t72 b1 modelcollect

T72 B1

Merk:  Modelcollect

Schaal :  1/72

Richtprijs:  circa EUR 15,-

Modelcollect is een Chinees bedrijf dat vanaf 2012 kits produceert. Op dit moment voornamelijk 1/72 militaire voertuigen (Duits WW II en Russisch na WW II). Mijn goede vriend Bruno Ghuijs is erg enthousiast over de kwaliteit van deze kits en gaf mij er tot mijn grote vreugde één cadeau om uit te proberen.

view4
Wat mij meteen opviel was de stevige en relatief zware doos. Die bevat een metalen (!) romp, sprues met ontzettend veel onderdelen, een kleine ets-set, een duidelijke bouwbeschrijving, een velletje decals en twee plastic (!) “dropveters” als tracks. Het plastic is lichtgrijs, flash-vrij, makkelijk te bewerken en fantastisch gedetailleerd.

parts2

parts1t72 p1

In de eerste 5 stappen wordt eerst de koepel in elkaar gezet. Alle 48 (waarvan 5 ets) onderdelen passen perfect. De “reactive armour” is niet meegegoten en moet apart worden gemonteerd. Het eindresultaat is verbluffend!


In de volgende 3 stappen wordt de bovenzijde van de romp uit 20 onderdelen (waarvan 2 ets) opgebouwd. Uiteraard moet ook hier de “reactive armour” apart worden gemonteerd.

Dan wordt in 3 stappen uit 57 onderdelen het loopwerk en het hekwerk gebouwd en aan het metalen rompje vastgezet. Voor dat laatste heb ik secondelijm gebruikt. Geen idee waarom dat secondelijm heet trouwens, heeft mij meer dan een uur gekost voor 22 wielen.

a1

t72 tracks

Nu had ik de keuze om de twee gedetailleerde plastic (let wel: geen rubber dus) tracks te monteren of de losse links daarvoor te gebruiken. Voor mijn eigen rust koos ik voor de makkelijkste oplossing. Dat ging best goed, al liggen ze door de spanning niet helemaal goed om de aandrijfwielen, doordat de bovenbouw dat deels aan het zicht onttrekt is het resultaat redelijk toonbaar.

De allerlaatste stap is dan bovenbouw romp op onderbouw en koepel op romp (bajonetsluiting).
Voor wie heeft meegeteld: de doos vermeldt 121 onderdelen, daarvan heb ik er 127 gebruikt (?). Verder heb ik nog 117 onderdelen over (waaronder 44 voor de bouw van tracks).

a2

Het geheel heb ik geschilderd in Humbrol 155 Olive Drab, de boomstam achterop in Humbrol 63 Sand. En dat na een dag drogen met een wash van olieverf “van Gogh” 403 “Van Dijckbruin” afgewerkt.

Eindresultaat: een juweeltje.

Bouwer en Reviewer:   John Broekman

 

T72 v7

 

t72 v3

t72 v2 

t72 v5

 

Dit web artikel werd gepubliceerd oktober 2017 door M. de Vreeze