Model | : M4A2 |
Merk | : Academy doosnr 13010 |
Schaal | : 1/35 |
PRIJS: euro 28,
NIEUW: ja en nee, zie onderdelen
ONDERDELEN: Zeven sprues van verschillende jaartallen, boven en onderromp is één geheel, tracks zijn van rubber en sleepdraad is meegeleverd. Naast onderdelen voor de tank, zijn er ook accessoires en onderdelen voor andere tanks (o.a. de M10) meegeleverd.
DECALS: Drie uitvoeringen, twee uit april 1945 Berlijn en de derde Germany 1945.
KLEUR: Alle drie 'olive drab' gelijk aan de geallieerde kleur. OVERIGE INFO: Zeer hulpvol zijn de foto's van de delen van het model die de bouwbeschrijving illustreren. Er is een boek geschreven door een van de tankbemanningen in het engels, ongeveer zeven jaar geleden. Dit boek is verkrijgbaar bij Motorbooks.
GESCHIEDENIS: Vanaf 1943 tot 1945 zijn er door Amerika 2095 Sherman tanks geleverd aan Rusland. Het type A2 betekent twee dieselmotoren. Overigens werkten de Russen graag met dieselmotoren. De Duitse motoren waren misschien beter gebouwd maar tegen de intense kou in Rusland waren deze niet bestand. De M4A2 werd door de Russen gebruikt door een motor af te zetten en achter de verstevigde linies van de Duitsers te komen.
DE BOUW: bij de aandrijfwielen kun je kiezen tussen de vroege of late loopwielen. Zelf heb ik voor de vroege (open) uitvoering gekozen. Ook bij de spanwielen kun je kiezen vroeg of laat (open en dicht), ook hier heb ik weer voor de open gekozen. Op de onderromp wordt de neus en achterspanwielconstructie bevestigd. Ik heb dat met Scale Line lijn gedaan voor een stevige constructie van het loopwiel (rups is een geheel) en het tegen gaan van scheeftrekken van de onderromp. De romp achterbouw is van een korte versie, aangezien er in het echt twee motoren in zaten. In deel 6 van de bouwbeschrijving staat aangegeven dat twee panelen aan de achterzijde van het voertuig moeten worden geplaatst. Deze dienden om de warmte van de beide motoren weg te leiden, een soort deflector. De delen F10 en F11 hebben wat uitdrukpunten waar putty bij nodig was. Deel 7 geeft de constructie weer van de bovenzijde en de mitrailleur bedieningen krijgen vizierblokken. Delen 8 en 9 worden gebruikt om veel onderdelen aan te brengen op de bovenbouw.
Let op bij het plaatsen van de "upper hull" dat deze aan de achterkant onderkant ongeveer twee millimeter naar buiten geplaatst moet worden. Verleng dan met putty C30 en C31 om de kier te dichten. Bij deel 10 worden de werktuigen aangebracht, dit geeft iets kleur aan de olive drab tank. Deel 11 wordt gebruikt om de tracks aan te brengen. Maak een soort stempel (bv. een vijltje) maak deze goed warm en pers deze op de rubber tracks. In deel 12 en 13 zet je de loop in elkaar en plaats je deze in de toren. De toren heeft voor de commandant raampjes, schilder deze metallic blauw (Tamiya Clear blue). Deel 14 geeft een overzicht van het frame van een doekafsluiting, dat tussen kanon en toren is aangebracht. Dit frame bestaat uit zeer dunne profielen. Zet deze eerst in elkaar en laat het goed drogen. Maak daarna de boel pas. Plaats daarna de zeer fraaie 0.50 mitrailleur zwaar kaliber.
De tank is dan nog niet af. Er zijn extra onderdelen op het H frame, te weten drie jerrycans, vijf drinkflessen, twee trackdelen en een 15 delige letter en boutenset zoals deze ook bij de M 10 GMC tank van Academy zit. Overigens zitten in de M 10 GMC tank nog meer losse accesoires.
CONCLUSIE: Deze kit is zeker gezien zijn prijs een aanrader, de kleine correctie achterop is namelijk zo gedaan. Omdat we er van uit kunnen gaan dat de aangekondigde Dragon (2003) duurder is, geniet deze kit de voorkeur.
Met dank aan de firma Model Engineering voor het beschikbaar stellen van een review exemplaar.
Reviewer: Johan Vester
Verschenen in IPMS / PIM 5-2004
dit artikel werd op de IPMS.NL website gepubliceerd november 2004