook in de niet-vurenstand gezet worden. Hiervoor moet het middelste pennetje van het vaste scharnierdeel ingekort worden. Als extra zitten er een aantal stukken bagage bij om het geheel af te maken, deze zijn echter van zacht plastic. Test eerst welke lijm hier bij werkt. Mijn ervaring met dit soort plastic is dat het moeilijk te verlijmen is, ook met secondenlijm. Verfinstructies Duidelijk, voor deze versie is het model helemaal zandkleurig. Voor de kleine onderdelen worden er bij de bouwstappen verfinstructies gegeven.

Decals: Er zit een klein decalvelletje bij het model voor één uitvoering, die op de foto van de bouwdoos te zien is.

Conclusie: Net model, een aanrader voor de bouwer van moderne legervoertuigen. Overigens zit bij dit model ook een klein kruiskopschroefje, geen idee waarvoor! Bronvermelding: Voor het bekijken van de onderdelen zie Dragons website: www.dragon-models.com Met dank aan Dragon voor het ter beschikking stellen van dit model.

Reviewer: Jan Willem Huisman

Verschenen in IPMS / MIP 2008-2