academy-m998

Model :  M998 IED Gun Truck, Najaf, Irak, augustus 2003 
Merk :  Academy   13405
Schaal :  1/35

Prijs: € 14,50

Nieuw: Deze versie wel (2006), het is echter een vervolg op een eerdere uitgave van Academy, maar dan nu met betere bepantsering. IED staat voor Improvised Explosive Device. Het is eigenlijk een pick-upvariant van een Hummer.

Bouwbeschrijving: Een boekje van 12 pagina’s die veel informatie geeft over het te maken model, één pagina voor het kleurenschema, één pagina voor de zeven frame’s: A tot en met G en een pagina met reclame voor twee andere modellen.

Decals: Ja, voor een Amerikaanse versie gebruikt in Irak.

De bouw algemeen: Om de M998 Hummer, een voertuig met vierwielaandrijving, te bouwen moeten de meeste onderdelen op het chassis worden aangebracht. Er is geen mogelijkheid om de voorwielen bestuurbaar aan te brengen en van de motor heb je alleen de onderzijde. Je hebt de keuze uit twee soorten uitlaten. Daarna dient het rek met de werktuigen aangebracht te worden tegen de onderzijde en de achterkant. Vervolgens ga je door met de carrosserie en het interieur. Omdat dit een  pick-upuitvoering is, is er weinig interieur. Er zijn geen zitplaatsen achterin, alleen twee banken in de lengterichting beschermd door een pantserplaat. Deel 1 en 2 van de beschrijving zijn gewoon te volgen, let op dat B26 voorzichtig aangebracht moet worden, anders breekt deze. Bij deel 3 kan je de keuze maken uit twee soorten uitlaten, een lange of een korte. Zelf heb ik B24 genomen. Pas op bij deel 4 dat je de werktuigen dicht tegen de aandrijfas aanbrengt, anders wordt het erg krap. Het rek is verder mooi uitgevoerd. Deel 5 behandelt het bestuurderscompartiment met de radio. Bij deel 6 heb ik van onderdeel B18 de rand verwijderd voor een betere passing. Bij deel 7 moet je de spiegels in het nieuwe frame van de voorruit aanbrengen. Bij deel 8 worden de stoelen en het voorruitframe aangebracht. Deel 9 geeft een keuze uit twee filters; met of zonder verlengstuk. Ik heb zelf gebruik gemaakt van het verlengstuk. Deel 10 omvat de inbouw van E11, en verder moeten de gespen op de motorkap worden bevestigd.
Let op: laat deze niet over de rand komen. Bij deel 11 kan je de keuze maken uit de bewapening en de verdere bepantsering.  Je kan kiezen uit een granaatwerper, maar er zijn ook twee soorten mitrailleurs aanwezig. Er zijn helaas geen extra kisten munitie aanwezig. Wel is er bewapening voor de infanterie bijgevoegd.

Conclusie: De kwaliteit is zoals we die ondertussen gewend zijn van Academy. Klein minpuntje is toch een aantal zichtbare uitdrukkingspunten, maar deze zijn met putty weg te werken. Met dit voertuig kan je bijna elk diorama maken in Irak vanaf 2003 die je maar kan bedenken.

Met dank aan de firma Model Engineering voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar.

Reviewer: Johan Vester

Verschenen in IPMS / MIP 2-2007