modelc-centurion

MODEL : Centurion Mk. III
MERK : Modelcraft 35-9009
SCHAAL : 1/35

NIEUW MODEL : ? vrijwel zeker heruitgave van de vroegere Tamya (onder de romp staat Academy, dat volgens mij wel vaker ex-Tamya modellen uitbrengt)
PRIJS : ƒ 56,00
AANTAL DELEN : 208
DECALS : goede kwaliteit, voor 4 versies: een Israëlische; een Britse (Korea); een Canadese; een Australische (Vietnam)
GESCHIKT VOOR : gevorderden (hier en daar vrij lastig te bouwen).
BOUWBESCHRIJVING: matig, niet overal even duidelijk en met wat slordigheden in de nummering van onderdelen (stap 5: B8 moet zijn E8 - stap 7: E8 moet zijn E3 - stap 8: A9 moet zijn A6 - stap 10: A5 moet zijn D5)
SCHILDERINSTRUCTIES: beperkt tot de mededeling dat de tanks mat donkergroen zijn geschilderd.
GELIJKENIS: voor zover ik kan nagaan wel goed.
SCHAALNAUWKEURIGHEID: volgens de specificatie van de echte maten op de doos, zou het model ongeveer 1 cm langer moeten zijn; de breedte klopt redelijk.
DETAILLERING: niet slecht, maar wat primitiever dan we tegenwoordig gewend zijn bij merken als Tamya, Italeri e.d. (b.v. handgrepen en gereedschappen zijn op het oppervlak meegeperst i.p.v. losse onderdeeltjes). De tracks zijn mooi donker metaalkleurig, van het flexibele type; ze zitten vrij strak om de wielen, zodat het maar goed is dat de spanwielen een metalen bevestiging hebben. De tot de uitrusting behorende staalkabels zijn ook van het flexibele plastic, maar lelijk en door het ontbreken van bevestigingshaken op de romp nauwelijks bruikbaar.
PASSING: hier en daar matig, die van de karakteristieke boxen tegen de zijkanten van de toren is ronduit miserabel; de onderdelen A26 en A27 moeten behoorlijk worden afgeschuind om te voorkomen dat de assen van de aandrijfwielen scheef naar beneden staan; pasgaten voor onderdelen zijn vaak te ruim, of zitten niet helemaal op de goede plaats. De steunwieltjes zitten wat verder naar binnen dan de loopwielen, maar dat wordt gelukkig aan het oog onttrokken door de afschermplaten (die heel netjes bevestigd zijn).
OPMERKINGEN: De Centurion vormde vele jaren de ruggegraat van de cavalerie van het Nederlandse leger (Ik heb daar nog een fraaie herinnering aan: toen ik lang geleden als schooljongen kampeerde waar dat eigenlijk niet mocht, hoorde ik een eigenaardig lawaai, waarna over een nabijgelegen heuveltje ineens zo'n monster recht op ons afkwam en vlak voor onze tent stopte. Het hoofd dat hoog boven ons uit de toren opdook, raadde ons aan als de sodemieter te verdwijnen als we niet geplet wilden worden; we hebben toen het record kamp-opbreken een stuk scherper gesteld). Daarom wilde ik altijd graag het Tamya model van de Centurion aan mijn  1:35-collectie toevoegen, maar ik wachtte met de aanschaf van de dure doos tot Tamya met een wat goedkopere ongemotoriseerde versie zou komen. Tot mijn grote schrik was de Centurion een jaar of 10 geleden ineens uit de catalogus verdwenen, en ik had de moed al opgegeven er ooit nog eens een te vinden toen ik tot mijn verrassing dit model van Modelcraft vond.
Tijdens de bouw kwam ik er door allerlei details geleidelijk achter dat we hier tòch met het oude Tamya-model te maken hebben, maar nu zonder motor (alle voorzieningen daarvoor zitten nog in de romp), zodat mijn oorspronkelijke wens waarempel nog is vervuld. Daar de kwaliteit van de kit beneden de huidige standaard van Tamya is, kan ik me nu wel voorstellen dat hij uit hun collectie is genomen. Maar ondanks mijn kritiek, ziet het voltooide model er alleszins bevredigend uit, dus ik ben er erg blij mee.

Reviewer: Rob van Basten

2000-3