meng merkava box

Merk :       MENG
Doosnummer : TS001
Naam :    “Merkava mk.3D early”
Schaal :   1/35
Prijs :       gemiddeld ± € 65,-

 

Eerste impressie: 

De doos van 38 x 25 x 9cm is voorzien van een bijna fotografisch boxart en is van de prettige onder/bovendeksel uitvoering. Beide in elkaar vallende dozen zijn van fris wit karton. Bij het openen van de doos valt op dat deze goed gevuld is met het door ons zo geliefde PS.

In de doos bevinden zich elf gietramen in een lichte kaki/groene kleur, een gietraam met doorzichtige onderdelen, een zakje met losse trackschakels, een decalvel, een zakje met loodfolie/koperdraad/draad en een strip met poly-caps voor de draaiende delen.
De koepel boven- en onderkant zijn apart verpakt en ook de boven- en onderromp die los in de doos zitten zijn net als de andere gietramen keurig in plastic verpakt. De kwetsbare doorzichtige delen zijn zelfs dubbel in plastic verpakt.
Het decalvel is gedrukt bij de gerenomeerde firma Cartograf in Italië (in het ontvangen recensie model zaten twee exacte gelijke decalvellen. Ik ga er vanuit dat dit een vergissing is geweest.)

De bouwbeschrijving is een klein boekje van 28 pagina’s met een formaat van 26 x 17 cm. Opvallend is dat de eerst en laatste drie bladzijden uit luxe glanzend papier bestaat en de middelste bladzijde uit stevig normaal papier. Alle uitleg is in vier talen, tw. Chinees, Engels, Japans en Russisch. Het begint met een voorwoord van dhr. Michael Mass, een autoriteit op het gebied van IDF tanks en voertuigen, daarna een stuk historie over de diverse type Merkava’s. Daarna volgt de handleiding waarin 45 stappen de Merkava wordt gebouwd. Ik hou van deze Tamiya-achtige tekeningstijl. De te plaatsen onderdelen hebben een wat dikker kader waardoor helder is wat waar geplaatst wordt. De laatste pagina’s bevatten een overzicht van de onderdelen, de twee te bouwen uitvoeringen met weergave van kleurenschema’s en decalplaatsing. Tot slot een overzicht van de Vallejo kleuren die gebruikt worden.

Nu is het tijd voor een inspectie van de gietkwaliteit van de gietramen. De eerste indruk van de gietramen is positief. Weinig tot geen flash. Ook de details zijn scherp gegoten. Ronde vormen liggen mooi recht tegenover elkaar. Ook kleine onderdelen zijn haarscherp gegoten. Een goed voorbeeld hiervan is het koepel-opbergrek. (zie foto )

De onderkant van de romp bevat verstevigingsribben aan de binnenzijde waardoor de zijwanden niet naar binnen staan. Wat opvalt is dat de achterste stelwielen van de rupsbanden op een speciale manier zijn gegoten. Bij deze productiemethode bestaat de matrijs (het metalen blok waarin het verwarmde plastic onder druk wordt ingespoten) niet uit twee op elkaar liggende mallen maar uit meerdere blokken.

Hierdoor zijn er ook openingen mogelijk dwars op het loopvlak (zie foto). Dit onderdeel vertoont wel meer flash als de andere. Meestal wordt deze techniek alleen gebruikt bij grotere onderdelen zoals de boven- en onderkant van de tankromp of een autocarrosserie. Op een vergelijkbare spuitgiet manier zijn de sleepogen voor de kabel en de .50 mitrailleur gemaakt. De .50 ziet er heel scherp en mooi uit zonder hinderlijke gietnaad. Ook hoef je hierdoor de loop niet uit te boren.

Grappig en handig is dat op de zwenkarmen van het onderstel aan de binnenzijde het gietraamnummer is meegegoten. (zie foto….) Het met een stift markeren is hiermee overbodig. De nummering van onderdelen in de gietramen heeft ook een logische volgorde.

Minpunten zijn er ook:

Eén daarvan is, dat de bovenromp aan de voorzijde enigszins getordeerd is.

De aanhechtpunten voor de onderdelen zitten standaard aan de zijkant van het onderdeel. Dit vergt meer aandacht bij verwijderen en afbramen. Bij sommige fabrikanten is de aanhechting op de lijmrand gepositioneerd zodat dit wegvalt bij het lijmen. 

De kenmerkende anti-slip laag bij IDF voertuigen is niet meegegoten.

Er zijn geen foto-ets onderdelen toegevoegd en/of een aluminium loop.

De prijs ligt in het duurdere segment.

 

Voorlopige conclusie:
De bouwdoos is MENG’s eerste model in de Tyrannosaurus serie en heeft alles in zich om een goedgelijkend model te worden. De beschrijving is overzichtelijk en duidelijk. Het geheel van de bouwdoos ziet er heel netjes en verzorgd uit. Wil je figuren toevoegen of de anti-slip laag dan is er nog wel wat werk aan de winkel.

Reviewer:  Wim Klerk

 

 • meng-merkava-box
 • merkava-1
 • merkava-10-parts
 • merkava-11-parts
 • merkava-12-sidemould
 • merkava-13-parts
 • merkava-14-wheel
 • merkava-15-Number-on-element
 • merkava-16-details-on-scurts
 • merkava-17
 • merkava-18-glaswerk
 • merkava-2
 • merkava-3
 • merkava-5-decals
 • merkava-6-parts
 • merkava-7-parts
 • merkava-8-parts
 • merkava-9-turretbasket

gepubliceerd op de IPMS.NL website 1 augustus 2018